Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Korszerű épület született a Szabadkai úton

Modern vonalú, korszerű épületbe költözött a Délmagyarország és kiadója nyolcvan munkatársa. Hamarosan a hatalmas nyomdai csarnokba is bekerül a korszerű gépsor. Az új sajtóház látványos tömbje szinte városkapunként fogadja a Szabadka felől érkezőket.
Most még üres, pünkösd után viszont már élettel telik meg a szerkesztőség. Fotó: Karnok Csaba
Ipari épület és egyben barátságos munkahely is az új sajtóház, hiszen a nyomdát, valamint a szerkesztőség és a kiadó irodáit is magába foglalja a Délmagyarország új épülete. A két funkció legjobb együttesét igyekezett a tervező megvalósítani – sikerrel. A látványos homlokzaton is az ipari jelleg és a hagyományos téglaépítészetre utaló burkolat keveredik. Az alumínium hullámlemezekből képzett négyzetrács változatos, játékos felületet alkot – utal a nyomdaipari tevékenységre. Emellett kapcsolódik a szomszédos műjégpálya hasonló tömbjéhez.

A fémesség és az ipari jelleg indokolt, hiszen az épületet három oldalról vasúti és villamossínek ölelik, tágabb környezetét pedig a Pick hatalmas érlelőtornya uralja. A főhomlokzat négyszögű, de dinamikus formáival a látványt jól kiegészíti: a dinamizmust fokozza, egyben oldja a hátsó traktus fémes hűvösségét. Az épület ezzel úgy válik barátságossá, hogy nem törleszkedő. A kettős funkciót és a környezet elemeit figyelembe vevő építészeti alkotás a sajtóház, őszinte kompozíció: Bodrossy Attila, a Dimenzió Kft. vezető tervezőjének munkája.

A ház bejárata a Szabadkai útra nyílik. Itt parkolóhelyeket, zöldterületet alakítottak ki. Hogy óvják a forgalom zajától az irodában dolgozókat, az ablakok elé fákat ültettek. Kellemes, körpanorámás irodaépület keletkezett. A dolgozók a vasút irányába fás, ligetes területre, illetve a Szabadkai út felé, az épület kertjére látnak ki. Még egy kis függőkertet is kialakítottak pozsgás növényekből, közvetlenül az ablakok alatt végigfutó párkányon.

A nyomda

A hatalmas nyomdai csarnokot az épület hátsó részén alakították ki. Ide állhatnak be a teherautók. Bőven elférnek a papírtekercsek, miközben a kész újságok számára külön osztályozó, előkészítő helyiséget alakítottak ki. A cég hamarosan a legkorszerűbb nyomdai technikának megfelelő gépeket szerzi be.

A kiadóhivatal és a szerkesztőség körülbelül nyolcvan munkatársa tágas, egyterű irodában kap helyet. Ügyeltek arra, hogy az áttekinthetőség mellett a különböző munkafolyamatok elválaszthatók legyenek, hogy ne zavarják egymást. Az optimális megvilágítást a hatalmas üvegfalakon beeső fény figyelembevételével szabályozzák. A napsütötte oldalon hő- és fényvisszaverő üveget építettek be.

A sajtóház vendégei egy kellemes átriumba érkeznek, ahonnan felvonó és lépcső visz az irodákhoz. A különlegesen kialakított, felülről érkező fényben fürdő átriumot formatervezett világítótestek díszítik. Az előtérből nyílik az étkező, ahol a vidám hangulatról színes bútorok, díszes üvegfelületek beállításával gondoskodtak a tervezők. Az új sajtóház a 4-es villamossal a belvárosból pár perc alatt elérhető. Az autóbejáró a Horgosi útról nyílik. A belváros közelében fölépített látványos épület Szeged méltó városkapujaként fogadja a Szabadka felől érkezőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna-kúti csomópont: átépítés két év múlva

Az Anna-kúti csomópontot csak két év múlva építik át. A képviselő-testület pénteken dönt arról, ki… Tovább olvasom