Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Kortárs festők Bartók Béláról

Nyolcvankilenc képzőművész száznégy alkotását láthatja és minősítheti a közönség Szegeden a két hónapon át díjtalanul látogatható XI. táblakép-festészeti biennálén. A tárlat átfogó keresztmetszetet ad a hazai kortárs festészetről. A friss alapítású Vinkler-díjat idén Szuromi Pál kapta.
Az első érdeklődők a kiállításon. Fotó: Segesvári Csaba
Jelentős közönség- és szakmai érdeklődés övezte a XI. táblakép-festészeti biennále szombati megnyitóját a szegedi Olasz Kulturális Központban. Pál József, az SZTE tanszékvezető egyetemi tanára, a központ vezetője ötödik és egyben utolsó alkalommal köszöntötte vendéglátóként az egybegyűlteket: a kétévente megrendezett kiállítás legközelebb már a Reök-palotában kap helyet.

Feledy Balázs művészettörténész, a Csók Galéria művészeti vezetője szakmai megnyitójában kiemelte, hogy a tárlat keresztmetszetet ad a hazai kortárs képzőművészetről. Hozzátette: a biennále nemcsak a művészek és a közönség közti párbeszédre ad lehetőséget, de egyfajta ritka szimpózium a művészek között is. Mint mondta, hasonló „találkozóra" csakis itt van lehetősége a szakmának, jelentőségét a pécsi színházi fesztiválhoz és a pesti filmszemléhez mérte. A tárlat által – ahogy fogalmazott – a kortárs képzőművészet ütőerére tehetjük a kezünket.

A művészettörténész üdvözölte, hogy a Bartók-emlékévhez kötődő idei tematika, a bartóki gondolat és munkásság inspirálta a művek jelentős részét. Értéknek tartja azt is, hogy a kiállításon új nevekkel lehet találkozni – egy-egy hagyományos kiállításnak ugyanis hallatlanul nehéz megújulnia. Mindezek Feledy szerint azt bizonyítják, hogy a kortárs hazai festészet nem küzd válsággal, a tradicionális szépség és dekorativitás helyett azonban inkább a gondolat, a tudatosság kerül előtérbe a kiállított művekben. A gondolatébresztő alkotások számos technikából és anyagból építkeznek: a farostlemeztől a homokon, a textilen és a papíron át az olaj- és akrilfestékig, illetve a szimbolikus-mitologikus művektől a geometrikus-absztraktokon át a vegyes kollázsokig.

A megnyitó a tárlat támogatói által felajánlott díjak átadásával ért véget. A szegedi önkormányzat és a Művészetért és Oktatásért Alapítvány első alkalommal ítélte oda a Vinkler László-díjat annak a személynek, aki a névadó művészeti munkájához mérhetőt produkált hosszabb időn át. A díjat idén Szuromi Pál művészettörténész, a kiállítás rendezője kapta. A tavalyi sikerre tekintettel 2006-ban is lesz közönségdíj, a szavazatokat a kiállítóterem bejárata melletti ládában gyűjtik a tárlat zárásáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thealter és Szassz tizenhatodszor Szegeden

Ez már a tizenhatodik lesz. Hivatalosan úgy kell mondani, hogy a hazai színházi élet egyik… Tovább olvasom