Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Környezetvédelemre vállalkozott egy szegedi dinasztia

Régen én jártam ügyfelek után, ma az ügyfelek jönnek hozzám – mondja a tíz éve működő, környezetvédelmi szakmai tervezéssel és szakértéssel foglalkozó iroda vezetője, Szilágyi Árpádné. Egyszemélyes cég a Zöld Föld – az első egyéni vállalkozás, amely környezetvédelmi területen megalakult Szegeden. Soha nem volt veszteséges.
A roncsautók tárolásánál is figyelembe kell venni a környezetvédelmi előírásokat. Fotó: Schmidt Andrea
Olyan cégnél dolgozott évtizedekig a szegedi Szilágyi Árpádné, ahol sok gondot okoztak a vegyszerek. Az élővilágot pedig mindig is szerette. Munkahelye megszűntével magától értetődő volt számára: a környezetvédelem lesz a területe. Beiratkozott a főiskolára, környezetvédelmi szaktechnikusi képesítést szerzett, és elindította a Zöld Föld Környezetvédelmi Tanácsadó Irodát – egyéni vállalkozóként, egy szál maga.

Többet ésszel

– A kezdet nagyon kalandos volt – emlékszik vissza. – Föltérképeztem a környezetvédelmileg ellátatlan területeket, aztán kimentem Kübekházára. Fölkerestem a cégeket. Azt mondtam: Jó napot kívánok, tudják-e önök, hogy cégükre ilyen meg ilyen környezetvédelmi jogszabályok vonatkoznak? Nem tudjuk – volt a válasz. Akkor én segítek önöknek, hogy az első környezetvédelmi ellenőrzésnél ne kelljen nagy pénzeket fizetniük – meséli.

Tíz ember közül kilencnek mindez nyilván nem sikerült volna, neki azonban sikerült. Hogyan? – Akikkel én a munkám során találkozom, kiváló szakemberek, meg tud állni a cégük szakmailag, pénzügyileg. Kioktatással semmire sem mennék velük, segítőkészséggel, empá-
tiával annál inkább. Amikor körülnézek egy cégnél, rögtön látom, mi okozhat súlyos pénzekben mérhető gondokat, ha nem változtatnak. De azért vagyok ott, hogy megváltoztassuk. A környezetnek is jó lesz és a cégnek sem kell fölösleges kiadásoktól tartani – beszéli. Jól csinálhatja, hiszen a vállalkozása tíz éve sosem volt veszteséges, és pár éve pedig már nem ő megy az ügyfelek után, hanem azok őutána.

Van dolog, bőven

Milyen cégek milyen környezetvédelmi gondjaival találkozik? Mezőgazdaságiak esetében például a növényvédő szerek fölhasználása, tárolása, ártalmatlanítása a probléma, iparszerű sertéstelepeknél a levegőszennyezés, illetve a terület hígtrágyaterhelésének megakadályozása a feladat, festőüzemeknél szintén a légszennyezés szorítandó vissza, az autójavítóknál a veszélyes anyagok tárolását kell szakszerű módon megoldani. És így tovább. Léteznek tevékenységi körök, amelyek nem is végezhetők környezetvédelmi megbízott alkalmazása nélkül, a telepengedélyeztetésnek szintén szigorúak a föltételei. Az építési engedély megadásához szükséges a környezetvédelmi szakhatóság hozzájárulása is. Mindezt segíti a Zöld Föld, de pályázatokat is ír környezetvédelmi beruházásokra, s környezet-egészségügyi feladatokat is ellát.

Családi vállalkozás

– Néhány éve Dániában jártam tanulmányúton. Tapasztaltam, hogy ott a cégek, az emberek életük szerves részeként kezelik a környezet védelmét. Óvják környezetüket, és azt is tudják, mitől, hogyan kell megóvni. Nálunk pedig általában nyűgnek vélik. Egykor nyilván Dániában sem volt ez másként, évtizedekbe telt, mire reflexszé vált, hogy a környezetre vigyázni kell – mondja Szilágyi Árpádné. Hozzátéve: nálunk is le fog játszódni ez a folyamat, ugyanakkor intézményes környezetvédelemre mindig is szükség lesz. Lesz munkája tehát lányának is – aki végzett jogász és most iratkozott be környezetvédelmi szakjogász képzésre. Fiának is, aki pedig nemrég szerzett környezetvédelmi technikus, illetve hidrológus végzettséget.
Így indul egy környezetvédelmi dinasztia.


Versenyszféra

Hogy mennyi, környezetvédelmi, illetve – többek között – ilyen tevékenységet is folytató cég működik a megyében, nem tudni. A Csongrád Megyei Kereskedelmi s Iparkamaránál legalábbis nem vezetnek róluk nyilvántartást, s az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sem rendelkezik e cégekről kimutatással. Székely Anna, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója tájékoztatása szerint az országos szövetségnek tizenegy szegedi tagja van – de ennek sokszorosa lehet a környezetvédelmi területen tevékenykedő, megyei cég-összlétszám. A környezetvédelmi szolgáltatásokat igénylő vállalkozások – mondja Kardos Sándor, a megyei zöld hatóság igazgatója – megversenyeztetik az e területen dolgozó cégeket, illetve korábbi tapasztalatok alapján választanak közülük. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törött bokával érkezett haza Karcsika édesanyja

Isztambulban vasárnap megtámadták és kirabolták Bogosné Papp Edinát. Az asszony súlyos sérüléseket… Tovább olvasom