Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Könyvtárbezárások, reklamáció nélkül

Negyedannyi látogató használja nyáron a tanulmányi és információs központot, mint az egyetemi tanév alatt. Ők felváltva használhatják majd a Somogyit és a TIK-et: a két könyvtár nem egyszerre, hanem egymás után zár be. Szőkefalvi-Nagy Erzsébettől megtudtuk, a Somogyi-könyvtár július 15-én már újra nyitva lesz.
Drasztikusan csökken nyáron a látogatók száma a könyvtárban. Fotó: Schmidt Andrea
A mindig zsúfolt csomagmegőrzőben egy lélek sincs, a ruhatárban mintegy tíz fogasról lóg táska. A vizsgaidőszak végeztével az egyetemisták sorsára hagyták a tanulmányi és információs központot. Néhányan üldögélnek ugyan a számítógépeknél, de a jelenlét nem is közelít az itt megszokotthoz. Legtöbben az iwiw-en böngésznek vagy chatelnek. Leülök egy elmélyülten honfoglalózó fiatalember mellé. – Nagyon ráérek – foglalja össze röviden teendőit. Kevésbé hálás sors jutott Péternek, aki éppen Erdei Ferencről szóló diákköri munkájához keres anyagot a neten. Kis cetli hever előtte: összeírta, milyen könyveket vesz ki a szünetre.

Az első emeleti szakolvasó hatalmas terében egyetlen lány ücsörög. Nevét nem árulja el, csupán azt, hogy egy elmaradt tanár szakos vizsgájára készül, és kifejezetten élvezi az őt pillanatnyilag körülvevő nyugalmat. – Vizsgaidőszakban alig találni szabad helyet az olvasóban – mondja, közben lapozza az előtte heverő Pszichoterápia tankönyvet. Ha most a gyakorlatban is ki szeretné próbálni a tanultakat, nem egykönnyen találna alanyt. Vaskos pedagógiai lexikont böngész Sisák Erzsébet.

Négymillió a karbantartásra

Majó Zoltán, a TIK fejlesztési igazgatója elmondta, a július 17. és augusztus 5. között elvégzik a tisztasági festést, nagytakarítást, összesen 3,5–4 millió forintért. Ellenőrzik az épület elektromos, gépészeti rendszerét, kazánjait, a lifteket. Spórolnak is: míg a normális, 12 órás nyitva tartás napi 1 millió forintba kerül, nyáron százezreket takarítanak meg naponta. A látogatók száma ilyenkor a napi 3500-ról 800-ra esik vissza.

A SZÉF harmadéves vállalkozó–menedzser és mérnök-tanár szakos hallgatója TDK-dolgozatán munkálkodik. Mivel szakdolgozatához is anyagot kellene gyűjtenie, nehezményezi, hogy július 17-étől három hétig zárva lesz a TIK. – Szerintem egy hét is elég lenne a karbantartási munkálatok elvégzéséhez, ez esetben pedig nem kellene hazacipelni ezeket a könyveket – fogalmaz. Tóth Ivánt viszont nem zavarja a háromhetes szünet. – Addig nyaralok – mondja nevetve az őstörténettel foglalkozó PhD-hallgató.

Az irodalmi szakolvasóban néhány hosszú asztalt nejlonokkal takartak le. Ide telepítették át a határon túli magyar irodalom klasszikusait, a polcokon pedig megkezdték a kötetek újbóli feldolgozását. Nem könnyű így megtalálni a keresett könyvet. De emiatt most valószínűleg kevesen reklamálnak.


Alpinisták az ablakon

Szőkefalvi-Nagy Erzsébettől megtudtuk, a Somogyi-könyvtár július 15-én már újra nyitva lesz. Július 3-ától nem fogadtak látogatót, ezalatt kitisztíttatják a szőnyegpadlókat, alpinisták pedig lemossák az ablakokat. A közelmúltbeli beázás miatt ki kell cserélni az épület teljes csőrendszerét, ezek a munkálatok még hetekig eltartanak. Ehhez jól jön a nyáron megtakarított félmillió forint. Az igazgatónő jelezte, bár a könyvtár nincs nyitva, a köteteket ilyenkor is visszaveszik: naponta 200 darabot adnak le az olvasók a sörkert felőli portán.


T.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József csalódott a mai politikában

Gregor József rosszul viseli az Operaházzal kapcsolatos történéseket, és csalódott a politikában.… Tovább olvasom