Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Körmenet a Csillagban

A Csillag börtönben tartott havi keresztúti ájtatosság után, a fogva tartottak lelki gondozását végző börtönpasztorációs szolgálat elismeréseként kitüntették Gyulay Endre megyés püspököt.
Gyulay Endre megyés püspök és Csóti András dandártábornok. Fotó: Schmidt Andrea
Az elítéltek lelki gondozását segítő börtönpasztorációs tevékenységéért a Csillag börtönben kitüntették Gyulay Endre megyés püspököt. A főpásztornak a fegyházban tartott pénteki körmenet után, Csóti András büntetésvégrehajtási dandártábornok, országos parancsnokhelyettes adta át a Büntetésvégrehajtási Szolgálati Emlékplakett arany fokozatát.

Az országban elsőként Szegeden elkezdett börtönpasztoráció fontosságáról Stein Zoltán, a fegyház parancsnokhelyettese lapunknak elmondta: a szabadságuktól megfosztottak egy részének a börtönélet nehézségei előli menekülést, másoknak a hit kínálta vigaszt jelenti az egyház által nyújtott lelki törődés. A szolgálat megszervezésében élenjáró munkát végzett Majzik Mátyás diakónus, a Csillag börtönlelkésze, aki maga is harminc évig dolgozott a büntetés-végrehajtásban. A Mécses Magyar Börtönpasztorációs Szolgálat elnöke betegsége miatt nem vehetett részt az ünnepségen.

A Csillagban fogva tartott, tizenegy vallási felekezethez tartozó, mintegy kilencszáz elítélt közül közel negyvenen rendszeresen részt vesznek a római katolikus Szent Jobb Lator kápolnában tartott istentiszteleteken. Innen indul minden hónap utolsó péntekjén a körmenet, amelynek résztvevői végigjárják a stációkat, Jézus keresztúti szenvedéseinek állomásait.

Az elítéltek pénteken délután végigvonultak a börtön folyosóin,s imádkoztak a stációk előtt. Stein Zoltán parancsnokhelyettes szerint azok az elítéltek, akiket lelkük mélyén megérint a kereszténység lényege, valóban jobb emberré válnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tej fehér és fekete

Friss tej kapható a szegedi lakótelepeken – fehéren és feketén. Szabályosan viszont csak… Tovább olvasom