Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Kórházi WC-k: fotocellától a mocskos budiig

Szeged - Az ember biológiai funkciói többnyire nem állnak le, ha belép egy egészségügyi intézménybe, így néha rászorul a rendelők és kórházak mellékhelyiségeinek használatára. Pedig néhány szegedi intézményben inkább vissza kellene fognia a bélműködését – hacsak nincs nála papír, szappan és hányzacskó.
Az új klinika aulájában működő két mellékhelyiségbe jár gyakorlatilag a földszinti ambulancián kezelt összes beteg, valamint az összes látogató. Orrba is ver az átható vizeletszag, amint belépünk a férfivécébe. Persze ezt még ki lehet bírni, ha például a szemünk előtt lebeg, hogy a nagydolog után elérhető a papír, és szappannal alaposan kezet tudunk mosni. A realitások: vécépapír, szappan, kéztörlő, tükör nincs, van viszont meleg víz – ami az ilyen helyeken ritkaság. Ha netán a fajanszon ülve elfelejtenénk egyik kezünkkel az ajtót tartani, váratlan látogatót kaphatunk – az ajtót ugyanis nem lehet bezárni.

A frusztráló helyzet miatt egy „elitebb" mellékhelyiséget kerestünk a földszinten: a neurológiai ambulanciáét ajánlották. Ehhez viszont kulcsot kell kérni a betegfelvételi pultnál, ahol senki sem volt. – Az ebédidő miatt nincs itt senki, de hamar jönnek – magyarázta egy rutinosnak tűnő beteg. Bár kíváncsiak voltunk a szupervécére, tíz perc várakozás után feladtuk. A tanulság: ne jöjjön rá senkire a nagydolog az új klinikán.

A látvány hagyján, de a szag... Fotó: Schmidt Andrea
A látvány hagyján, de a szag... Fotó: Schmidt Andrea

Ezek után megdöbbenve szembesültünk a néhány tömbre lévő egykori SZTK mellékhelyiségeinek látványával. Elsőként a földszinti mozgáskorlátozott-vécébe nyitottunk be, ahol körutunk során először találkoztunk olyan vívmányokkal, mint a vécépapír, a kefe és a tükör. A lelakatolt papírtartón felirat: „Másnak is szüksége van rá!!". Úgy tűnik, ezt itt tiszteletben tartják, hiszen a tekercsben bőven volt még. Az egyetlen hiányosság a papírtörlők hiánya és a rossz kézszárító volt. Az emeleteken tovább fokozódott döbbenetünk a fotocellás piszoárok láttán. Papír mindenhol van, nincs bűz, a padló és a csempe tiszta, sőt tükör is van a mosdókban. Igaz, itt viszont meleg víz és szappan nincs. Egy takarítónőtől megtudtuk: a rendelőintézet azért ilyen tiszta, és azért van meg minden berendezési tárgy, mert itt gyakrabban takarítanak a mellékhelyiségekben, mint másutt.

– Ne abba menjen, hanem ebbe – ajánlotta az egykori II-es kórház ambulanciáján lévő férfivécé egyik látogatója azt a fülkét, amiből épp kilépett. A másikban lehúzhatatlannak bizonyuló ürülék terpeszkedett: a tartálykarra szerelt drótot hiába rángatta az ember, nem indult el tőle víz. A ragadós vizelettócsákon átevickélve bejutottunk a fülkébe, ahol ugyan folyt a víz, a falról azonban hiányzott a csempék fele. A vécével szemben piszoárok: mindkettőre kék nejlonzacskót húztak, a működésképtelenségüket jelezve. Kukának viszont épp alkalmasak: az egyikbe összegyűrt sörösdobozt hajított valaki. – Ez a mocskos, szétbarmolt budi olyan, mint az egészségügyünk – politizált egy kiskunhalasi férfi a látvány ürügyén.

Fölmentünk a traumatológiai osztályra is – de mintha nem is egy intézményben járnánk. Itt a vécék illatosak, bőséges a papírellátás, szappanból és kéztörlőből sincs hiány. Bementünk a tusolóba is, ahol tiszta csempék, hiánytalan zuhanyfejek és elválasztók fogadtak. A két hete ott lábadozó fiatalember azt mondta, elégedett a mellékhelyiségekkel, nincs rájuk panasza. Igaz, először ő tett fél tekercs vécépapírt a tartóba, de úgy tűnik – mondta –, a jó példa is ragadós. Másnapra már új guriga papír várta – mint azóta mindennap.

Olvasóink írták

  • 1. gabortata 2008. március 28. 20:33
    „A WC-ket nap, mint nap javítani kell a vandál felhasználók miatt.
    Eltünik a villanyégő a lámpákból, valamilyen csoda folytán állandóan elromlik valami abban a helyiségben ahol csak egyféle tevékenységet kellene folytatni.
    Egyszerűen elképesztő, hogy milyen találékonyak az emberek ha tönkre kell tenni valamit ami nem a saját tulajdonuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei mentősök is lapátra kerülhetnek

Kétszáz fős létszámleépítésre készül a mentőszolgálat vezetője, a kevesebb feladatra hivatkozik. A… Tovább olvasom