Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Körbepiszkítják a rektori hivatalt is - Folyamatos a harc a közterületen ürítők ellen

Szeged - Folyamatosan harcol a város a nyílt utcán ürítők ellen, a hatóság rendszeresen büntet, de egyelőre a szabadon székelők vannak előnyben. Most a Dugonics téri rektori hivatal egyik dolgozójától kaptunk "megrázó" képeket.
Április óta szinte minden hónapban beszámolunk olyan esetről, amikor szegedi olvasóink az utcán nagy- és kisdolgukat végzőkre panaszkodnak. Áprilisban egy Mérey utcai tömbház lakói arról meséltek, hogy az udvarukban végzik a dolgukat a hajléktalanok. Május közepén számoltunk be arról, hogy egy városszerte ismert hajléktalan fényes nappal az egyik Kölcsey utcai virágládába ürített, amiről az egyik közeli étterem vendége videófelvételt is készített. Augusztus elején pedig a rejtélyes pisifantomról írtunk, aki a Dózsa utcai lámpabolt bejáratát és környékét vizeli össze rendszeresen.
 
A köztisztaság kérdése a legutóbbi közgyűlésen is téma volt.

Most a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának egyik dolgozója küldött néhány képet szerkesztőségünknek az épület körüli díszburkolaton látható emberi ürülékről. Mint mondta, ilyenkor szólnak az illetékeseknek, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nek, akik kijönnek, összetakarítják a fekáliát, és fertőtlenítik a területet.
Hajléktalanok a Dugonics téren. Ha rájuk jön a szükség, nincs sok választásuk. Fotó: Karnok Csaba
Hajléktalanok a Dugonics téren. Ha rájuk jön a szükség, nincs sok választásuk. Fotó: Karnok Csaba
Korábban a belváros két önkormányzati képviselője, Binszki József és Szondi Ildikó is nyilatkozott a témában. Binszki azt mondta, a hajléktalanoknak is joguk van élni, ugyanakkor a lakóknak is joguk van ahhoz, hogy az életvitelszerűen ott tartózkodó hajléktalanok ne tegyék tönkre az életüket. – Vizelni közterületen vagy más magánterületén most is tilos, de nem állhat minden hajléktalan mellett egy rendőr. Az egész magyar társadalom sem tud választ adni a hajléktalanság problémájára, nemhogy én – fogalmazott Binszki, aki szerint nem lehet kitiltani a hajléktalanokat.

– Megerősítve folytatjuk a küzdelmet a közterületi piszkítók és szemetelők ellen. Modern takarítógépeket vásárolt a város, fokozott rendőri jelenlét érzékelhető a belvárosban, és köztisztasági járőrszolgálat is indult – sorolja Szondi Ildikó.

Ha valaki közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, szabálysértést követ el, amely miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr, az önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó termőföldeken a mezőőr helyszíni bírságot szabhat ki.
Érdeklődtünk a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatánál, hogy a turisztikai szezon kezdete, június eleje óta eddig hány esetben figyelmeztettek vagy bírságoltak utcai ürítőket, de a rendőrségtől azt a választ kaptuk, hogy a szabálysértéssel kapcsolatban az eljárás lefolytatására az általános szabálysértési hatóság rendelkezik hatáskörrel, amely a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala.

A hivatal válasza szerint jól behatárolható az a kör, amely követi ezt a magatartást: jellemzően fedél nélküli, hajléktalan személyek, vagy éjszakai buliból, rendezvényről hazatérő, többnyire ittas fiatalok. A hatósághoz március óta köztisztasági szabálysértés miatt 83 feljelentés érkezett többségében szemetelés vagy hulladék engedély nélküli elhelyezése miatt. "Közterületen történő vizelés vagy székelés miatt 36 esetben jártunk el" – írták.

A szabálysértési hatóság először figyelmeztet, de akik ellen már nem először érkezik ilyen feljelentés, azokat pénzbírsággal sújtja. "Sajnálatos módon azonban azt tapasztaljuk, hogy a hajléktalan személyekkel szemben kiszabott magasabb összegű pénzbírságnak sincsen kellő visszatartó ereje, egyesek figyelmen kívül hagyják az alapvető együttélési normákat" – írta válaszában a kormányhivatal illetékese.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A levéltár is várta a látogatókat a Kutatók éjszakáján - Fotók

A levéltár is várta a látogatókat a Kutatók éjszakáján - Fotók
Megoldandó rejtélyek és a közönség által ritkán látott dokumentumok várták azokat, akik elmentek a Csongrád Megyei Levéltár programjaira a Kutatók éjszakáján. Tovább olvasom