Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Körjegyzőségek: tíz található a megyében

Szeged - Az országos átlagnál kevésbé centralizálódott Csongrád megye: itt működik a második legkevesebb – összesen tíz – körjegyzőség a KSH kiadványa szerint. 20 település kötötte össze hivatalát eddig.
Összesen 10 körjegyzőség működik a megyében: csak Jász- Nagykun-Szolnok megyében van ennél kevesebb, 8, míg Borsodban 92, Baranyában 87 alakult eddig – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából, a Magyar Köztársaság 2008-as helységnévkönyvéből.

Csongrád megyében tehát alacsonyabb a centralizáció foka, mint más vidékeken: a 60 településen összesen 45 polgármesteri hivatal működik.

Az állam anyagilag is ösztönzi a körjegyzőségek alakítását, hiszen a kevesebb költségvetési támogatás ellensúlyozására kénytelen települések spórolhatnak például a jegyzői állásokkal: a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény szerint az ezernél kevesebb lakosú, megyén belül egymással határos községek igazgatási teendőik ellátására körjegyzőségbe szerveződhetnek.

Királyhegyes Köveggyel alkot körjegyzőséget Fotó: Frank Yvette
Királyhegyes Köveggyel alkot körjegyzőséget.
Fotó: Frank Yvette

Így tett megyénkben – rögtön 1990 után – a 660 lakosú Ferencszállás és az 533 lelkes Klárafalva (később rövid időre megszakítva, majd 2000-től felújítva az együttműködést), s példájukat követve társult Ambrózfalva és Csanádalberti, Földeák és Óföldeák, Királyhegyes és Kövegy, Eperjes és Árpádhalom, Tiszasziget és Újszentiván. Szegvárhoz Derekegyház, Csanádpalotához Nagylak, Sándorfalvához Dóc, Szenteshez pedig nemrég Nagytőke csatlakozott.

Ám a törvény megengedi ezeknek a településeknek, hogy önálló hivatalt tartsanak fenn, amennyiben megfelelően képzett jegyzőt képesek alkalmazni. Megyénkben 2 település, Nagyér (625 lakossal) és Öttömös (818) él ezzel a lehetőséggel.

Az ellenkezőjére is akad példa: az 1760 lelkes Tiszasziget és 1624 lakosú Újszentiván egyre szorosabb együttműködését pecsételte meg a körjegyzőséggel tavaly márciusban, holott a törvény nem kötelezte volna erre. Az együttműködés e formája ugyanakkor 2009. január 1-jétől megszakad: szeptemberben az újszentiváni képviselő-testület határozatával tudomásul vette Tiszasziget döntését, mellyel kilépett a közösen fenntartott körjegyzőségből, hogy mindkét község ismét önállóan működtesse hivatalát.

Olvasóink írták

  • 1. reggeli csúcs 2008. november 06. 05:21
    „ebből megint látszik, mennyire nem értik, amit írnak: az alföldi települ¶szerkezet sajátosságai tükröződnek a körjegyzőségek hiányában: kevesebb, nagyobb település van, mint az ország más részein
    reggeli”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs ipar, nincs leépítés sem

Szeged - Csongrád most „bezzegmegye" amiatt, hogy egyelőre egy munkáltató sem jelentett be… Tovább olvasom