Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kortárs zene Vántustól Huszár Lajosig

Szeged - A budapesti programokon túl vidéken kis terep jut a kortárs komolyzenének: a hétfőn elindult Vántus István Kortárszenei Napokon közel ötven szerző műveit játsszák kicsik és nagyok.
A programsorozatot Beischer-Matyó Tamás és Hollós Máté zeneszerzők beszélgetése nyitotta hétfőn a Somogyi-könyvtárban, majd este a 25 éve elhunyt névadó, Vántus István emlékére rendeztek hangversenyt az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay termében a szegedi szimfonikusok közreműködésével.

A JGYPK Ének-zene Tanszékén zenepedagógiai délelőttöt tartanak ma 11 órától Hattyason – Láng István és Huszár Lajos egy-egy művét itt játsszák először. Másik két ősbemutató is elhangzik a ma délután 5 órakor kezdődő kamarahangversenyen: Berényi Bea, Dratsay Ákos és Palotás Gábor adja elő őket a Fricsay teremben. Kamarazenei est zárja a mai napot este fél 8-kor, ahol többek közt a Kosztándi-vonósnégyes is fellép. A Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai szerdán délben mutatkoznak be a Hangcsoportok című hangversennyel a Fricsay teremben. A Somogyi-könyvtárban aznap 17 órától a húsz éve eltávozott Durkó Zsolt műveiből hallhatnak válogatást, majd este fél 8-tól a Fricsay teremben Marton Árpád ismerteti a kortárszenei műhely estjének repertoárját. Az utolsó, csütörtöki nap a gyerekekről szól: az Agórában 14 órától Papp Lajos Az égig érő fa című zenés meséjét láthatják, majd 16 órától a Király-König Péter Zeneiskolában a Törpék és óriások című hangversenyen léphetnek fel a kisebbek. A csütörtök este fél 8-kor kezdődő záró hangversenyen ismét több Vántus-művet is előadnak a szegedi művészek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta - Hallgattassék meg a másik fél is

"A tűzeset után a gyermekeket egyedül nevelő apa ígéretet kapott arra, hogy a házat felújítják, sőt… Tovább olvasom