Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Kordában tartja a násznépet a vőfélykedő énekesnő

A vőfély, ha nő, ritkaság. A szegedi Börcsök Bea négy éve határozta el, hogy megpróbál helytállni a férfias mesterségben. A táncdalénekesnő eddig negyven lakodalmat bonyolított le.
Nagyanyáink idejében el nem lehetett képezni, hogy nő legyen a lakodalomban a vőfély. Ma is kuriózumnak számít, ha nő vezényli a lánykéréstől a mulatságig a házassági ceremóniát. A bordányi születésű Börcsök Bea négy éve határozta el, hogy megpróbálkozik ezzel a nem könnyű feladattal. Elsősorban párja, Lajkó Vilmos rábeszélése hatott a fiatal táncdalénekesnőre. A temperamentumos hölgy elárulta: rengeteg vőfélyt meghallgatott, mielőtt belevágott.

Büszke Beára

Lajkó Vilmos büszke párjára. Elismeri: Beára óriási teher hárul az olyan lakodalmakban, ahol nemcsak zenélnek, hanem párja vőfélykedik is. – Sokszor nem is látom Beát, csak hallom, hogy valahol énekel, majd beszél. Nagyon fontos az összehangoltság, hogy ne bakizzunk – mondta Vilmos, aki szintetizátoron kíséri Beát a fellépéseken.

– Annak ellenére izgultam az első két fellépés előtt, hogy a párommal akkor már négy éve rendszeresen zenéltünk lakodalmakban és más rendezvényeken – mondta Bea, akit hol vőfélynek, hol ceremóniamesternek, hol meg operátornak titulálnak. Eddig negyven lakodalmat irányított és a párok nagy részével a mai napig jó barátságban van.

– Ha kell, rímes verseket is előadok, de olyan szövegeket nem, amik egy nő szájából közönségesen hangzanak – magyarázta a remekül éneklő és táncoló szegedi vőfély, aki már hároméves kora óta olyan pályára készült, ahol közönség előtt szerepelhet. Így jutott a zene világába, a szórakoztató iparba. A párjával alkotott kettős ma már az egyik legkeresettebb zenekar ebben a műfajban. Évente százhúsz fellépésük van.

A vőfély dolga

– Az előkészületek összehangolása.
– Felkészíteni a közeli hozzátartozókat az esküvőre
– A pincérekkel, vendéglátósokkal a kapcsolat kialakítása.
– A vendéglátóhelyen a pár köszöntése.
– Kalácstörés: ki az úr a háznál?
– A vacsora lebonyolítása.
– Harisnyakötő eldobatása a vőlegénnyel.
– Gyertyafénykeringő.
– Újasszony tánc, találós kérdések.
– Vonatozás vezénylése.

– Emlékszem, az egyik lakodalomban egy idős házaspár furcsán méregetett. Amikor véget ért a lagzi, odajöttek és bevallották: nem gondolták, hogy egy nő ilyen jól kordában tudja tartani a násznépet. Az ilyen véleményekből meríti az ember azt a hihetetlen energiát, ami kell a vőfélykedéshez – mondta Bea, aki a szezon végén mindig megnéz 20-25 lakodalmas DVD-t. Ha észreveszi, hogy a szövegek megegyeznek, akkor nekiül és mondókákat, verseket, beköszöntőket farigcsál. Nem szeretne unalmassá válni, mindig arra törekszik, hogy az egybekelő pároknak széles repertoárt tudjon felmutatni.

– Eddig nem volt igazi vőfélyes öltözékem. Ha szállodába hívnak ceremóniamesternek, akkor nadrágkosztümben jelenek meg. Ha operátori teendőim vannak, akkor nagyon csinos ruhába bújok. Szeptember elsején Kiskunhalason viszont elvárják a népiesebb öltözködést. Ezért anyukám kalocsai motívumokkal ellátott hímzett blúzát alakítom át – árulta el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy építőmunkás - tizenhat méter magasból zuhant le

A szegedi Budapesti körút egy felállványozott panelházának hatodik emeletéről lezuhant egy munkás… Tovább olvasom