Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Konfucius Intézet jöhet létre Szegeden

Szeged - Botka Lászlót, Szeged polgármesterét sanghaji tárgyalásairól kérdeztük.
– Sanghajban volt az elmúlt héten Szabó Gáborral, a Szegedi Tudományegyetem rektorával és Vígh Lászlóval, az MTA Szegedi Biológiai Központ főigazgató helyettesével együtt. Kikkel találkoztak, és milyen eredményeket hoztak a tárgyalások?
– 2008-ban vette fel Szeged és Sanghaj a kapcsolatot, a három év alatt sok delegáció látogatására sor került már. A mostani az eddigi tapasztalatokra épülve arról szólt, hogy milyen területei lehetnek az együttműködésnek. Hétfőtől szombatig közel 20 találkozót bonyolítottunk le. A legmagasabb szinten fogadtak minket a városvezetés, a Népi Gyűlés és a kormányzó párt részéről. Külön blokkja volt a lézerközponttal kapcsolatos együttműködésnek is, találkoztunk lézertechnikával foglalkozó vállalatok vezetőivel, akik nagy érdeklődést mutattak a lézerközpont mellé épülő ipari park iránt. Egyetemi együttműködésről is tárgyaltunk. Több egyetemet látogattunk végig, Sanghajban több egyetem is rajta van a sanghaji Jiao Tong University által készített, a világ legjobb egyetemeit rangsoroló listán. A kínai befektetők számára különleges bizalom, ha egy városban Konfucius Intézet működik. Ez Magyarországon egy helyen van: Budapesten az ELTE Konfuciusz Intézet. Megállapodtunk, hogy az SZTE és a kínai idegennyelvi egyetem együttműködési megállapodást köt, és a pekingi kormány támogatásával létrehozzuk Szegeden a Konfucius Intézetet.

– Ez mit jelent Szegednek?
– A Konfucius Intézet Kína hivatalos kulturális intézete, aminek ez alapításához együttműködő város kell. Az intézetben kínai kultúra és nyelvoktatás folyik, de ennél is fontosabb, hogy ezek a kulturális intézetek hídként működnek az adott város és Kína között. Kínai befektetők is megerősítették, hogy nagyobb bizalommal mennek olyan városokba, ahol működik ilyen. Közép-Európában nagyon kevés van, Magyarországon pedig egyedül Budapesten. A feltételeket a magunk részéről vállaltuk, a pekingi kormány pedig jelezte, hogy érdekelt. Fantasztikus érzés volt azt látni, hogy a világ legjelentősebb pénzügyi, gazdasági központjában jól ismerik Szegedet.

– Lehetséges befektetőkkel is folytak tárgyalások?
– Több befektetőcsoporttal találkoztunk. Kínában a kormány két eszközt alkalmaz a gazdasági válság kezelésére. Az alacsony jövedelműek számára csökkentik az adót és növelik a szociális támogatást – nyilván nem olvasták Matolcsy összes műveit. A másik eszköz, hogy arra ösztökélik a kínai cégeket, hogy Európában telepedjenek le. Találkoztunk ipari parki befektetőkkel, gépgyárak képviselőivel, biotechnológiai és gyógyszeripari cégekkel, amelyek európai terjeszkedésben gondolkodnak. Többekkel megállapodtunk, hogy Szegedre jönnek, megnézik a várost, és felmérik, hogy saját gazdasági tevékenységüknek megfelel-e az, ha az európai terjeszkedést Szegeden kezdik. A lézerközpont nagyon érdekli őket, de nemcsak maga a központ, hanem kifejezetten az ipari park is. Voltunk például több olyan cégnél, amely lézertechnikát alkalmaz gépgyártásban. Év végéig tehát több kínai küldöttséget várunk. Megállapodtunk ezen kívül abban is, hogy szegedi és Csongrádi megyei élelmiszereket bemutató kiállítást rendeznek Sanghajban.

Olvasóink írták

 • 16. Lillencs 2011. október 17. 22:32
  „Én örülnék neki.”
 • 15. Koszta 2011. október 17. 20:14
  „A kereskedelem jó dolog... Ha van kölcsönös cserealap... Ha mindkét fél (el)ad valamit.
  Azt értem, hogy egy korábbi cikk alapján a makói hagyma helyett ehetünk majd kínait... De ezen túl már megszüntettük a konzerv gyárunk. Szegedi paprika szinte nem létezik. Eladtuk a tejiparunk. Évtizedekkel korábbi szintre csökkentettük a mezőgazdasági termelésünk a feldolgozó iparral együtt. A Siemensnek elkótyavetyéltük a kábelgyárunk. A városban nincs ipar... Se feldolgozó, se könnyű, se semmi... Van egy Szilánk, meg egy Pick mutatóba... Ők voltak Kínában? Ezen túl mit is fogunk vinni Sanghajba bemutatni, mint "Csongrád megyei élelmiszer"? Avagy mi a helyi gazdasági potenciál? A volumenről már nem is beszélve...
  Mert jó dolog a nyitás... de ha egy "bolt" kinyit, akkor abban áru is kell. Nem attól lesz portékám, hogy kinyitom a kaput. Először meg kell termelnem, elő kell állítanom amit el akarok adni... Mert amíg nincs termékem, addig nincs mit eladnom... Még ha van is "lehetőségünk". Az önmagában kevés. Nem lehetőséget vesznek a világpiacon, hanem terméket. Ugyanakkor ha az üres boltra nyitok ajtót, akkor bizony a szegénységemmel a lehetőséget is kinyitom a szemfüles nézelődő előtt... Le tud csapni, ajánlatot tud tenni, hogy mit tud nekem adni, hozni... Pl. hagymát is a kínai... De ez az ő lehetősége... az ő üzlete... Nem a mienk.
  Ami a "kutatást" és a "lézerközpontot illeti", ha minden igaz 2015-ig talán megépül... Várnak addig a kínaiak, vagy építenek maguknak egyet otthon? És majdan a megépülés után ebbe is "termék" kell... Eladható know how, információ, adat, újdonság, "találmány"... vagy valami... Amit megvehetne majdan a kínai, vagy valaki...
  Kínába én is szívesen elutaznék és még mézes madzagom is lenne...
  De ahogyan Torgyán "csílei cseresznyehuszárkodása" sem oldotta meg a hazai (maző)gazdasági gondokat úgy a jelenlegi regionális problémákra is itthon és 3-5 évnél rövidebb időn belül kellene keresni a megoldásokat.
  Pl. végre a gazdasághoz is értő vezetőket kinevezni a minisztériumokba a pártelvtársak helyett. Mégpedig szakirányút, mert szerintem a parlamentben kicsit sok a jogász doktor... Márpedig ők a jelek szerint nem tudnak orvosságot a gazdasági bajokra... Már több mint 20 év óta... Nem csak adminisztrálni kellene, hanem tenni... Nem csak álmodozni, lehetőségekről papolni... Közben a hazai földet parlagon hagyni. Ezt kellene hát privilegizálni, pozitívan diszkriminálni - a szakértelmet. De amíg olyan minisztereink lesznek, akik nem értenek a dolgokhoz... pl. a libákhoz, de mégis belefognak, akkor mire számítsunk országszerte. Ha valaki nem ért hozzá, belevágni mégis van mersze. Az milyen elme? Okosnak tud lenni, Csílében, Kínában avagy világszerte... És itthon? A lényeg hogy utazzunk, mézezzük a madzagot... Nesze semmi fogjátok...”
 • 14. klj_54 2011. október 17. 14:45
  „Miért politikai bűn az ha Botka tárgyal a világ leggazdagabb államával?
  Bármit tesz az meg és elvetendő?
  Fel kellene már végre ébredni és szembenézni a realitásokkal.
  A politikában rossz dolog ragaszkodni a dogmatizmusokhoz, jobb alkalmazkodni a realitásokhoz!”
 • 13. jozko 2011. október 17. 12:45
  „Még a Mongol Nagy Népi Hurállal kéne felvenni a kapcsolatot - és máris ugorhatnánk a történelmünkben
  vagy 800 évet - vissza a tatárjárásig!

  Utána a Török Portánál lehetnének még reményekre jogosító próbálkozásaink.
  Az EU egyébként nem arra lenne jó, hogy " testvéri egységbe forrva" ...."minden legyünk" ??

  Lehet, hogy most sem a megfelelő hajóhoz kötöttük a csónakunkat - mármint a belépéssel?
  KIderült: nem /potya/utasokat kerestek a hajójukra, csak evezősöket?

  Gondolom, Kína alig várja, hogy felvirágoztasson minket?!”
 • 12. macs 2011. október 17. 11:15
  „Szerintem el kéne dönteni, kellenek azok a munkahelyek, melyeket a kinaiak létrehoznának, vagy sem. Aztán lehetne negligálni az intézetet, vagy elfogadni.
  Az egyetem miért nem próbál nyitni Kina felé? Meg kéne hírdetni olyan szakokat, ahol elsődlegesen kínai diákokat oktatnának. Biztos lenne kereslet.”
 • 11. Vandorr 2011. október 17. 09:40
  „Az ELTE-n már van:
  http://www.konfuciuszintezet.hu/”
 • 10. saturnus 2011. október 17. 05:54
  „Confucius tanai,is olyan társadalmi szemszögből keletkezett mely nem kiszolgáltatott emberek életéről szólt. Tanok melyek évezredek folyamán sem, tudtak követhetővé válni az emberi társadamakban. Ma már tudjuk kevesek kezében halmozódik fel az a vagyon anyagi és természet adta erőforrások,melyek az emberi társadalmakat értelmes és élhetővé tudnák tenni ha nem sajátítanák ki a kormányok s bankárok befolyásolásával. Majd akkor lessz itt jó élet,ha ezek a formációk megszünnek .Tehát az eddigi emberi társadalmi formációk mind kudarcot vallottak. A jelenlegi kormányhatalom is kifosztja az embereket és szinte modern rabszolga tartó társadalmat épít ki.”
 • 9. saturnus 2011. október 17. 05:52
  „?????,?????????”
 • 8. N.P. 2011. október 17. 05:14
  „Commander-V2

  De hol van Hu Jintao a 2/3-tól és a fülkeforradalomtól?”
 • 7. nagypappa 2011. október 17. 03:54
  „Ha Kínával akarunk kereskedni, elengedhetetlen a repülőtér átalakítása, alkalmas legyen nagy gépek forgalmára. Ez lehetőséget adna az állattenyésztés, növénytermesztés újbóli felvirágoztatására. Mert, ha belegondolunk, csak több mint 1 milliárd embernek a napi betevőjéről kell gondoskodni.”
 • 6. manstein 2011. október 16. 23:43
  „Hát nagyon büszkék lehetünk magunkra, tényleg. Ha 10 éve jött volna, akkor örültem volna neki, de így, hogy a politikai széljárás direktben hozza, rendkívül undorító. Ugyanolyan előretolt hatalmi mocsok ez is, mint a gyorséttermek voltak az amcsik részéről régebben. Indiai kulturális központnak már akkor jobban örülnék. De az is csak akkor lesz, ha majd 10-20-50 év múlva már ők lesznek a legkomolyabb hatalom. Igen jó szolganépekké váltunk, meg kell hagyni.”
 • 5. Commander-V2 2011. október 16. 21:48
  „"Az alacsony jövedelműek számára csökkentik az adót és növelik a szociális támogatást - nyilván nem olvasták Matolcsy összes műveit." Orbán már csak jobban tudja mindenki másnál. Kina, IMF, EU, USA, mindenki kezdő hozzá képest.”
 • 4. Bendegúz007 2011. október 16. 20:46
  „Remélem ebből lesz gazdasági befektetés a városban,mint tudjuk Kína a világ legnagyobb hatalma,és ebből Szeged is ,ha ügyesen forgatja magát jól jön ki.”
 • 3. TrombiFrédi 2011. október 16. 19:45
  „Ócó kici intézet...-:)”
 • 2. petrov 2011. október 16. 17:17
  „A Konfucianizmus sincs benne az országgyűlés által elfogadott, 14 "bevett" vallási irányzatban. No, de majd bele vesszük... :) :)”
 • 1. bubuk 2011. október 16. 17:15
  „Az a különbség a kínaiak és a magyarok között, hogy az USA nekik tartozik legalább 1000 milliárd USD-vel, nekünk meg nem. Biztosan nem olvasták a Fletó-Bajnai összest, hogy ne adjanak kölcsön, hanem inkább vegyenek föl azt, amennyit csak lehet.Azután majd jöhet az özönvíz...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A prímás, akit Szalonnaként ismernek

Szülői hatásra fordult a népzene felé a kárpátaljai származású Pál István Szalonna: kamaszként öreg cigány muzsikustól tanult. Interjú. Tovább olvasom