Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Korrupcióval vádolnak szegedi orvosokat

A napokban több újságcikkben is korrupcióval vádoltak meg szegedi orvosokat. Horvát betegekről írtak, akik évekkel ezelőtt soron kívül kaptak új vesét a sebészeti klinika transzplantációs osztályán. Az intézmény és az osztály vezetői szerdán kívánnak reagálni az őket ért vádakra.
Vesetranszplantációs műtét közben. A klinikán tegnap még nem nyilatkoztak. Illusztráció: Miskolczi Róbert
Gyanúba került a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának transzplantációs osztálya: a Figyelő című hetilap, majd a cikk alapján később a Népszabadság is korrupcióval vádolta meg az intézményt. Az írások a transzplantációs várólisták országos manipulálásáról szólnak, vagyis arról, hogy nem feltétlenül a sor élén álló betegek kapják meg az életmentő szerveket. A szövegekben említett mindhárom konkrét példa szegedi.

Az esetek mindegyike több évvel ezelőtt történt. Az egyik történet a vesebetegek horvátországi szervezetének képviselőjéről szól, aki úgy kapott Szegeden új vesét, hogy egy céget alapított, alkalmazottja után járulékot fizetett, így magyar társadalombiztosítási száma lett, mellyel felkerülhetett a donorlistára. A cikk szerint nem ritka, hogy horvát állampolgárok ehhez a megoldáshoz folyamodnak, hogy új vesét kapjanak, mert hazájukban nagyon kevés a donor.

A másik két gyanús eset szintén céggel rendelkező horvát beteggel kapcsolatos. Egyikük úgy kapott Szegeden új szervet, hogy a donor fővárosi volt. Márpedig a szervátültetésekkor a regionalitás elsőbbséget élvez: ott ültetik be a vesét, ahol azt a betegből kioperálták. A harmadik vesetranszplantáció során pedig egy 57 éves horvát asszony kapta meg egy 14 éves gyerek veséjét, annak ellenére, hogy a gyerekdonortól származó szervet lehetőség szerint gyermekbe kell beültetni.

Veseátültetésre készülnek a műtőben. Illusztráció: Miskolczi Róbert
A cikkek azt sugallják: a szegedi klinika orvosai lefizethetők. Horvátoknak ültetik be a vesét még akkor is, ha a szerv több magyar beteg számára is alkalmas lenne. Az ügyben az egészségügyi miniszter utasítására vizsgálatot kezdtek. Az ÁNTSZ szóvivője, Ritoók Emese tegnap arról tájékoztatott, a szegedi osztályon semmiféle korrupcióra utaló szabálytalanságot nem találtak, mindössze azt állapították meg, hogy a várólistákon szereplők adatai nem mindig naprakészek.

Szenohradszky Pál, a transzplantációs osztály vezető főorvosa készségesen nyilatkozott volna lapunknak az ügyről, tételesen cáfolva az újságcikkekben leírtakat, a megbeszélt időpontban mégis arról tájékoztatott: az Egészségügyi Minisztérium kérésére és a klinika vezetőjének utasítására egyelőre nem beszélhet. A sebészeti klinika igazgatója, Lázár György professzor kérdésünkre azt mondta, Szabó Gábor rektorral együtt először szeretné áttekinteni az osztály dokumentációját. Ismeretei szerint egyébként is a szakmai társaság ad majd ki közleményt, amelyből minden kérdésünkre választ kapunk.

Megkerestük Szabó Gábor rektort is, aki néhány órás gondolkodási idő után úgy döntött: mielőtt az egyetem bármiféle nyilatkozatot tenne, megvárja a Magyar Transzplantációs Társaság vezetőségének állásfoglalását. A testület – melynek egyébként Szenohradszky főorvos az elnöke – ma ül össze a fővárosban, és egységes véleményt fogalmaz meg a szakmát ért vádakkal kapcsolatban.

Kérdéseinkre tehát leghamarabb szerdán, a nyilatkozat nyilvánosságra kerülése után kaphatunk választ az érintettektől. Annyit azonban nem hivatalos úton megtudtunk: a fent említett esetek mindegyike törvényes, és orvosilag indokolt volt. Január elseje óta ugyan hazánkban már csak magyar állampolgárokon végezhetnek transzplantációt, korábban elégséges volt egy magyar taj-kártya. Hogy azt a betegek hogyan szerezték meg, természetesen nem az orvosok felelőssége volt vizsgálni. Ők csupán a számítógép által generált sorrendben beültették a szerveket, mely szabályt minden esetben be is tartottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találgatnak a deszki kórházról

Megszüntetné az aktív betegellátást az egészségügyi minisztérium felkérésére készült javaslatcsomag… Tovább olvasom