Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Kondé Lajos: Mátyás király tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem közismert emberektől is. Városrészt, utcát, épületet, intézményt, kocsmát, parkot, akár járdaszigetet is megjelölhetnek, de a választást meg kell indokolni. Reméljük, érdekességeket – személyeket és helyeket – ajánlhatunk így olvasóink figyelmébe, és azt is, hogy amikor befejezzük, többet tudunk egymásról és a helyről, ahol élünk.
– Szépnek találom a szegedi Mátyás király teret, mert Alsóvároshoz és vele együtt a Havasboldogasszony-templomhoz kedves emlékek fűznek – mondta Kondé Lajos, a belvárosi plébánia vezetője. – Gyönyörű a középkori templom, már messziről fehérlik impozáns épületegyüttese.
Este sejtelmesen fénylik a díszvilágítása, kiemeli a támpilléreit. Aki betér, megbizonyosodhat róla, ez az Alföld egyik legszebb ékszerdoboza. Pláne, ha megismerjük a történetét. Ajánlom a sekrestye felfedezését, és feltétlenül meg kell nézni a faragott barokk faoltárt, meg a szószéket. Minden kő, minden egyes beszögellés történelmi eseményhez kötődik.

Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy Alsóvároshoz hozzátartozik Bálint Sándor szellemisége, valamint a ferences barátok több évszázados múltja és a jelene. A templomhoz kapcsolódik a licenciátus intézménye, ahonnan a barátok már a török időkben ellátták a környékbeli falvakat. Ők jártak ki például évente egyszer keresztelni.

Kispap koromban gyakran jártam az alsóvárosi templomban, később meghatározó része életemnek, hogy öt éven keresztül a káplánja voltam. Akkoriban fedezték fel az altemplomot, feltárták a földbe ásott Mária szoborcsoportot, és megtalálták a sarokköveket. A búcsúkon is közreműködtem. Élénken emlékszem, hogy amikor a környékbeli falvakból megérkeztek az öregemberek, úgy mondták: hazajöttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piramisok homokból, vízből, kagylóőrleményből

Speciális fúrótechnikát fejlesztett ki a szegedi múzeum antropológusa, Varga András. Segítségével… Tovább olvasom