Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Környezetvédő furikázás levegőmeghajtással

Szeged - A mai benzin- és gázolajárak mellett az ember lassan úgy van vele: inkább gyalogol - ahhoz úgyis csak levegő kell, az meg ugye nem kerül pénzbe.
Nos, ezt a problémát hidalhatja át a pneumobil, amely ékes példaként állt a kutatók éjszakáján mindenki előtt: a legalapvetőbb elemmel is lehet járművet hajtani. Az SZTE Mérnöki Karának Gépészeti és Folyamatmérnöki Intézetén készült háromkerekűeknek csupán sűrített levegőre van szüksége ahhoz, hogy közlekedni lehessen vele – méghozzá nem is akárhogyan. Egy palackkal 8–9 kilométert képes megtenni, a maximális sebessége pedig 35 km/h.

Az autónak és biciklinek sem igazán nevezhető jármű a májusban pneumobiloknak rendezett egri versenyen is megmérettette magát. Fotó: DM/DV
Az autónak és biciklinek sem igazán nevezhető jármű a májusban pneumobiloknak rendezett egri versenyen is megmérettette magát.
Fotó: DM/DV

A kissé furcsa külsejű, autónak és biciklinek sem igazán nevezhető jármű, amelyből két verzió is készült Szegeden, a pneumobiloknak rendezett versenyen is megmérettette magát: mindkét gép az első 10-ben végzett szinte valamennyi kategóriában, a Kar legjobb eredménye a hosszútávú versenyben elért 2. hely. Egyébként mindkét modell a tavalyi járgány jelentősen átalakított változata, de a diákok a jövő évi megmérettetésre már egy teljesen új szerkezetet visznek. És bár ezek még utcai közlekedésre – hosszú távon legalábbis – nem alkalmasak, arra mindenképpen jók, hogy a közvetlen környezetszennyezés nélküli közlekedés egy lehetőségét bemutassák, egyidejüleg alkalmat teremtsenek a gépészmérnök hallgatóknak arra, hogy megszerzett tudásukat a gyakorlatban is kipróbálják.

Olvasóink írták

  • 2. mj52, 2010. szeptember 27. 10:31
    „Ez is csak úgy környezetvédő mint az elektromos meghajtás, nem ott szennyez ahol jár, hanem valahol messze az erőművek környékén.”
  • 1. jozko 2010. szeptember 27. 09:42
    „A hatásfok és költségelemzésbe belepillanthatnánk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bence és Detti is a legjobbak között a Megasztárban

Már csak 13-an versenyeznek a Megasztárban az év hangja címért - mindkét szegedi énekes, Varga Detti és Gusztos Bence, köztük van. Tovább olvasom