Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Korszerűsítik a szegedi közművelődési palotát

A felújítják a szegedi Móra-múzeum Tisza-parti főépületét. Bontják a kiállításokat, több mint félezer képet csomagolnak, költöztetik a műhelyeket. Egyetlen kivétel: a legnagyobb méretű festmény a falon marad.
Csomagolják az értékeket. Ma estig kiürítik a termeket. Fotó: Segesvári Csaba
A hét végén a felújítás nyolc hónapjára bezárt a Móra Ferenc Múzeum Tisza-parti főépülete. Mint megírtuk, a közművelődési palotát klímaberendezéssel, világítással, lifttel, mosdóval szerelik fel, kisbolt, kávézó és ruhatár épül. Ehhez azonban először el kell pakolni a kivitelező útjából. Októberben szerződést kötnek a közbeszerzési pályázat nyertesével, akkorra át is adják neki a terepet.

Már tegnap kopáran kongott az előcsarnok és a folyosó. A Munkácsy Terem teljesen kiürült, az avar kori kiállításból már csak a vitrinek maradtak a helyükön. Középen a főrestaurátor jubileumi tárlata és jobbra, a Lucs-gyűjtemény várta a csomagolókat. A termeket menetrend szerint ma estig kell kiüríteni.

– A lépcső alját körben kibontjuk, ott lesz a kávézó. A mosdókat korszerűsítjük – magyarázta Herczeg Gábor, a múzeum pályázatírója és házi koordinátora. – Szemben, a mostani porta falát összenyitjuk a mostani Lucs Teremmel, ott lesz a ruhatár. A Lucs Terem nem lesz kisebb, mert egy szomszédos teremmel bővül. A gondnoki helyiséget múzeumi boltnak csinosítjuk ki. A természettudományi kiállítás az egyetlen, amelyet ezen a szinten meghagyunk, de klímaberendezést oda is felszerelünk, hiszen ez a legmelegebb sarok a múzeumban. Addig is raktározunk benne, mint az emeleti néprajzi teremben.

A legnagyobb festmény marad

Munkácsy Honfoglalásának hétszer két és fél méteres színvázlata jelenleg Békéscsabán „albérletezik" egy kiállításon. A legnagyobb festmény, Vágó Pál árvízi képe viszont marad a helyén, a falon. A hétszer négy méteres műtárgy kerete sokkal nehezebb a Munkácsyénál, több mint fél tonnát nyom. Nem lehet biztonságosan leemelni. Letakarják, úgy védik meg a portól és festéktől.

– A keret nélküli képeket tizenkét speciális UV-lakkal bevont faládába állítjuk. Egyikbe 79 képet sikerült beletennünk, több mint 120 kilót nyom – vette át a szót Magyar András kiállítás-rendező. – Szerencsésebb, ha a képeket nem fóliázzuk, mert a Boross József utcai raktárba szállítjuk. Az pedig nem klímás, ott fél év alatt bepenészedne. A gipszkereteseket és a nagyméretű festményeket lenejlonozva stócoljuk fel a néprajzi gyűjteményben és a tető alatti képraktárban. Négy nap alatt 445 képet csomagoltam, és hátra van még majdnem száz alkotás. Az ideiglenes emeleti raktárból is mennek a képek, abból új kiállítótér lesz.

A fölszinti és az emeleti műhelyek egy része is költözik. A restaurátorok összehúzzák magukat, a bútoraikat a dorozsmai raktárba viszik. A fotólabor a Fekete Házba megy át, az internetlabor a kazánházba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyeri és Szokol: nosztalgia zenével és filmmel

A retroőrület hullámait lovagolja meg két szegedi amatőr lemezlovas. Szokol Szilárd és Megyeri Tamás… Tovább olvasom