Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Kormánytagok tanúskodtak

Két miniszter és egy államtitkár meghallgatásával folytatódott a Csongrád Megyei Bíróságon az úgynevezett Bácskai-per. Bácskai János dandártábornokot, a maffiaellenes központ korábbi vezetőjét a brókerbotrány főszereplőjével, Kulcsár Attilával összefüggésben bűnpártolással vádolja a katonai ügyészség.
Lamperth Mónika és Kiss Péter a bíróság előtt. Meghallgatásuk néhány percig tartott. Fotó: Karnok Csaba
A Bácskai-per folytatásában tegnap két szocialista minisztert és egy szintén szocialista államtitkárt hallgatott meg tanúként a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa. Az elsőként szólított Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár, hetvenhárom percen keresztül válaszolt a bíróság elnökének, valamint Bácskai János vádlott ügyvédjének kérdéseire, illetve Kulcsár Attila közbevetéseire.

– A Pannonplast-üggyel és Szász Károly volt PSZÁF-elnök megveretésével kapcsolatban indított eljárás során az igazság kiderítése volt az elsődleges cél – hangsúlyozta Tóth –, hogy közben milyen hihető, vagy nem hihető adatok merülnek fel, indiferens volt. Az államtitkár megjegyezte: Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseinek lehallgatása során kiderült, a K and H Equities Rt. befektetési tanácsadó üzletágvezetőjének szándéka szerint a rendőrség a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) megelőzve foglalna le iratokat a brókercégnél.

Tóth András úgy emlékezett, ő kezdeményezte Bácskaival a találkozót, a maffiaellenes központ egykori vezetője viszont azt mondta, ő jelentkezett az államtitkárnál. Tóth meghallgatása alatt a dandártábornok korábbi vallomásából is idézett a tanács elnöke. Kiderült: Bácskai június 25-én találkozott Kulcsár Attilával, aki tájékoztatta arról, hogy a Pannonplast-ügyön túlmutató szabálytalanságok is történtek a brókercégnél, amikkel papíron körülbelül 20 milliárd forintos kárt okoztak a befektetőknek, és személy szerint ő is érintett az ügyben.

Két tanú, Tóth András (balról) és Kulcsár Attila (jobbról), valamint a vádlott Bácskai János (középen). Fotó: Karnok Csaba
Kiss Péter meghallgatása alig 3 percig tartott. A kancelláriaminiszter közölte, 2003. június végén találkozott Bácskaival. A dandártábornok beszámolt neki a Pannonplast-ügyről, egyúttal tájékoztatta, hogy „lépéseket tett annak érdekében, hogy a rendőrség közreműködjön az iratanyag lefoglalásában a K and H-nál".

A belügyminiszter 5 percet állt a bíróság előtt. Lamperth Mónika korábbi vallomásával megegyezően megismételte: „Felháborodtam, amikor Bácskai János közölte velem, hogy Kulcsár Attila szerint férjem is belekeveredett a Pannonplast-ügybe."

A tárgyalás október 17-én újabb tanúk, köztük valószínűleg Kulcsár Attila meghallgatásával folytatódik.


Jelentés a lehallgatásról

Kulcsár Atilla az egész tárgyalást közömbösen, mondhatni unottan hallgatta végig. A milliárdos brókerbotrány fő gyanúsítottja csak akkor élénkült meg, amikor a bíróság elnöke fokozott érdeklődést mutatott a titkosszolgálatok jelentése iránt, különösen Bácskai és Kulcsár lehallgatásáról készült tájékoztatás érdekelte: előredőlve, feszülten figyelt, bólogatott, grimaszokat vágott, ingatta a fejét.

Megismételt eljárás

A Fővárosi Bíróság korábban már kimondta a vádlott Bácskai János bűnösségét és lefokozta, ám az ítélőtábla megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte a nem jogerős döntést. A megismételt eljárás lefolytatására a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsát jelölték ki, a tárgyalás október 3-án kezdődött meg Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fürdés helyett befürdött

Százezer forintért vásárolt gyapjútakarót a Richter Gold Kft.-től Bakacsi Sándorné. A sándorfalvi… Tovább olvasom