Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Könyvégetés: miért épp Radnóti?

Szeged - Radnóti-kötetet égettek Miskolc mellett, a fotó bejárta a hazai sajtót. Az irodalmárok szerint a mártírhalál irritálhatja a náci hagyományőrzőket, akik arra emlékeznek az iskolából, hogy ő az a költő, aki zsidónak született. A többiekről nem tudnak.
Radnóti Miklós az egyik legismertebb magyar költő. Nem tudhatom... című hazafias verse a szavalóversenyek örök darabja, ám az életmű a popkultúrára is hat a mai napig. Néhány éve Sopronisör-reklámban használták Radnóti sorait, Bájoló című művének megzenésített változata pedig nemrég sláger lett, a Petőfi Rádióban játszották, és az X-Faktorban is elhangzott. A költő 1909-ben Glatter Miklósként született Budapesten, 1930-tól 1934-ig Szegeden élt, alapító tagja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának. Két verseskötetének és doktori értekezésének is a kollégium a kiadója. Szegeden került kapcsolatba Sík Sándorral, aki fiaként szerette, és fontos szerepe volt abban, hogy a költő megkeresztelkedett. Háromszor hívták be munkaszolgálatra, végül 21 társával együtt agyonlőtték Abda határában 1944. november 4-én vagy november 9-én. Valószínűleg ezért november 9-én égetett könyveket a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet Miskolc közelében. A felvételre múlt héten a 444.hu bukkant rá az interneten. A mozgóképről kikockázott fotókon látszik, hogy a máglyán a
fiatalok elégették többek között a Radnóti Miklós összes versei és versfordításai című, 1984- ben kiadott kötetet. A Magyar Nemzeti Arcvonal – honlapja szerint – egyfajta öntisztító rítusként rendezte meg az akciót, szerintük „a nemzetrombolás, az embergyalázó pornográfia, és a bolsevizmus népszerűsítése a szentségtörés", és nem a könyvégetés.

Baleset, nem rongálás

Vasárnap hajnalban egy fekete Mercedes nekihajtott Radnóti Miklós abdai szobrának, amely térdmagasságban kettétört. A kocsit Öttevénynél találták meg, sofőrje nélkül. „Meggyalázták Radnóti szobrát" – így számolt be erről jó néhány internetes híroldal. Akadt olyan vélemény, miszerint nem kellene kijavítani a műalkotást, maradjon így, az erőszak jeleként. Kedden délután jelentkezett a rendőrségen a kocsi vezetője. A 24 éves pápai férfi azt állította, ismerőse autójával egy győri szórakozóhelyre hajtott, és a ködben véletlenül hajtott neki az út mellett álló gránitszobornak. Tegnap Borkai Zsolt polgármester bejelentette, Győr mindent megtesz azért, hogy 2014. november 9-ére, a költő halálának 70. évfordulójára ismét felállítsák a szobrot.

A videón csak néhányan láthatók, és nem is lehet tudni, mennyien tartoznak a szervezethez, az esemény mégis nagy visszhangot váltott ki a hazai sajtóban, azon az alapon, hogy egyre gyakoribbak a közéletben a szélsőséges megnyilvánulások. Az országgyűlési Fidesz-frakció nevében példáulL. Simon László – maga is költő –, a parlament kulturális és sajtóbizottságának kormánypárti elnöke adott ki közleményt, amely minden jóérzésű ember nevében elítéli az eseményt. „A magyarokat a 20. század történelme megtanította arra, hogy akik könyvek listázásával és megsemmisítésével kezdik, azok, amennyiben lehetőségük nyílik rá, embertársaik listázásával és megsemmisítésével folytatják" – írta L. Simon.

– Ez is elkezdődött, vagy inkább: ez is folytatódik – kommentálta a könyvégetést lapunk kérdésére Ferencz Győző, több Radnóti-kötet szerkesztője, a Radnóti Miklós élete és költészete című 2005-ös kritikai életrajz szerzője. Az irodalomtörténész párhuzamot vont a Horthy-szobor avatása és Radnóti könyvének égetése között, és emlékeztetett arra, hogy a hagyomány szót leggyakrabban pozitív értelemben szoktuk használni, pedig a könyvégető fiatalok is hagyományt próbálnak ápolni: a nyíltan vállalt tudatlanságét és agresszivitásét. Ferencz Győző lehetségesnek tartja, hogy a költő mártírhalála miatt került célkeresztbe.

– Ilyenkor arra gondolunk, hogy láttunk már ilyet, és annak sem lett jó vége – mondta a máglyáról Bíró-Balogh Tamásirodalomtörténész, aki Radnóti dedikációiról és szegedi kötődéséről is publikált. – Miért pont az ő könyvét égették? Nem feltétlenül csak azért, mert úgy halt meg, ahogyan, hiszen ilyen alapon például Szerb Antal vagy Halász Gábor könyveit is égethetnék a tuskók. Radnóti Miklós – ez maradt meg a fejükben az iskolából – az az ikonikus alakja a magyar irodalomnak, aki zsidónak született. Ennyi, amit tudni hajlandók róla. Nem érdekli őket, hogy mit írt – és az sem, hogy a huszadik századi magyar irodalom termésének mintegy 60 százaléka zsidó származású szerzők munkája.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Zotya100 2013. november 23. 16:57
  „18. -- Az idézett vers szinte minden egyes sora illik - sajnos - a mai magyar viszonyokra. Ez rettentően szomorú és riasztó.”
 • 20. tol 2013. november 23. 13:39
  „kedves mindannyian, akik szeretjük a költészetet és elbüvöl bennünket Radnóti minden sora! Azon véglények, akik akik verseskötetet nem átallanak megbecsteleníteni - nem homo sapiensek. Nem lehet velük értelmesen beszélni, róluk, mint értelmes emberröl gondolkodni. Csak azt lehet mondani, hogy NAGYON ROSSZ HÍR EGY KÖLTÖ MEGGYALÁZÁSA”
 • 19. Salvator 2013. november 23. 09:16
  „Provokáció az egész. Megint lehet rettegni....”
 • 18. maz 2013. november 23. 07:46
  „Oly korban éltem én e földön,
  mikor az ember úgy elaljasult,
  hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra,
  s míg balhitekben hitt s tajtékzott téveteg,
  befonták életét vad kényszerképzetek.

  Oly korban éltem én e földön,
  mikor besúgni érdem volt s a gyilkos,
  az áruló, a rabló volt a hős, -
  s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
  már azt is gyűlölték, akár a pestisest.

  Oly korban éltem én e földön,
  mikor ki szót emelt, az bujhatott,
  s rághatta szégyenében ökleit, -
  az ország megvadult s egy rémes végzeten
  vigyorgott vértől és mocsoktól részegen.

  Oly korban éltem én e földön,
  mikor gyermeknek átok volt az anyja,
  s az asszony boldog volt, ha elvetélt,
  az élő írigylé a férges síri holtat,
  míg habzott asztalán a sűrű méregoldat.
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Oly korban éltem én e földön,
  mikor a költő is csak hallgatott,
  és várta, hogy talán megszólal ujra -
  mert méltó átkot itt úgysem mondhatna más, -
  a rettentő szavak tudósa, Ésaiás.

  Oly korban élek én e földön,
  mikor ezeket a verseket égetik, és nem szégyen Horthynak szobrot állítani. A szívem szakad meg, hogy ilyen mélyre süllyedtünk...”
 • 17. majzik 2013. november 22. 17:36
  „Bokor utca 2. Radnóti albérleti helye !”
 • 16. Lacusch69 2013. november 22. 16:52
  „12. Olvasd a nemlabanc Radnóti-szoborral kapcsolatos első cikkét.
  Nagyon meg fogsz lepődni!”
 • 15. Pirát 2013. november 22. 15:33
  „9#-es v.magdi ! azért (ezt)a médiát se hagyd már ki a téboly keltésből...!
  13as pachakuti ! ami a DM híreiből kimaradt, azt a tölcsér szájúak itt ! a cikkek mellett jobboldalon felugró a "Kisalföld.hu ajánlja" ablakban (is !) olvashatták volna...(meg még sok egyéb helyen)”
 • 14. x 2013. november 22. 15:17
  „2. gorgó "Jézus ... Nevének Krisztus-része jelentése: a megkeresztelt. ..."
  - Tévedsz, a szó eredeti jelentése "felkent":
  ... A Krisztus a görög ??????? (Khrisztosz) magyar alakja, mely a héber ???????? (Mossía?, M?šsî??, Mesiekh); magyarul Messiás szó tükörfordítása. Jelentése: "felkent": az Ószövetségben a papokat és a királyokat olajjal kenték fel, mely aktus isteni megbízatásukat jelképezte. Eredetileg méltóságnév volt, mely a kereszténységben gyakorlatilag tulajdonnévvé vált. Keresztény értelmezés szerint a felkenéshez használt olaj a Szentlélek jelképe. ...
  http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9zus#J.C3.A9zus_megnevez.C3.A9sei”
 • 13. pachakuti 2013. november 22. 14:25
  „Ami kimaradt a hírekből:
  " A 24 éves pápai férfi" a 24 éves P. Szabolcs többszörösen büntetett előéletű, jelenleg is folyik ellene más ügyben büntetőeljárás. Lehet, ezért nem értesítette a rendőrséget a balesetről... A megtalált fekete Mercedes, amellyel a szobornak ütközött, egy másik "ismert fiatalember", a homokbödögei B. Róbert tulajdona. A 37 éves férfi garázdaság miatt hetek óta előzetes letartóztatásban van. Augusztus végén a pápai buszpályaudvaron két társával összevert egy
  buszra várakozó fiatal férfit egy a rendőrök szerint is nehezebben beszerezhető, professzionális viperával.
  Nem éppen az újfasiszta neonácikra jellemző tulajdonságok...”
 • 12. kormoska 2013. november 22. 14:25
  „"Az irodalmárok szerint a mártírhalál irritálhatja a náci hagyományőrzőket, akik arra emlékeznek az iskolából, hogy ő az a költő, aki zsidónak született. A többiekről nem tudnak".

  Főleg az irritálja ezeket a gennygócokat,hogy Radnóti özvegye Fifi néni(Gyarmati Fanni)még él,sőt idén volt 101 éves!
  Isten éltesse sokáig,és remélem nem jutnak el hozzá ezek a borzalmak!”
 • 11. hasasmacska 2013. november 22. 14:12
  „Nekem ő a kedvenc költőm.”
 • 10. macs 2013. november 22. 14:04
  „Azért szívesen megkérdezném azokat, akik a Radnóti kötetet elégették, mit vétett nekik a költő? Ezt a versét olvasták?

  "Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
  nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
  kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
  Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
  s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
  Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
  egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
  tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
  s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
  a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
  Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
  s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
  annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
  de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,
  az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
  míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
  erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
  a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
  s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
  az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
  piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
  s a gyárak udvarában komondor hempereg;
  és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
  a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
  s az iskolába menvén, a járda peremén,
  hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
  ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
  nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.

  Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
  s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
  de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
  és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
  világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
  míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
  s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.

  Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.

  (1944. január 17.)”
 • 9. vmagdi 2013. november 22. 13:53
  „ebből látszik, hogy a nagyszerű politikusaink tébolydát csináltak a hazánkból”
 • 8. balihoho 2013. november 22. 11:59
  „Radnóti kötete nekem is megvan, de annak ellenére, hogy nem vagyok zsidó, eszembe nem jutna elégetni, még kidobni sem. Az ilyen tetthez, elképesztő fanatikusság kell, ami, gondolom én, minden normális gondolkodású emberből hiányzik.”
 • 7. Kapitalistapista 2013. november 22. 11:31
  „2. gorgó

  Ez már nagyon régen lejárt és gyenge szöveg. A legtöbb magyar már rég lehúzta magában ezt a judaista szájízűre összeollózott vallást a wc-n.”
 • 6. szabojóska 2013. november 22. 11:27
  „Mindegyikünk szégyene ami történt”
 • 5. IVY 2013. november 22. 11:08
  „Ne kezdjünk már zsidózni, jóó?????!!!”
 • 4. petrov 2013. november 22. 10:32
  „"A nyilvánosságra került információk alapján a különböző internetes fórumokon sokan nyilvánították ki nemegyszer szélsőséges véleményüket az esettel kapcsolatban. Ugyanezen a hétvégén égettek szélsőjobboldaliak Radnóti köteteket, ezért volt, aki politikai motívumokat látott a történetben, de volt, aki a gránitszobor ledöntését fémgyűjtőkkel (!) hozta összefüggésbe, és volt, aki szerint a sofőr olyan állapotban volt, ami miatt kerülte a találkozást a rendőrökkel.
  Akik a Rábaközből rendszeresen járnak be Győrbe, és ismerik a helyszínt, kétkedve fogadták a P Szabolcs által elmondottakat..."

  Számomra is több kérdőjel van a történetben. Pld. a rendszám alapján hogy nem tudták 48 órán belül azonosítani a kocsi tulajdonosát,- még ha kölcsön is adta a gépjárművét, csak tudhatta hogy kinek !!”
 • 3. Pirát 2013. november 22. 10:11
  „nna... kérem a Radnóti verseskötet égetést legalább annyira elítélem, mint Mónus Áron könyvének tűzzel-
  vassal üldözését ! Tekintettel arra a tényre, hogy közel két hete esett meg az eset, de mivel nem kezdett el az egész kárpát medence ajvékolni, ezért prolongálják ? azon nem gondolkodtak-e hogy a zsidó világtanács elé viszik ? elvégre valahogy-valakinek csak el kéne ítélni, ezen a héten is Magyarországot ! nemde ?”
 • 2. gorgó 2013. november 22. 09:40
  „Jézus is zsidó volt. Nevének Krisztus-része jelentése: a megkeresztelt.Vajon ezek az eszementek mikor kezdik el égetni az Újszövetséget?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szimulátoron csapódtak a falnak

Elindult Szegeden is a Suli Moped Program. Tovább olvasom