Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Kortárs segítők a Drogcentrumban

Szeged - Saját kortársaiknak nyújtanak segítséget önkéntes szegedi gimnazisták. Van, aki drogos barátja életét szeretné rendbe tenni, mások magukat is meg akarják ismerni.
– Kilencedikes voltam, amikor rájöttem, hogy az egyik jó barátom erősen drogfüggő. Azóta három év telt el, volt egy hosszú időszak, amíg szóba sem álltunk – mondja egy gimnazista lány a szegedi Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrumban. A diák többek között azért is csatlakozott az épületben ülést tartó kortárs segítő csoporthoz, mert barátján szeretett volna segíteni.

– Gyakorlatilag egy továbbképzést tartunk a hozzánk jelentkezőknek. 30 óra önismerettel kezdenek – ezt már Javora Kitty mondja, a kortárs segítő csoport egyik vezetője. A 30 önismereti óra után 20 gyakorlati óra következik. A gimnazisták feladatai közé nemcsak a lelki és fizikai segítségnyújtás tartozik, közösségi programokat is szerveznek. Egészségnapot, előadást, rádiót, mindent, amivel a kortársak segítségére lehetnek.

Pályázat

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kara, a szegedi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a Drogcentrum közös pályázatot hirdetett középiskolások és szakiskolások részére. Gáspár Róbert, a kar dékánhelyettese közölte, A kábítószerek veszélyei címmel, a drogmentes szórakozás témában hirdetik a versenyt. A pályázatban az alábbi témakörökben írt munkákat április 25-éig várják: 1. Drogmegelőzési javaslatok a középiskolások szemével: hol, ki, mivel és kinek? 2. Milyen a biztonságos szórakozóhely? 3. Alternatívák az egészséges szórakozásra. Részletek a kar honlapján.

– A Kossuth Zsuzsanna gimnáziumban saját szobát is kaptak a segítők, sokan keresik fel az önkénteseket. Jelenleg két csoportot tanítunk, összesen negyven diák jár hozzánk szerdánként, de tanároknak is tartunk előadásokat – mondja Szilágyi Zoltán, a másik csoportvezető.

Ottjártunkkor olyan diákokkal találkoztunk, akik a képzés önismereti részénél tartanak, másfél hónapja kezdték, kortárs segítőket pedig már 4 éve tanítanak a Drogcentrumban.

– Rengeteg problémával küzdenek a társaim, úgy éreztem, hogy tudok nekik segíteni, eddig is sokszor fordultak hozzám a gondjaikkal. A párkapcsolattól a túlzásba vitt bulizásig sok dologgal keresnek fel – mondja Dénes Roland, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Középiskola tanulója.

– Én is járok bulizni, de mindig mértéket tartok. A többieknek is azt próbálom elmagyarázni, hogy azzal semmi gond sincs, ha elmennek szórakozni, de tudni kell, hol a határ.

A megkérdezett középiskolás lány is hasznosnak érzi a képzést, elárulja, barátja már két hete nem nyúlt semmilyen szerhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi szerződést sért a tényleges életfogytiglan

A tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt P. Attila ügyvédjének indítványára a Szegedi Ítélőtábla az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezi. Tovább olvasom