Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Könyv jelent meg Neumann János regényes életéről - a bemutatón jártunk

Egy elme az örökkévalóságnak címmel írt könyvet Wisinger István szociológus Neumann János matematikus kalandos életéről. A közelmúltban megjelent művet hétfőn mutatták be Szegeden, a szerzővel Bubryák István újságíró beszélgetett.
Wisinger István 2016-ban A Nobel-díjas kém címmel jelentetett meg egy dokumentumregényt Szent-Györgyi Albertről, amely akkora sikert aratott, hogy az Athenaeum Kiadó igazgatója egy hasonló mű megalkotására kérte fel. Ekkor döntött úgy a televíziós műsorvezető-riporter, hogy felkutatja a világhírű matematikus regényes életét, hiszen elmondása szerint a legtöbb lexikon matematikai tudásáról és a számítógépek fejlesztésével kapcsolatos munkájáról ad számot, ő viszont nem életrajz összeállításra törekedett.
 
Könyv jelent meg Neumann János regényes életéről - GALÉRIA. Fotó: Frank Yvette

Kiderült, hosszú kutatómunka áll a keményfedeles mű mögött, gazdag forrásanyagot használt fel a hitelesség érdekében. Így kaphatunk választ Wisinger István írása által arra, hogy hogyan jutott el zseniális elméjének hála Neumann János Budapestről az Egyesült Államokba, hagyatékából hogyan lett az örökkévalóság egyik legnagyobb kincse, és tudományos eredményeit a szakemberek miért mérik össze Galilei, Newton és Einstein életművével. A hétfői program keretében Bubryák István filmválogatásából is láthatott részleteket a nagyérdemű.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészültek a krízisidőszakra Szegeden, mindenkinek jut menedék - felújították a Moszkvai körúti hajléktalanszállót

Felkészültek a krízisidőszakra Szegeden, mindenkinek jut menedék - felújították a Moszkvai körúti hajléktalanszállót
Bővítették és felújították a Moszkvai körúti szállót, így az Egyesített Szociális Intézmény összesen… Tovább olvasom