Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Korszerűsödnek a kollégiumok

Lassú, de folyamatos felújítás eredményeként születnek újjá a Szegedi Tudományegyetem kollégiumai. A szegedi egyetemisták és főiskolások 15 szálláshelyére az intézmény központi keretéből idén 100 millió forintot költöttek. Ezt kiegészíti a kari és a pályázati támogatás.
A Szegedi Tudományegyetem idén körülbelül 100 millió forintot használt föl 15 diákszállásának felújítására, korszerűsítésére – tudtuk meg Badó Attilától. A hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettes szerint bevált az a két éve alkalmazott módszer, mely szerint a lakhatási támogatás maradványából összegyűlt pénzt a kollégiumi életkörülmények javítására költik. Így az öt úgynevezett karközi (vagyis több egység hallgatóit is fogadó) diákszállások felújítása is tervszerűbb lehet. A másik tíz, úgynevezett kari kollégium továbbra is számíthat közvetlen fenntartó intézményi egysége pénzügyi segítségére is. Ugyanakkor a felújításra-korszerűsítésre költhető összeg esetenként kiegészül pályázaton elnyert támogatással is.

Leglátványosabb változásnak a Károlyi-kollégiumbeli ablakcserét nevezte Almási Tibor, a karközi kollégiumi tanács elnöke. Ez a munka szeptemberben folytatódik, a hat kar hallgatóit fogadó épület akadálymentesítésével válik teljessé. A linóleum és a mozaikpadló cseréje, a zuhanyzófülkék felújítása több diákszállás lakóinak komfortérzetét növeli. A szellőztetők korszerűsítése például a Móra és a Hermann, a tetőszigetelés az Öthalmi diáklakások állagát javítja.

Egyetemi szinten különösen jónak minősíti Almási Tibor a karközi diákszállások felszereltségét. Példaként az internetes ellátottságot, az épületek zömében megtalálható zeneszobát, videotárat, konditermet említette. Véleménye szerint a volt JATE kollégiumai őrzik azt a szellemet, mely szerint otthont, és nem csak szállást nyújtanak a hallgatóknak. Felelős gazdálkodással, kis személyzettel működnek ezek az intézmények, ahol a diákok azzal is megbecsülik a felújításra-korszerűsítésre tett erőfeszítéseket, hogy ügyelnek a rendre, szándékosan nem rongálják a felszerelést.

A tíz kari kollégium közül például az orvostanhallgatók által lakott Apáthy és Jancsó újjászületett. Az utóbbiban kicserélték az elektromos hálózatot, festettek és mázoltak, a felújítás az alagsorral folytatódik – sorolta a rektorhelyettes. A gyógyszerészek kollégiumában új vendégszobákat alakítottak ki. A tanárképzősöké pedig az akadálymentesítéssel is korszerűsödik. A mezőgazdászok vásárhelyi kollégiumának komfortfokozata jelentősen javult. Az egészségügyi főiskolások Béke utcai szállása pedig két év munkája nyomán szépült meg. A Madzsar József Kollégiumban kicserélték az ablakokat, az elektromos hálózatot. Az ilyen jelentős korszerűsítéstől az energiaköltségek csökkenését is várja az SZTE vezetése. A rektorhelyettes azt reméli, hogy egyre nő az az összeg, amit egy-egy évben a kollégiumok korszerűsítésére költhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom