Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Korlátozná az alkohol árusítását a szegedi Fidesz

Szeged - Este 10 és reggel 6 között ne árulhassanak alkoholt a boltok Szeged belvárosában – javasolja a Fidesz-KDNP három önkormányzati képviselője.
Rendelettel szabályozná a belvárosban az alkohol árusítását este 10 és reggel 6 óra között a Fidesz-KDNP három belvárosi önkormányzati képviselője: Haág Zalán, Gyimesi Lászlóés Farkas László. Tanácsnoki előterjesztésként Gyimesi László nyújtotta be a javaslatot a pénteki közgyűlésre.

– Alkoholfogyasztó fiatalok az utcán, törött üvegek a rakparton, állandó hangoskodás – mindez gyakori probléma. Mindenki szemet huny afelett, hogy 18 év alatti fiatalok nonstop boltokban alkoholt vesznek, és ezt közterületen fogyasztják el. A belvárosi lét azzal is jár, hogy a rendezvényeket és fesztiválokat el kell viselni, de az állandó rendbontást nem – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Haág Zalán.

Gyimesi László hangsúlyozta: van jogi lehetőség arra, hogy ezt a trendet megállítsák. – A kereskedelmi törvény lehetőséget ad az üzletek nyitva tartásának szabályozására. A szeszes ital árusítását este 10 és reggel 6 között korlátoznánk – ha az üzlet szünetelteti az alkohol árusítását, ebben az időszakban is nyitva maradhat. A korlátozás a Tiszától a nagykörútig lenne érvényes, a körút mindkét oldalán lévő üzletekre vonatkozna.

– Vendéglátóhelyekre, vásárokra mindez nem vonatkozna, mert fontos, hogy élettel legyen tele a belváros. Nem a belváros kiürítése, hanem a kulturáltabb alkoholfogyasztás a cél – fogalmazott. A képviselők beszéltek arról is, hogy Pécsen és Debrecenben is érvényben van hasonló rendelet, és „az eredmények biztatók". – Az üzletvezető, aki megsérti a rendeletet, a tervezet szerint 50 ezer forintos büntetést kapna. A törvényben meghatározott maximális büntetés 150 ezer forint – mondta Gyimesi László.

Olvasóink írták

132 hozzászólás
 • 132. lolita_88 2012. augusztus 31. 20:37
  „Látom mindenki ráflesselt a Szittyóra.Be lehet menni,meg lehet nézni,hogy kiszolgálnak-e kiskorúakat.Azt hiszem itt mindenki elképedne, hogy nem.:)...”
 • 131. SP 2012. június 23. 16:56
  „Belváros még nem tökéletes.
  Az ok az,
  hogy nem ugrálnak mókusok a fán.”
 • 130. Kerekes 2012. június 22. 12:17
  „Elnézést!

  Nagyon sok késelés van mostanában. Javaslom, hogy a Belvárosban (mégis csak a legértékesebb része a városnak stb.) este 6-ig mindenki adja le a birtokában lévő késeket. A kések átvehetők lennének reggel 6-tól a Környezetgazdálkodási vállalat (NP KFT.) irodájában.

  vagy legyen kijárási tilalom,

  vagy a rendőrség csináljon rendet. Tudom az ciki. Mert akkor sok okos és szép fiatal kerülhet a fogdába, vagy fizethet az apja, ami nem barátságos lépés a polgárokkal szemben.
  :D:D:D

  Tehát a belvárost már annyira védjük, hogy autót nem engedünk be, ha bejön parkolóért fizessen, teraszon nincs élőzene, alkoholt nem lehet este a boltban venni, .. Van még valakinek ötlete? Elbír ennyit egy városrész? Nem túl sok ez? Egy falu már belepusztult volna ezekbe a szabályokba. Talán csak ha normálisan élnénk és viselkednénk az már elég volna.”
 • 129. kormoska 2012. június 21. 09:53
  „A helyi fidesz(is)mindent erővel akar ráerőltetni az emberekre!Nem bezárással meg tiltással kéne megoldani az alkohol fogyasztást hanem prevencióval,megelőzéssel.Az is jó megoldás lenne ha a randalírozó fiatalok szüleit vennék elő,vagy bírságolnák meg.
  A fiatalok sem hülyék majd megveszik,megvetetik jó előre a piát.Aki be akar rúgni az ezután is be fog.A rakparton én is láttam már tizenéves fiatalokat késő éjjel,némelyik kiscsaj olyan kíhívóan öltözködik és beszél,hogy az már erősen közönséges.
  Aztán ha majd reggel bugyi nélkül ébred valamelyik padon,majd csodálkozik:-)”
 • 128. t680822g 2012. június 21. 09:08
  „Szerintetek a 30 éves Haág Zalán már hogy áll már anyagilag? Amikor a Fidesz átverte a Szegedieket is és megválasztották Haágot, még szegedi bejelentett lakcíme sem volt, nemhogy lakása a coffosnak... Olyan gyökerek mentek szavazni, hogy Szőke Peti bácsi helyett adták neki a szavazataikat... Köszönjük többek között az egyháznak, a papok a szószékről politizáltak...”
 • 127. istvang58 2012. június 21. 08:22
  „Nagyon helyes javaslat. Országosan kellene betiltani 0-24 óráig, hátha a parlamentben több józan döntés születne, mert félálomba szavazni nem a legjobb a választók számára.
  Ez az ötlet is valószínű egy mámoros reggelen született idős kdnp-s agyakba.”
 • 126. Ellenzéki 2012. június 21. 07:54
  „Gyimesi László, Haág Zalán és Farkas László fideszes képviselők ezzel a javaslatukkal Szeged lakosságának a megosztását készítik elő!
  Felosztják Belvárosra és külvárosi emberekre!
  Ezzel a tervezetükkel a város nagykörúton kívül élő lakosságát másodrangú embereknek degradálják le a nem belvárosi embereket akiknek a nyakába mindent oda lehet önteni!
  Azzal, hogy Belvárosban időben korlátozni fogják az alkoholos italok árusítását azt fogják elérni, hogy a külső területekre fog az áttevődni ami eddig a Belvárosban is volt! Majd az ottani illegális kocsmák - értendő: palackozott italok boltja - forgalma fog fellendülni és ott fognak zajongani, rombolni, pusztítani az ott italozók!
  Mert azt tudni kellene ennek a Gyimesinek és társainak, hogy ezekben a palackozott italok boltjában a vevő kérésére az ott vásárolt italt felbontják, sőt, engedélyezik, hogy helyben el is fogyasztják! Ezek a boltok gyakorlatilag kocsmaként - annak rossz értelembe vett jelentésével - működnek, minden törvényes feltételek teljesítése nélkül!
  Az intézkedés tervezet azt bizonyítja, hogy a FIDESZ számára létezik az első és másodrendű állampolgár fogalma!
  A Belvárosi ember az igen, a nem belvárosi ember meg a fideszes "urak" számáéra egy senki, akivel lehet szórakozni!”
 • 125. saturnus 2012. június 21. 05:49
  „Munkába kéne vinni őket.”
 • 124. kokaia 2012. június 20. 21:56
  „Ha a belváros a nagykörútig tart akkor eléggé felértékelődtek a két körút közti ingatlanok.
  Elég vicces nem?”
 • 123. la-za 2012. június 20. 21:28
  „Az utóbbi időben én is ott szoktam itthonra italt vásárolni, mert a legtöbb áru olcsóbb, mint a tecsóban. Ha fiatalnak kinéző egyén volt előttem, eddig minden egyes alkalommal elkérték az igazolványát....egyébként meg nem ettől függ. Ne álszenteskedjünk. Az emberek nagyrésze nem akkor itta meg az első sörét, fröccsét, vodkáját, stb, amikor betöltötte a 18-at, hanem jóval előtte.

  Ha tilos közterületen alkoholt fogyasztani, akkor ezt tartassák be, ne pedig az üzletek forgalmát csökkentsék le idióta tiltásokkal....”
 • 122. ablakok 2012. június 20. 20:19
  „Most is mit lehet látni, amikor elsétálunk a kálvária sgt-on? Nincsenek 16évesek a lányok, 17évesek a srácok...kijönnek a Szittyó Place-ből a megvett borral, sörrel, tömény piával a kezükben. Hol tartják be a rendeletet a Szittyóban is?? Ugyan hányszor kérnek el személyi igazolványt? Ilyenkor hol van a közterület felügyelő, vagy a rendőrség?? Utcán mióta lehet inni?
  Egyetértek abri47 véleményével: az üvegek, a cigaretta doboz széthajigálva az sgt-on, éjszakánként hangoskodnak. Egy kicsit jobban oda kellene figyelni a felügyelőknek, rendőröknek...nem csak éjszaka, nappal is.
  10perce jöttünk el a Kálvária sgt-on. Állt kint a sor, és 1-2 idősebb urat láttunk a kb.15-20fiatal között.
  A kultúrált szórakozás irányába tereléssel teljesen egyetértek én is.”
 • 121. abri47 2012. június 20. 18:50
  „Nem az a legnagyobb baj, hogy megisznak 1- 2 sört, hanem az, hogy éjszaka hangoskodnak, randalíroznak. Lehetetlenné téve a környék lakóinak a pihenését. Ráadásul az üvegeket összetörik, szét szórják, balesetveszélyt teremtve ezzel a járókelőknek. Egyáltalán az ilyen fajta éjszakai duhajkodás ami ellen a rendelet szól, a neveletlenségről, és a szülői törődés hiányáról tanúskodik. Csodálkozom, hogy a SZU. és a fasizmus, és a többi degradáló vélemény hogy jöhet ide. Mindannyiunk érdeke lenne, hogy a fiatalokat a kulturált szórakozás irányába tereljük”
 • 120. tucat 2012. június 20. 18:09
  „117. Csecs 2012.06.20. 15:29
  Nem hiszem. Inkább mások elgurult piruláit próbálna segíteni megkeresni. Amíg nem késő...”
 • 119. tucat 2012. június 20. 17:59
  „116. Kisg 2012.06.20. 15:06
  !
  ({)
  :)”
 • 118. cintula 2012. június 20. 16:27
  „a Szittyó Place (Kálvária sgt / Nagykörút majdnem sarok) környékén a 16 évesek isznak ... felteszem a 18 éves megveszi a piát nekik.
  talán.
  a dugonics téri tescoban nem 1x kiszolgáltak fiatalkorút!
  a környékén hánynak a lányok :( hol vannak a rend őrei???
  miért hagyják a gyerekeket inni az utcán? mi a munkájuk ha nem ezt megakadályozni.”
 • 117. t680822g 2012. június 20. 16:19
  „Hú de gyökér trojka...”
 • 116. Csecs 2012. június 20. 15:29
  „115. Elgurult a gyógyszer?”
 • 115. Kisg 2012. június 20. 15:06
  „55-re: megkérdezlek... Olvasva a beírásidat, látva, hogy egy ilyen típusú ember közelít hozzád, megvárnád, mit akar, beszélgetni veled, vagy pénzt kérni? Szerintem nem. Levonnád a konzekvenciát: büdös, rosszul öltözött, tehát biztos akar valamit. A mi csapatunk szerencsére nem előítéletes. Amúgy más. Nem lehet tudni, ez a férfi mióta hajléktalan. Mióta lecsúszott. Tudod, én nem vagyok alkoholista, csak beteg, nem kicsit. És erősen depressziós, és az, hogy nem fojtom a keserűségemet - hogy nem kellek a társadalomnak, pedig hasznos tudnék lenni, hogy le vagyok írva, mint teher stb. - alkoholba, csak annak köszönhető, hogy túl magas a rezsim, túl magas a gyógyszerköltségem, így nincs pénzem italra, és egyelőre vannak, akik szeretnek, és reménykedem, hogy az agyam, a szívem egyszer egy főnök, egy munkahely számára értékessé tesz...
  De képzelj el egy értelmes, munkaszerető, de a társadalom számára felesleges embert, akinek nincs senkije, nincs otthona, nincs semmije, haszontalan minden napja... Miért ne igyon? Miért ne zsibbassza szét az agyát? Mit törődjön ő már egy olyan társadalom normáival, amelybe belefér, hogy embereknek az utcán kelljen élniük, kilátás, jövő nélkül pusztán azért, mert rosszkor és rossz helyre születtek? Mit törődjön azok kényelmével, kényes finnyásságával, akik őt szó szerint le...-ják, nap, mint nap belerúgnak, megalázzák? (Ide sajnos kellene a szó, de úgyis kimoderálnák). Te sem törődnél.”
 • 114. saturnus 2012. június 20. 15:05
  „Kövér a Fasizmus és a Szálasi- Horthy eszme mellé emelte a kormányt és a kormány pártokat. Evvel egy "atom bomba " erejét kitevő pusztítást hozott a Magyar népre amivel rövidesen az országot, Hitleri Németország sorsára juttatja, a népet.”
 • 113. békaügetés 2012. június 20. 14:48
  „A kisboltok akkor be is zárhatnak,mert nem azért van nyitva hogy tojást lisztet vegyél.A Tescó meg röhög.
  Egyébként este 10 előtt megveszi,akinek kell”
132 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térplasztika a Széchenyi és a Dóm téren

A Széchenyi és a Dóm teret ábrázoló térplaszti kák kerülhetnek ki augusztus végéig a város turisták által legsűrűbben látogatott részére. Tovább olvasom