Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Korán zárnak a szegedi üzletek

Több Kárász utcai kereskedő próbálkozott már a nyári szezonban a meghosszabbított nyitva tartással, de várakozásaik nem jöttek be. Szeged mediterrán város ugyan, mégsem fekszik eléggé délen ahhoz, hogy gyökeresen megváltozzanak az emberek vásárlási szokásai – védekeztek az üzletvezetők.
Több Kárász utcai kereskedő próbálkozott már a nyári szezonban a meghosszabbított nyitva tartással, de várakozásaik nem jöttek be. Szeged mediterrán város ugyan, mégsem fekszik eléggé délen ahhoz, hogy gyökeresen megváltozzanak az emberek vásárlási szokásai – védekeztek az üzletvezetők, amikor arról faggattuk őket, miért nem használják ki a nyaranta immáron csúcsra járatott belvárosban rejlő lehetőségeket.

Egy évvel ezelőtt tettek egy halvány kísérletet a belvárosi kereskedők arra, hogy esténként, valamint a hét végén tovább tartsanak nyitva. Egy körlevél aláírásáig, vagyis a szándékok kitapogatásáig jutottak, de tervüket nem valósították meg. Maradt minden a régiben: a reggeli 9-10 órai nyitás, valamint a 18 órai zárás, szombatonként pedig a 9 és 13 óra közötti nyitva tartás. A nyári idegenforgalmi szezonban, amikor zsúfolásig megtelnek a vendéglők, cukrászdák teraszai, az üzletek bejáratát rács zárja el a külvilágtól. Hétvégeken még egy Szeged feliratú pólót sem vásárolhat magának az idegen.

Szieszta

A déli országok ebédidőtől általában 16 óráig tartó sziesztája teljesen idegen a magyar szokásoktól. Hogy ez a megoldás az üzletek esetében egyáltalán szóba kerüljön, ahhoz a bankok, hivatalok, más szolgáltatók munkaidejét is át kellene szabni, aminek kicsi az esélye. Jellemző, hogy azok a multik se a szieszta bevezetésével kezdték, amelyek a Kárász utcán megvetették a lábukat, hanem a hosszabb nyitva tartással: hétköznap például este 8-ig árusítanak. A szóban forgó két drogéria közül pedig az egyik még vasárnap is a vevők rendelkezésére áll.

Nem érti kereskedő társait Bánfi László, a Kárász csárda üzletvezetője szerint a mediterrán hangulat azt jelenti, hogy este is nyitva tartanak az üzletek. Úgy véli, legalább a Kárász utcai bérlők megpróbálkozhatnának azzal, hogy este tízig is fogadják a vevőket.

A kereskedők a felvetésre azt válaszolták, ők már próbálkoztak, de számításaik nem jöttek be. Gyulai László, a Saru cipőbolt tulajdonosa huszonhat éve fontolgatja, megérné-e, hogy eltérjen a hagyományoktól. Tapasztalatai szerint azonban hétköznap 5-6 óra körül kiürül a város, majd este 8-ra szállingóznak vissza újra az emberek. Szombatonként pedig ebédidőben tűnnek el a vásárlók. Azt azonban elismerte, a szombat a hétköznapi forgalom két-háromszorosát hozza. A kereskedő azzal is érvelt, a hosszabb nyitva tartás miatt legalább még egy embert fel kellene vennie, azt viszont már nem bírja el az üzlet forgalma.
Azt gondoltuk, legalább a népművészeti- és ajándékboltot – ahol szegedi bögrét, pólót is lehet vásárolni – nyitva találják a turisták, de tévedtünk.

Az Átriumból már tavaly a Somogyi utcába települt üzlet vezetője, Kincses Györgyné elmondta, próbálkoztak a szabadtéri ideje alatt azzal, hogy nem zártak be a megszokott időben, ám csalódtak a forgalomban. A vezető szerint egy fecske nem csinál nyarat: csak akkor van értelme tovább nyitva tartani, ha az egész belváros, vagy akár az egész ország erre áll rá, és így az új szokás bemegy a köztudatba. Mivel tavaly olykor csak ők voltak nyitva, a kutya se kereste őket. „Nem vagyunk még eléggé déli ország" – fogalmazott Kincsesné.

Uzon Ágnes, az Adria Tours tulajdonosa és ügyvezetője azt mondta el, ha látják, hogy van még „mozgás", akkor nem zárnak be hétköznap este 6-kor, és szombaton is tovább tartanak nyitva. Nem zárkózott el egy vasárnapi „üzemtől" sem, feltéve, ha más üzletek is csatlakoznak hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsikerről álmodik a szegedi rap- és R'n'B énekes

Zenét szerez és énekel a szegedi Barkóczy Dávid, művésznevén Dave Gringo, aki egy évig élt Kanadában… Tovább olvasom