Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kórház a fürdőben

Megkötni a cipőt, fölhúzni a zoknit – ezek a sikerek és az elérendő célok a gerincbetegeknek. A szegedi Anna fürdő nappali kórházában a műtéten átesett betegek két kezelés között ágyban pihenhetik ki fáradalmaikat. Hivatalosan komplex rehabilitációs gyógyfürdőellátást nyújt az Anna fürdő, de az ajtóra nappali kórházat írtak.
Fotó: Schmidt Andrea
Nappali kórház is meg nem is. Hivatalosan komplex rehabilitációs gyógyfürdőellátást nyújt az Anna fürdő, de az ajtóra nappali kórházat írtak. November óta foglalkoznak a fürdőben a „hazajárós" kórházi betegekkel. Két orvos, két nővér, gyógytornászok, fiziko- és balneoterápiás személyzet dolgozik értük. A bejáratnál megkapják az órarendjüket, és minden kezelés között fölmehetnek az ágyukba – pihenni.

– Nekem nem is lehet ülnöm. Nem lehet fönt lennie egy gerincbetegnek, holott két kezelés között marad egy fél óra. Ezért nagyon jó, hogy ágyba fekhetünk – mondta Becsei Ferenc. A férfi Dócról jár január 3-a óta minden délután kezelésre. Porckorongsérve után ez az első rehabilitáció. A javulást nagyon gyorsan érezte a kezelés kezdete után: ma már be tudja kötni a cipőjét, föl tudja húzni a zokniját.

A fürdő adományként kapta a johannita rendtől az ágyakat – tudtuk meg Ványai Évától. A városi közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke kiemelte: nagyon nagy szükség van erre az ellátási formára, hiszen takarékos, a betegek számára is kedvező, és hatékony. A műtéten átesettek megkapják ugyanazt, mint egy bentlakásos intézményben. A megyében még Szentesen működik nappali kórház, a kakasszéki pedig hasonló, rehabilitációs, de bentlakásos intézmény. A fürdő új ellátása szélesíti a gyógyítás spektrumát Szegeden – tette hozzá –, hiszen a városban máshol nincs mozgásszervi rehabilitációs központ.

– Nagyon segítőkészek voltak az engedélyeket adó hatóságok, hivatalok – magyarázta Nagy Marianna. A fürdőben dolgozó szakorvos szerint az ÁNTSZ-nél és az egészségbiztosítónál is tudták: ez az ellátás hiányzik a térségben. – A beteg a fürdő összes gyógytényezőjét kihasználhatja.

Gyógyvízkezelést kap, a vizet mint közeget tornánál használják, vízsugármasszázsra, súlyfürdőre, szénsavas fürdőre, iszappakolásra, elektroterápiára nyílik mód. Minden beutalt számára egyéni gyógytornát dolgoznak ki – tette hozzá. Közben nem kell a beutaltnak csapzottan a folyosón várakoznia.

A két kezelés között pihenő Gémes Ferencné úgy fogalmaz: a hátán lévő páncélt szeretné megtörni. Olyan, mintha vasban lenne a teste. Nem csoda: az asszony súlyos műtéten esett át, platinát is beültettek a testébe. A nappali kórházba már majdnem három hete jár, és szeretne maradni egy újabb három hetes turnusra. – Már hajlékonyabb vagyok: bátrabban merek lépcsőzni. Most pedig apránként a lehajlást gyakoroljuk, több hónapba telik, mire rendbe jövök – véli. Az ellátással nagyon elégedett, csakúgy, mint Szélék. Szél István feleségestül jár a nappali kórházba. A szatymazi férfi deréktáji panaszokkal került orvoshoz, azt mondja, gerince elcsúszott. Papírján napi hat kezelés áll, közben-közben fönn pihennek. Így megy ez 15 napon át.

A betegek naponta 400 forintot fizetnek az ellátásért, a költségek 85 százalékát az egészségbiztosítás fizeti. A 12 ágyon naponta két turnus 24 betege fordul meg. Három hét után a kórházihoz hasonló zárójelentéssel bocsátják el őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyban világhírűek

Tamás Gábor neurobiológus szegedi kutatócsoportjának szenzációs eredményét közölte a világ egyik… Tovább olvasom