Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Könnyen kaphatnak cigit és alkoholt a fiatalok

Minden második üzletben kiszolgálják a 18 éven aluliakat szeszes itallal és cigarettával a Dél-Alföldön – derült ki a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség legutóbbi akciósorozatának adatait összegezve. A felügyelőség több mint 3 millió forint bírságot szabott ki.
– Csongrád megyében 44 alkalommal végeztünk próbavásárlást 18 éven aluliak segítségével, és 31 esetben kiszolgálták a gyerekeket szeszes itallal vagy dohánytermékkel, ez 71 százalékos arányt jelent – összegezte legutóbbi akciósorozatuk eredményét Butsi István, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség központi-szervezet vezetője. – Ha a dél-alföldi régiót nézzük, a kiszolgálási arány 50 százalék, azaz minden második vizsgált boltban, vendéglőben vagy szórakozóhelyen kapnak alkoholt és cigarettát a gyerekek.

A régióban egyébként Békés megye a legkevésbé fertőzött, ott most 25 százalékos volt a kiszolgálási arány, míg tavaly tíz fiatalból kilenc kapott a számukra tiltott termékből.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség szülői engedély birtokában 16–17 éves fiatalokat bíz meg azzal, hogy kérjenek dohányterméket vagy alkoholt a boltban. Ilyenkor az üzletben vásárlónak álcázva már bent vannak felügyelők, akik figyelik, kiszolgálják-e a beépített embert.

A felügyelet rendszeresen tart ellenőrzéseket fiatalok által kedvelt szórakozóhelyeken is. Ezek vizsgálatánál problémát okoz, hogy fiatalkorúakat csak este tíz óráig foglalkoztathatnak, miközben a diszkókban az élet igazán éjfél körül indul be. Ilyenkor a felügyelőség fiatal kollégái, korukbeli, civilbe öltözött rendőrök kíséretében elmennek az adott szórakozóhelyre. Ha felmerül a gyanú, hogy 18 éven alulit szolgálnak ki szeszes itallal vagy cigarettával, akkor a rendőr igazoltatja a fiatalt, amennyiben tényleg nem nagykorú, a fogyasztóvédő intézkedik tovább.

Butsi István elmondta: az akciósorozat alatt összesen 3 millió 620 ezer forint bírságot szabtak ki, ez alacsonyabb a korábbi évek összegeinél. A vizsgálat során több visszaeső vállalkozással találkoztak, amelyek korábban már kaptak büntetést. A fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársa hozzátette: a kereskedők általában arra hivatkoznak, hogy nem tűnt 18 éven alulinak a vevő. Amennyiben nem biztos a vásárló életkorában az eladó, nyugodtan kérje el a fiatal személyi igazolványát, ehhez megvan a joga.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. flexsnake 2009. június 18. 15:28
  „33. akkor panaszkodj ha a párodnak a nudistastrandon akarnak gyerekjegyet adni....”
 • 35. flexsnake 2009. június 18. 15:26
  „32. én is ezt mondtam a rendőrnek.... azt hittem idősebb a lány .... :D”
 • 34. maradando 2009. június 18. 13:50
  „33.Ági84.
  Te kis csacsi ,ez most egy aprócska negativum.Ha majd 40-év múlva a hátad mögött azt mondják az ismerösök: ( a fene a jó dolgát még 40-nek se néz ki !) Na akkor panaszkodj !
  /Nem védek egy pénztárost sem ,a viselkedése miatt. Nagyon sokuknak megkeseritette a pénztárcáját az emberekbe vetett bizalom ,akiröl becsszóra elhitték hogy 18-éves!/”
 • 33. Ági84 2009. június 18. 12:53
  „Tőlem is rendszeresen elkérik a személyimet, holott 25 éves vagyok. Nem dohányzom, de névnapkor, szülinapkor előfordul, hogy veszek egy üveg pezsgőt, vagy más alkoholt, és rendszeresen el is kérik a személyimet.
  A legbunkóbb eladóhoz az egyik szegedi Sparban volt szerencsém, nem is értem mi volt aznap a kiscsajjal. Évek óta oda jártam, többször vásároltam már nála, sőt egyik szórakozóhelyen is találkoztunk, ahova elviekben csak 18 éven felülieket engednek be. Egyik alkalommal vettem egy pezsgőt, rámnézett, és elkérte a személyimet. Közöltem vele, hogy 24 éves vagyok, többször kiszolgált már alkohollal és még sose kérte el. Azt mondta, márpedig ezt nem hiszi, adjam oda a személyimet. Mikor odaadtam, ránézett, aztán odavágta elém, annyit se mondott, hogy kösz. FInom megjegyzést tettem a modorára, és többet nem álltam abba a sorba, ahol ő volt pénztáros.
  Egyszer, úgy 17-18 éves koromban kompon utaztunk a párommal, amikor is megkérdezte a jegy-eladó, hogy elmúltam -e már 12, mert ha nem, akkor gyerekjegyet kell nekem venni:)) Na akkor azt hittem felrobbanok ...”
 • 32. tiik86 2009. június 18. 10:59
  „Az az alapvető probléma, hogy a mai 12-16 évesek simán 25, 30-nak néznek ki, így persze, hogy elkérik a személyimet...A páromtól is, de csak borotválkozás után. :D”
 • 31. sőndör 2009. június 18. 10:20
  „29.
  nocsak, nocsak! Végre átlátod a rablógazdálkodó előírások buktatóit. Fejlődést vélek felfedezni (előmenetel: igéretes).”
 • 30. maradando 2009. június 18. 02:05
  „III/III-as űgynökök a boltokban ? Büszke szülök avatják be ,az élet rejtelmeibe csemetéiket.Mindezt irásba adva . 18 évesen már megtanulják,hogy legyen maguknál mindig fűstszűrös cigaretta,+ sapka.”
 • 29. flexsnake 2009. június 18. 01:29
  „28. a boltos hibás mert nem int be a hatóságnak. Nincs igazoltatási jogköre. Nem igazoltathat. Patthelyzet mert olyanért büntetik amit ő nem ellenőrizhet. Akkor lenne ez érthető ha egy tininek kinéző felnőttet nem szolgálna ki mivel az nem igazolja magát. Mivel igazoltatási jogköre nincs ő hátrányosan különböztet meg valakit ránézésre. JA ez már megint egy másig dolog amiért még jobban megkefélhetik. A rendszernek mindenképpen jó. Vagy a jövedéki adót kapja meg vagy a büntetés által szed be plusz pénzt miközben az eladott terméken szintén keres a jövedéki adó által. Nem a fiatalok érdekeit szolgálja ez, kizárólag a bevétel növelését.
  Bevett szokás hogy nem az okokat szüntetik meg hanem a büntetéseket emelik meg. A rendszer mindenképpen jót kaszál rajta.”
 • 28. floridaimagyar 2009. június 17. 23:31
  „Engem ma 33 evesen leigazolvanyoztak amikor voros bort vettem Tampaban a Walmart-ban mert randim volt a baratnommel es ez itt termeszetes. A fiatalok meg nincsenek azon a szinten hogy gondolkozzanak mielott cselekszenek, es egy kis pia csak olaj a tuzre... A boltos igenis hibas!”
 • 27. Sziti 2009. június 17. 22:01
  „Ez is egy olyan dolog ami miatt meg lehet büntetni a boltost de értelme az égvilágon semmi.”
 • 26. m.á. 2009. június 17. 21:29
  „"Valószínű nagyon morcos lennék, ha kábítószertől üveges tekintettel, bagószagúan, feje fölött köröző muslicákkal esne haza hajnal 6 kor. Bízom benne, hogy te ennél sokkal liberálisabb szülő vagy, vagy leszel, és boldogon fogod gyermeked szenvedését figyelni valamelyik elvonón"

  Igenigenigen és mindezt majd annak köszönhetem hogy kapott kékszofit a sarki boltban :D:D:D
  Ennél tovább nem is bírtam olvasni, a fű a heroinig vezető út kapuja meg a suli előtt ingyen cuccot osztogató DÍÍLER-ek kezdetű f*sságok is benne voltak?”
 • 25. flexsnake 2009. június 17. 21:21
  „Majd szabadidejében a próbavásárlók gondolják végig:
  egyik nap megírom hogy az X téren heroint lehet kapni.
  Másnap sokan belehalnak a szerbe.
  HA valamit mondok hogy fúj és képzeld mégis lehet lesz mindig aki azt mondja: fú te, hát írták hogy sok helyen lehet, próbálkozzunk. Valahol majd csak sikerül. ÉS még mindig nem az a baj hogy miért vesz a gyerek, az a baj hogy az eladó miért nem igazoltat. Mert nincs ilyen jogköre. Annyi az egész hogy bárkit megkérnek és az megveszi.”
 • 24. flexsnake 2009. június 17. 20:16
  „Tőlem nem kérik soha, bár még tizenévesen sem kérték. Nem merték :D Néha azért elkérném némely lány személyiét az éjszakai diszkóban mert tuti még 15évesek sincsenek. Az egyik diszkó olyan éjszaka mint egy pedoparty csak fiatal lányok meg 40es nyálcsorgatók, azt hittem valami ,,másság" buli van :D”
 • 23. gitta87 2009. június 17. 18:40
  „Lencsi 80!
  Na igen ebbe már én is belegondoltam h mi lesz ha babám lesz....
  Az tök jó h te örülsz neki.Alapjáraton engem se idegesítene fel, csak a hangsúly....
  Meg sokszor égő...Múltkor például egy szórakozóhelyen érték el a személyimet, 6 fős társasággal mentem, és csak tőlem kérték el, pedig bőven nem én voltam a legfiatalabb...Olyan ciki volt.:S”
 • 22. Lencsi80 2009. június 17. 16:00
  „gitta, kudara!

  Én 29 vagyok éa még a mai napig elkérik az igazolványomat olyan boltokban, ahol nem ismernek még. Aminek én örülök is.:)
  A durva, hogy nemsokára babát szeretnénk; mondtam is a páromnak, hogy na mindenki , aki nem tudja, mennyi idős vagyok, engem fog sajnálni, hogy szegény kislány ilyen fiatalon teherbe esett.Vagy: nahát a mai fiatalok milyen korán kezdik...:)”
 • 21. Kudara 2009. június 17. 15:56
  „MANKA!
  Senki nem mondta, hogy az összes pénztáros ilyen... De elég sokan elkérik... 28 éves barátnőmtől is (gúnyosan), és látszik rajta, hogy már nem 18. Ilyen világot élünk, az emberek csesztetik a másikat...ez van.”
 • 20. MANKA 2009. június 17. 15:16
  „Üdvözlet!
  Nem értek egyet azokkal akik azt hiszik, csak kiszúrásból kérik az igazolványt. Amikor ott állsz mint pénztáros (én is az vagyok) egy kisboltban és aláíratják veled a papírt amikor felvesznek, hogy a kiszabott büntetést saját zsebből te fizeted, mert te adtad ki, akkor te is kérnéd. 50000ft az alap és onnan felfelé ha már többször is előfordult. Na ezt nem annyira kívánom a minimálbéremből. No és még egy gondolat egyetlen embert sem ismerek aki ránézésből megmondja hogy az a gyerek 17 vagy 18 vagy 19 éves. Hozzáteszem még egyetlen 23 év feletti igazolványát sem kértem még el... azt valahogy azért lehet látni.”
 • 19. Boytronic 2009. június 17. 14:09
  „Igy van..sajnos!!Amit esetleg a multiknál nem,vagy csak alig kapnának meg,azt egy "sarki"kisboltba utánnuk dobják,majdhogynem a szónak a szoros értelmében..kivédhetetlen helyzet pedig foglalkozni kellene vele!”
 • 18. Berni88 2009. június 17. 12:52
  „Ez mindig is így volt, így van és így lesz... jól keresnek rajtuk.... ennyiii”
 • 17. IVY 2009. június 17. 11:21
  „Megint a régi téma?

  Persze, hogy kiszolgálják őket. Nem ekkora az arány, hanem rosszabb.
  50ből - 50 helyen kiszolgálják őket. Bolond lenne nem így tenni a boltos.
  Mekkora lóvét szakítanak már le ezekről a kis majmokról???!!!!
  Nem ér annyit az egész nap eladott kifli, vagy parizermennyiség!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felajánlanám a szerveimet - mit kell tennem?

Szeged - Aki nem rendelkezett másként, annak agyhalála esetén felhasználhatók a szervei… Tovább olvasom