Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Konferenciaturizmus: orvosok keltik Szeged jó hírét

Szeged - Szeged összes szállodája foglalt lesz: ma a világ minden tájáról érkeznek az utóbbi idők legnagyobb orvoskongresszusára a kutatók, akiket szabad idejükben magyar művészek, szakácsok, borászok hivatottak elvarázsolni.
Mi kell ahhoz, hogy véleményformáló emberek terjesszék az ország jó hírét minden kontinensen? És ahhoz, hogy megteljen a város? Megkíséreljük bemutatni, mit kell és lehet tenni az úgynevezett konferenciaturizmus sikeréért.

Szegeden sokan ismerik Hegyi Pétert – minden bizonnyal többen vannak, akik UEFA-mérkőzések bírójaként, illetve néptáncosként, és kevesebben tudják, hogy az SZTE I. számú belklinika tudományos főmunkatársa. Egy nagy tekintélyű tudományos szervezet, az Európai Hasnyálmirigy Társaság történetében először választott 50 év alatti elnököt, amikor tagjai titkos szavazással a 37 esztendős szegedi kutatóra voksoltak. Az új elnöknek az volt az első gondolata, hogy Magyarországra hozza a társaság kongresszusát.

Hegyi Péter nem titkolja: 4 évig szervezte a ma kezdődő, 4 napos nemzetközi konferenciát, amelyre 500-an jönnek, orvosprofesszorok a világ minden tájáról. A résztvevők többsége sohasem járt még nálunk. Ezért a szervezők azt akarták, hogy a tudományos program mellé élményeket is kapjanak, és hazatérve jó hírét keltsék Magyarországnak és Szegednek. Hegyi Péter mindenkivel személyesen tárgyalt: meghívta Varnus Xavért, aki kifejezetten a szegedi konferencia miatt utazik haza külföldről. Az orgonaművész koncertje a kongresszus résztvevőinek a zsinagógában lesz holnap. Szentpéteri Csilla a Tisza Szállóban zongorázik a vendégeknek, Radics Ferenc prímással pedig a Szeged Táncegyüttes lép fel. A nemzetközi orvossereglet megnézi a Cigányszerelem című szabadtéri produkciót. Gasztronómiai élvezeteket is kínálnak a szervezők: a hortobágyi húsos palacsinta, a gulyásleves és a szegedi halászlé mellé Magyarország legjobb boraiból szolgálnak fel – méghozzá maguk a legnevesebb borászok. Jelen lesz boraival Bock József, Gere Attila, Polgár Zoltán, ifj. Figula Mihály, Günzer Tamás, Szepsy István, Áts Károly.

A résztvevők itt hagyják négynapos szegedi életük költségeit – mindannyiunk bevételét. És jönnek a nyomukban – mások. Ez a konferenciaturizmus.

Súlyos betegség

A hasnyálmirigy gyulladásos és daganatos betegségei az orvostudománynak azok a területei, amelyek még nagy felfedezésekre várnak. Durvábban szólva a hasnyálmirigyrákban megbetegedettek kevesebb mint 5 százaléka marad életben 5 évig. A ma kezdődő konferencián új alapkutatási és klinikai irányvonalakat is bemutatnak, amelyek hamarosan itthon is százezrek életesélyeit javíthatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudják, az újszülött fiú-e vagy lány

Szeged - Egyelőre tisztázatlan, hogy hím vagy nőstény hiénák születtek a Szegedi Vadasparkban. Nem meglepő, még a kifejlett példányok nemét is nehéz megállapítani. Tovább olvasom