Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Kósa: A politika nem a kárörvendés műfaja, de...

Szeged - Nem létezik szocialista bástya - értékelte a pécsi polgármesterválasztást tegnap Szegeden Kósa Lajos.
A Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere hangsúlyozta: programokkal kell segítenie Pécset a megyei jogú városoknak az Európa kulturális fővárosa projektben. Lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott: ebben az ügyben az arcunkat kell menteni.

- Számít a Fidesz a pécsi fordulathoz hasonlóra Szegeden az önkormányzati választásokkor?
- A pécsi polgármester-választás azt mutatta meg, hogy nem létezik
szocialista bástya. Pécs az volt, de még a legelszántabb uránvárosi
körzetekben is veszített az MSZP legnépszerűbb politikusa. A politika nem a kárörvendés műfaja, de az a véleményem, hogy az a szocialista polgármester, aki parlamenti képviselőként, befolyásos emberként alakíthatta volna a kormányzást, nem méltatlankodhat azon, ha megbukik, bár ő jól vezette a várost.

- A tömegközlekedés projekt hogy áll Debrecenben?

- Úgy, mint itt. Az árfolyammal nem tudunk mit kezdeni.

- Azért nem pont úgy, mert Szegeden halad, Debrecenben viszont új pályázat kell.
- De mi törtük az utat. A miskolci és a szegedi polgármesterrel szövetségben értük el, hogy euróban tudjuk kiírni a villamos tendert, de tényszerűen Debrecen volt az első, aki leült a kormánnyal erről tárgyalni. Ki fogunk írni egy új pályázatot, mely euró alapú, ezért biztos, hogy érvényes lesz, tehát meg tudjuk csinálni.

Kósa Lajos: A pécsi választás megmutatta, hogy nem létezik szocialista bástya. Fotó: Segesvári Csaba
Kósa Lajos: A pécsi választás megmutatta, hogy nem létezik szocialista bástya. Fotó: Segesvári Csaba


- Mennyiben írja felül az együttműködést az Európa kulturális fővárosa
programban, hogy a fideszes Páva Zsolt lett Pécs polgármestere?
- Nem változott semmi, mi a segítségünket Pécs városának ajánlottunk fel. Az pedig külön öröm, hogy Páva Zsolt győzött. Az új polgármesternek a tűzoltás a feladata, hogy ne legyen hatalmas bukás az egész kulturális fővárosügy. Külföldön ugyanis nem azt mondják majd, hogy a magyar baloldal jól elbaltázta a dolgot, hanem azt: ezek a magyarok lúzerek. Nálunk ez belpolitikai ügy, de kifelé az arcunkat kell menteni. A megyei jogú városok közül azok, amelyek ebben szerepet tudnak vállalni, segíteniük kell Pécsnek. Az infrastruktúra, amit Pécs bevállalt, már nem fog elkészülni, de a programok szintjén lehet segíteni. A komoly érdeklődést kiváltó produkciókkal 2-3 évvel előre kell szerződni, de van számtalan olyan program, amit a megyei jogú városok előre leszerveztek. Itt lehetne összefogni, próbáljuk meg ezeket Pécsre koncentrálni. Ezt fogom javasolni a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén.

- Adjon oda mindenki mindent, amit csak tud?
- Nem, inkább valami ügyes keresztmetszet kell. Például nálunk rendezik az Európa Nagydíjas nemzetközi kórusfesztivált. Lehetne tartani egy gálát
Debrecenben, de az igazi attrakciót Pécsre vinni. Az én javaslatom csak
kármentés, de a kormány nélkül ez sem megy. Ha a virágkarnevál valami formáját előadjuk Pécsen, ahhoz pénz kell.

- Sajtótájékoztatóján azt mondta, különös, hogy Lamperth Mónika akkor lett rosszul a parlamentben, amikor név szerinti szavazást tartottak a 13. havi nyugdíj megszüntetéséről. Arra céloz, hogy szándékosan?
- Fogalmam sincs. De vannak esetek, amikor az ember nem lehet rosszul.

A Fidesz elutasítja az ingatlanadót

Szegedi sajtótájékoztatóján, tegnap, Kósa Lajos kijelentette: a Fidesz elutasítja az ingatlanadót, és ha a következő választások után kormányra kerül, el fogja törölni. Az ellenzéki párt többek között azt kifogásolja, hogy sok esetben nincs szinkronban a jövedelem azzal, hogy valakinek milyen ingatlana van. A személyi jövedelemadó változásaival kapcsolatban közölte: azok ebben a formában értelmezhetetlenek. Az alelnök lakossági fórumon vett részt a megyeházán.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. bgrozalia 2009. június 26. 19:49
  „Úgy tudom, Debrecen nagyon eladósodott, a debreceniektől! Kósa úrnak is jelentős vagyona van, mint a baloldaliaknak!!! A vagyonadót a gazdagoknak találták ki!!!”
 • 25. varadipal 2009. május 15. 14:03
  „Kósa Úr!
  Potemkin már feltalálta a kirakatvárost, pedig sem polgármester, sem fidesz alelnök nem volt.
  Akkor a cár előtt kellett virítani a semmit, most meg az Eu előtt? Toller tehetetlen, utóda- Tasnádi- sajnos meghalt. Toller és utóda nem kirakatot rendezett volna.
  Debrecenben a Nagytemplom előtti terület az egyetlen új, a Piac utcán a villamos szétesik, a Hatvani ut összedül.Csak az ősök által megszervezett virágkarnevál, és a Márton napi bazári vásár a program évek óta.
  Ha nem lenne "Kálvinista Róma" titulusa, meg pulykakas nóta,a fene sem ismerné Debrecent.Mire vág fel?
  Szeged élhető, fejlődik, és megszerezte a lehető legtöbb EU támogatást, mert még önrészre is maradt pénz.
  Kit érdekel a pártállás? Botka is hibázik, de legalább cselkeszik a városért, nem hord össze hetet-havatl.”
 • 24. redstar 2009. május 15. 13:57
  „Aztán nehogy egyszer csak a debreceniek is megunják Lajost és baráti körét...
  Az MSZP nem véletlenül futtatta Szilit Pécsen - borítékolni lehetett a bukását.Helyhatósági választásokon az embere mindig arra szavaznak szívesen akit már ismernek, maguk közül valónak éreznek, nem pedig "föntről" jelölnek ki számukra...bármelyik noname pécsi,HELYI mszp-s politikuspalántának nagyobb esélye lett volna Szilinél, csak azért, mert HELYI.Ilyenkor személyre és nem pártra szavaznak!!
  Ügyes húzás volt Lendvaiéktól - Szilinek sem lehet most már akkora szája, meg a "kulturális főváros"csődjét is a FIDESZ-re tudták lőcsölni...
  Ja. és olvasva a hozzászólásokat: hogy ez a 620829 mekkora bunkó?!..:))))Még a CapsLock-ot sem tudja kikapcsolni..:oP”
 • 23. flexsnake 2009. május 14. 16:38
  „22. csak mint látható a közember színekre akar szavazni emberek helyett. Na ezért tart itt az ország.”
 • 22. RilShane 2009. május 14. 14:55
  „Amíg világ a világ, az érdekek fogják forgatni a Földet.
  Ha még nem világosodott meg valakinek a mostani érdekünk le***ni a színeket és cselekedni.
  (Már úgy értem, mi közemberek eddig is így tettük, de most a politikusoknak is így kellene)”
 • 21. rhyyy 2009. május 14. 13:06
  „csak egy kérdés vetődik fel: mire is szavaztak most????
  Mert ha jól gondolom akkor személyre és nem pártra!!! Mért kell összemosni a kettőt. csak azért szavaztak rá mert fideszes és nem azért mert jó polgármester lesz aki mindent megtesz a városáért. Akkor régen rossz az egész....”
 • 20. lidi 2009. május 14. 09:25
  „azért a ragyogó Kósát a saját városában nyilván más beruházásokról is megkérdezték volna, lenne ott olyan, kulturális jellegű is, ami körül forrnak az indulatok...
  amúgy pedig a kutya ebben a mondatban van elásva Péccsel és az EKF-fel (ami, ne felejtsük el, sok milliárdos nagyprojekt összességében!) kapcsolatban:
  "Ha a virágkarnevál valami formáját előadjuk Pécsen, ahhoz pénz kell"
  tehát a lényeg: saját, már leszervezett (évek-évtizedek óta ilyen-olyan színvonalon zajló) programokat EKF pénzből megcsinálni, vagy legalábbis azzal felturbózni.
  Oké, nem azt mondom, nagyrészt Szegeden sem zajlott más, mint a Szabadtéri büdzséjének kiegészítése EKF pénzzel - na de virágfesztivál? ezt komolyan gondolja, mint Európa Kulturális Fővárosa kirakat-programot???
  Te jó ég, ez (virágfesztivál meg szegedi szabadtéri) lenne a kulturális innováció??? Ja, meg 3 tenor egyikének pécsi koncertje, az akkori polgármester heppje, és doktorrá avatása a pécsi egyetemen.
  Szegény pályázatírók, nyilván rá sem ismernek már arra, ami állítólag tőlük származik....
  na ez az égés, hogy itt senkinek semmit nem lehet végigcsinálni, ami új, ami jó, ami tartalmas, ami összefogott, mert ugyanakkora a mocsár minden szinten, mint Ady idejében, pártszínektől függetlenül.

  ami meg az ingatlanadót illeti: nem mindenki lakik olyan ingatlanban, ami szinkronban van a jövedelmével??? Itt ugye nem azokra gondolt, akiknek szerényebb a hajlékuk, mint amit megengedhetnének maguknak? Hanem mondjuk Medveczky Ilonkára??? nyilván... Hallottam a százalékokat: a legmagasabb értéknél olyan nevetséges, hogy vicces lenne elkérni is, az már igaz.
  És ha ebben a városban tényleg mindegy az embereknek, hogy ki lesz a város vezetője, képviselője, arca, csak ne a Botka legyen, akkor a város magáról állít ki szegénységi bizonyítványt, aztán örülhet, ha visszahozza mondjuk Bartha doktort vagy egy hozzá hasonló kalibert... remélem, a most lámpavasazók és "nem kárörvendők" akkor boldogok, békések és elégedettek lesznek... hát, egészségükre. Mielőtt nekem rontana bárki: adja ég, jöjjön egy Kósa-kaliber , és mérkőzzenek, győzzön a jobbik.

  Amúgy tényleg gusztustalan Szegeden savazni a kollégát, akivel a múlt héten ugye még összefogás volt, szintén nagy arccal, de nyilván Pécs után nem akárkit küldenek ide győzködni a népet - nyilván a pártvezetés is látja, mennyit érnek a helyi erők ilyen szempontból...”
 • 19. flexsnake 2009. május 14. 08:48
  „18. az akasztgatás meg lámpavasazás a szellemi rokkantak fegyvere :) Ha nem tetszik akkor költözz. Botka legalább csinál valamit. A többi azt sem tudta jó dolgában hogyan sumákoljon. Te még mindig azon köhögsz hogy mszp.... ki nem szarja le. Teljesen mindegy hogy milyen ha tud csinálni valamit.”
 • 18. 620829 2009. május 14. 08:04
  „FLEXNAKE!
  REMÉLEM A KOMCSIMASZOPOSSZÁJUAKTÓL SOK PÉNZT KAPSZ AGITÁCIÓ RÉVÉN.
  éN NEM IZGULOK, KIRUGOM A MELOSAIMAT ÉS ELRAKOM A TELEPHELYEM IS SZEGEDRŐL ÉS SOK-SOK PÉNZT NEM FOG E CSODÁS MASZOPOS VÁROS MEGKAPNI...AZAZ ADÓSPOROLÁST HAJTOK VÉGRE.......EZ AZ ÉN EGYÉNI VÁLASZOM!............REMÉLEM, HOGY SOKAN ÍGY DÖNTENEK..........EGYÉBKÉNT HA EGY PICIT IS ÉRTENÉL A KÖZGAZDASÁGTANHOZ,CSAK EGY TŰFEJNYIT, TUDNÁL ÉRTELMES VALÓBAN ÉPÍTŐJELLEGŰ SOROKAT IS IDEÍRNI.a PUFOGTATÁS A GYENGÉK ÉS AZ OSTOBÁK FEGYVERE...SAJNÁLLAK!”
 • 17. peterslounge 2009. május 14. 03:35
  „Én nem dolgozom rosszabul mint egy éve de kevesebb munkám van mint egy éve. Ha rosszul dolgoztam volna egy éve, akkor csődbe mentem volna és nem lenne ennyi munkám se mint most. Ha valakik beirmerik hogy rosszul dolgozntak az elmult 20 évben, miért van még munkájuk? Ha nekem van legális munkám aminek bevételéből az állam is kap pénzt miért adják azoknak akiknek nincs munkájuk? Ha én finanszírozom az ő munkájukat, miért nem tudom mire költik? Miért gondolják azt hogy olcsó marketinggel ami sokba kerül nekünk megválasszuk őket hogy ujra a mi pénzünkön szemeteljesenek a parlamentben?Ha nekem nem lesz munkám, majd azokból, fogok élni akiknek van? Ha jól végzem a munkám miért fontos hogy milyen pártállású vagyok, és kivel vagyok jóba, milyen ruhát hordok, milyen színű a bőröm és hány éves vagyok és kivel dolgoztam eddig? És mikor lesz itt értéke bárminek is ami nem azonnali kielégülést okoz?”
 • 16. tzrtz 2009. május 14. 01:28
  „Nem fogok, flex, nem fogok. Neked és a bandádnak láldozott. Kereshetsz majd másfajta melót a weboldalkomisszári helyett. Ott van pl. a börtöntakarítói állás. Ott majd a barátaid között lehetsz...”
 • 15. flexsnake 2009. május 14. 00:08
  „14 LLOL :D meg ne lepődj :)”
 • 14. tzrtz 2009. május 13. 23:11
  „Botka csúny nagyot fog buktázni a legközelebbi önkormányzati választáson, bárkit is állítanak vele szembe. És ezt bizony kizárólag a mocsadék pártjának köszönheti majd. Lehet, hogy annyira nem szerepel majd rosszul, tehát 25% helyett majd kp 38%-ot, de hogy ronda nagy pofáraesés lesz neki kb. 8 év után, az ezer %. Semmiféle Sarnyai István vagy hazudozó Délmadár újság nem fogja tudni lemosni róla, hogy a népet nyomorba döntők táborába tartozik.”
 • 13. iránytű 2009. május 13. 22:58
  „Nem tök mindegy ki az aki kijátssza a pénzeket a költségvetésből? Lehet szimpatikus, lehet ékesszóló, lehet baloldali vagy jobboldali. Mindegyik benne van a buliban. Mi pedig, birka magyarok összedobjuk nekik az pénzt adó formájában. (Aki esetleg becsületes akar maradni, azt idejében eltávolítják.)

  A mostani "válságkezelő" pakett mértéke kb. megyegyezik a korrupció útján elszivárgott (becsült) összegekkel. Ha úgy vesszül, akkor mi hülyék most szépen összedobjuk ezt nekik.”
 • 12. persona 2009. május 13. 22:31
  „http://www.teol.hu/tolna/gazdasag/demjan-sandor-sereghajto-cseledek-vagyunk-232336”
 • 11. persona 2009. május 13. 22:11
  „Botka olyan Szegeden, mint a Nógrádi Mórahalmon. Vagyis, nincs más alternatíva a helyére.:) A Kósát csípem, de bolond lenne Fideszes vezető lenni, és igaza is van. A magyar nép úgyis mindig azt szidja, aki éppen kormányoz..:D”
 • 10. Rozsdás 2009. május 13. 22:11
  „Minden számszerüsithető még a rendszreváltás óta elkövetett "hibák"is!!
  Érdekes lenne grafikonban látni!Amit eggyesek látnak is és ekképp növelik jövedelmüket!!
  A "kicsiknek ez nem publikus"!!!”
 • 9. Rozsdás 2009. május 13. 21:14
  „Az "Öszödi" beszéd amit hitelesnek tekintek és nem a politikusokat jobról és balról vagy akár középről!!
  Mind csak fényezi magát és a pártját a rablókapitalizmus meg a koruppció továb dübörög a maga jól megszokot útján!!!”
 • 8. tuti 2009. május 13. 20:45
  „Kósa hiteles, és nagyon jól csinálja a dolgát. De Szegeden ki az a hiteles és kellően ismert, alkalmas Fideszes ember, aki elvinné a várost Botka alól, aki (valljuk be, ha nem tetszik is!!) ugyancsak nem sikertelen, s kellően erős. Botkát csak egy másik Kósa Lajos tudná fölözni. Van ilyen Szegeden?”
 • 7. flexsnake 2009. május 13. 20:00
  „6. írjak fel nyugtatót? Nehogy nekem agyvérzést kapj mikor jövőre kormányig szavazzák őket :D
  Dutyi? :D Jaj, már látom ahogy két mozi között popkornt majszolva megrettennek az ilyen dumától :D”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tisztább és több víz lépi át a magyar-román határt

Szeged - Tisztább vízzel lépik át a határfolyók a magyar-román határt – mondta a román kormánymeghatalmazott, Dan Carlan környezetvédelmi államtitkár. Tovább olvasom