Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Kormányváltó elképzelés a hazai egészségügyről

Új költségvetés, az állami felelősség érvényesítése, regionális ellátórendszer, a teljesítményfinanszírozás eltörlése – többek között ezeket valósítaná meg a Fidesz az egészségügyben, ha hatalomra kerülne. A részletes programot Mikola István volt egészségügyi miniszter ismertette tegnap Szegeden.
Kalmár Ferenc és Mikola István. Fotó: Schmidt Andrea
Várható változások a magyar egészségügyi rendszerben a választások után címmel orvosok számára tartottak fórumot tegnap a SZAB-székházban. A rendezvény előtt Mikola István volt egészségügyi miniszter ismertette azt a programot, melyet a polgári szövetség hatalomra kerülése esetén valósítanak meg.

– Az egészségügyet új összefüggésrendszerben kívánjuk kezelni – mondta el a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának vezetője. – Abban reménykedünk, hogy jövő év közepén új költségvetés készülhet, mert a jelenlegi nem jó az egészségügynek. Elvonja a forrásokat, megcsapolja a vagyont, és olyan helyzetbe kerülünk miatta, mint ami most látható: a kórházak harmada csődközelben van, és újabb súlyos, milliárdos elvonások történnek.

A Fidesz programjának alapja az állami felelősség érvényesítéséhez kapcsolódik. – Úgy gondoljuk, hogy az államnak az egészségügyi ellátással kapcsolatban az alkotmány által kimondott felelősségét viselnie kell. Nem adhatja át sem az önkormányzatoknak, sem magánvállalkozóknak.

A kormányváltó párt regionális egészségügyben gondolkodik: a központi, fővárosi régió mellett észak-, közép- és dél-dunántúli, valamint észak-, közép- és dél-alföldi régiót hoznának létre, melyek csúcsintézményeit az egyetemek és a mellettük lévő nagy intézmények képeznék, és ezekhez települne az ÁNTSZ és az egészségbiztosító dekoncentrált intézménye. Felfüggesztenék a teljesítményfinanszírozás jelenlegi rendjét is, és elsősorban kikalkulált büdzsé alapján működtetnék az intézményeket.

Arra a kérdésre, hogy az egészségügyi reformot milyen forrásokból valósítanák meg, Mikola István azt válaszolta: először is megvizsgálnák, hova tűntek el a pénzek az egészségügyből. – Vannak továbbá érvényben lévő törvények, melyek értelmében a társadalombiztosítást az államosításkor elszenvedett vagyonvesztés miatt háromszázmilliárd forint ingyenes vagyonjuttatásban kell részesíteni. Ez nem történt meg, sőt: állami nagyvállalatok tartoznak – a MÁV például majdnem kétszázmilliárddal.

A további tervek között szerepel még az orvosi jogállás önálló törvényben való szabályozása, melyben kiemelt szerepe lenne a szabad szellemi foglalkozású orvos jogállásnak. Újabb megállapodásra törekednének a gyógyszerpiac szereplőivel, hogy a lakossági terhek növekedését megfékezzék, egy új generikus program életbeléptetésétől pedig több új gyógyszer befogadását remélik.

A Fidesz elképzelése szerint a jövőben fontos szerepet kapna az egészséges nemzetért népegészségügyi program megvalósítása. – A mi egészségpolitikánk nem tudja elfogadni, hogy ha lesz elég gazdasági bevétel, majd jut belőle az egészségügynek is – fogalmazott Mikola. – A gazdaság attól dübörög, hogy van elég, testében-lelkében ép, és szellemében kiművelt ember. Ha nincs, fejlődés sincs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Domusból nem lesz Tesco

Információink szerint nem tervezi kibérelni sem a szegedi, sem a szentesi Domus Áruházat a… Tovább olvasom