Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Kossuth-díjas: Juronics Tamás

Szeged - A legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat kapta meg tegnap Juronics Tamás. A táncos-koreográfus-rendező, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője meghatódott, amikor megtudta a jó hírt.

A kortárs magyar táncművészet nemzetközi hírnevének öregbítéséért, előadóművészi és koreográfusi tevékenysége elismeréseként Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, táncos-koreográfus-rendező tegnap vette át a Parlamentben a kulturális és művészeti élet szereplőinek adható legnagyobb magyar kitüntetést, a Kossuth-díjat.

Elárulta: már február végén megtudta a jó hírt, de igyekezett minél nagyobb titokban tartani. – Hogy mire gondoltam, amikor megtudtam? Nehéz kérdés. Örültem és meghatódtam. Jó érzés, hogy megbecsülik és díjazzák az ember munkáját – emlékezett vissza.

A neves táncos 18 éve koreografál, számos klasszikus mű modern feldolgozásával is megörvendeztette már a kortárs tánc híveit. Műveiben összművészeti hatásra tör, táncszínházat csinál. A modern stílusokat eredeti módon ötvözi, alkotásaiban hangsúlyos a jó értelemben vett mutatvány, a színpadi látványosság. Az elmúlt év nyarán azzal a szándékkal fogott hozzá a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetői munkájához, hogy a teátrum „háromtagozatúságát" kihasználva összművészeti produkciókat teremtsenek. Jelenleg Berlioz Faust elkárhozása című operájának rendezésén dolgozik, amit április végén mutatnak be.

Átadás-átvétel. Juronics Tamásnak Sólyom László köztársasági elnök adta át a Kossuth-díjat. Fotó: MTI/Soós Lajos
Átadás-átvétel. Juronics Tamásnak Sólyom László köztársasági elnök adta át a Kossuth-díjat.
Fotó: MTI / Soós Lajos

Azt mondta, most, 40 évesen alkotói pályájának a közepén tart. Előadó-művészi pályáját sem tekinti lezártnak, a közeljövőben lesz egy színpadi szereplése, ami táncospályájának a folytatása lehet.

Megkérdeztük, hogyan ünnepli meg a Kossuth-díját. – A társulattal közösen. De tervezek egy speciális alkalmat is: mivel színpadi ember vagyok, a színpadon szeretnék ünnepelni. Még nem tudom, mikor és hogyan, de tervezek egy előadást, amikor együtt ünnepelhet velem mindenki, aki kedvel engem, és szereti a művészetemet.

A koreográfus névjegye

Juronics Tamás 1969-ben született Tatán. 1987-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánctagozatán végzett, majd Imre Zoltán hívására a Szegedi Baletthez szegődött. 1989-től szólista. 1990-ben az együttesen belül önálló stúdiót alapított koreográfiai kísérletezésre. 1991-től már önálló koreográfiákkal is bemutatkozott, és továbbra is az együttes vezető táncosa. 1993-tól a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, 2008. július 1-jétől a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatója. Számos díj birtokosa, többek között 1997-ben Harangozó Gyula-díjat, 2005-ben Érdemes művész címet, 2007-ben Imre Zoltán-díjat és Prima-díjat, 2008-ban Szeged Kultúrájáért Díjat, valamint Eck Imre-díjat kapott.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. allegro 2009. március 18. 23:44
  „lidi - köszi a felvilágosítást. De hogy bennünket annak idején miért nem vilgosítottak fel ilyen lehetőségekről!!!? - akár én is kiköthettem volna ott, de én csak a helyi kerthelyiség zenészére táncoltam kislányként egyedül is, mégsem túnt fel senkinek, hogy valahova vinni kéne azt a lányt. Aztán amikor 5. osztályban jöttek a Radnótiból, hogy az induló 6 osztályos kísérleti gimibe vinnének, akkor maga az osztályfőnök tiltakozott. HOgy mi minden jóból kimaradtam én is többedmagammal...ahelyett, hogy ma kaszálnám a sok pénzt meg díjakat, még ma is a tandíjakat nyöghetem, amiatt, mert kicsivel régebben nem igazán törődtek a vidéki tehetségekkel.
  Így azon a fronton bizonyítok, ahol a magam erejéből telt és telik. Ezzel is boldogulok, bár nem tapsol meg senki érte. Sokunk teljesítménye legalább akkora, csak nem olyan látványos, mert nem mi vagyunk a főszereplők s nem tapsolnak nekünk. Bár gyakran a mellékszereplőnek is olyan fontos státusza lehet, az általunk játszott darabok minőségétől függően.”
 • 24. Aqua 2009. március 18. 14:53
  „Gratulálok Juronics Tamásnak!

  Kasza hozzászólásához még annyi, hogy egy darabot több százan néznek meg és a hangosító ,világosító, kellékes, díszítő emberekhez csak akkor szólnak ha valami nem úgy működött ahogy kell, egyébként le vannak szarva a felelőségükkel együtt! Tényleg csak akkor kapnak díjat ha kiöregedett ,vagy dekoratív személyiség és kerek a szája(F.M. és a Dömötör-díj haha)! Tisztelet a kivételeknek.”
 • 23. Kasza 2009. március 16. 23:34
  „JÓ ÉRZÉS,HOGY MEGBECSÜLIK ÉS DÍJAZZÁK AZ EMBER MUNKÁJÁT.......
  JÓ ÉRZÉS? AZÉRT GONDOLKODJUNK EL AZON,HOGY HOL TARTANA A MŰVÉSZETÉVEL HA NEM LENNE MÖGÖTTE AZ A TERJEDELMES MAGAS SZAKTUDÁSÚ MŰSZAKI GÁRDA AKI NÉLKÜL NINCS SZÍNHÁZ LEGYEN AZ KELLÉKES VILÁGOSÍTÓ HANGOSÍTÓ VAGY EGY EGYSZERŰ TAKARÍTÓ EZEKET NEM DÍJAZZÁK CSAK AKKOR HA MÁR KIÖREGEDETT, DE AKKOR SEM KAP MEGBECSÜLÉST. TUDJÁK MENNYIT KAP OTT EGY ÁTLAG DOLGOZÓ? AKINEK A VÁLLÁN VAN EGY ELŐADÁS GONDTALAN LEMENETELE,ÚGY 80 ÉS 100-EFT ÉS TUDJÁK EZEK MENNYIT KERESNEK HAVONTA AZZAL,HOGY CSAK OSSZÁK AZ ÉSZT KB 7- 800,000 FORINTOT HÁT MÉG ERRE JÖNNEK A KÜLÖNBÖZŐ JUTTATÁSOK MEG DÍJAZÁSSAL JÁRÓ PÉNZEK LÁSD 7000000FT.KÖSZI.”
 • 22. studyfy 2009. március 16. 21:13
  „Gratulálok Juronics Tamásnak és a többi kitüntetettnek is! Ne feledkezzünk meg Gáspár Sándorról sem ! Ő is Csongrád megyei. Szentesen született, itt járt iskolában, a Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett.A hires Bácskay Misi bácsi keze alól kikerülve került a szinházi élet közelébe. Neki is gratulálok!”
 • 21. smalltown 2009. március 16. 20:09
  „Gratulalok en is, tovabbi jo munkat - mindannyiunk oromere!

  re 15:
  Nem ertem, miert nem tudnak egyesek, csak ugy orulni valaki sikerenek, ami arrol szol, hogy amit csinal, azt magas szinten muveli, s ezzel sok oromet okoz nagyon sok embernek?
  Miert kell a telefonkonyvet felsorolni, hogy ki NEM kapott kituntetest?”
 • 20. lidi 2009. március 16. 19:42
  „allegro!
  az átkosban az akkor még Állami Balettintézetbe az általános iskola 4. osztályában végzett gyerekeket vettek fel (tehát elméletileg 10, évveszteseknél 11 éves fiúkat és lányokat), legalábbis a balett tanszakon, a diákok aztán itt végezték el a felső tagozatot és a 4 középiskolai osztályt, meg persze a szakmai tárgyakat is tanulták, tehát délelőtt-délután iskola, és mivel további, magasabb iskola nem volt (és a táncművészek pályafutása is rövidre szabott), táncművész diplomát kaptak 18-19 évesen. Ha jól tudom, de ebben nem vagyok biztos, a néptáncos képzés 4 évig tartott, tehát nyolcadik után kerültek be a gyerekek”
 • 19. spiler 2009. március 16. 19:25
  „gratulálok minden dijazottnak........ezeket a dijakat nem magasugrásé adják,valamit letettek,föleg annak lehet örülni ,hogy a fiatalabb korosztályból /ezt tiszteletből irtam/ is kaptak dijat.”
 • 18. maci52 2009. március 16. 18:27
  „Én is kaphatnák már egy ilyen díjat,évtizedek óta tűröm ezt a posztkommunista világot,hallgatom az ígérgetéseket,közben az ígérgetők jól megszedték magukat mi meg átlettünk verve rendesen.Ezért már Lenin rend járna.”
 • 17. allegro 2009. március 16. 17:43
  „Gratulálok én is.
  Azt azonban észrevételezném, főiskolai diplomákat nem 18 éveseknek osztanak, 87-ben ő annyi volt.
  Vagy a Táncművészeti Főiskolán más rendszerben oktatnak?”
 • 16. lidi 2009. március 16. 16:21
  „gróf úr! egyetértek: a 7000000 milliós kitüntetés tényleg túlzóan sok lenne...

  De azt ugye nem mondja komolyan, hogy úgy gondolja, ha annak az 5 színházi dolgozónak (vagy akár az összes kitüntetettnek) nem adtak volna díjat, megmarad az a 30ezer munkahely? vagy ha nem is marad meg, de ők kapják meg ezt a pénzt? Arról nem beszélve, hogy ilyen szempontból a kitüntetési rend sem rendszerfüggő: a Juronicsok mindig is inkább kapták a kitüntetéseket, mint az óvónők (egyszerűen óvónőből több van, nagyobb a verseny, nem színpadon-tévében dolgoznak stb. - ezt nem olyan nehéz belátni azért), és attól tartok, sosem volt hatással a munkanélküliek száma sem a kitüntetések rendjére, és ez fordítva is így van, attól tartok...”
 • 15. gróf 2009. március 16. 15:35
  „Elvitatom én más nicknéven is kedves lidi. Éppen a gróf jutott eszembe mikor reggeltem. Jobb mint a báró...
  Egy világosító (súgó miért nem kapott), gondnok, és bérszámfejtő kap akkor kitüntetést, amikor 1 év alatt 30000 munkanélkülivel lett több az országban. A több mint 300000 munkanélkülinek kitüntetés lenne ha kapna munkát, vagy megmaradt volna az állása.
  Juronics úr olyan kis rétegnek nyújt szórakozást a kortárs művészetével, hogy túlzónak tartom a 7000000 milliós Kossuth díjat. Én nem vagyok kíváncsi a művészetére, többre tartom egy óvónő munkásságát. Igaz az óvónő is kap állami jutalmat, minden évben legalább egyszer. 100000 év alatt ismerik el annyira a munkáját mint Juronics úrnak 20 évét.
  De Juronics úr továbbra sem nekem akarjon megfelelni és dolgozzon továbbra is magas szinten. Ehhez jó egészséget kívánok Neki.”
 • 14. lidi 2009. március 16. 14:56
  „gróf úr! talán nem kéne csodálkoznom, hogy ezzel a nicknévvel elvitatja az ún. színházi háttérmunkások jogosultságát az állami elismerésre - de higgye el, J.T is megmondhatja, nem mindegy, ki világosít egy előadást és hogyan... A magam részéről, bár nem ismerem a nevezetteket, de sokkal jobban elkerekedett a szemem például Détár Enikő kitüntetésén (ami persze lehet, hogy megint csak előítéletes gondolkodásra vall).

  Én inkább azon csodálkozom, hogy a többi szegedi kitüntetett tudóst-művészt nem sikerült olyan gyorsan fölhajtani, mint Juronics urat (aki annyira jól titkolta, hogy ki fogják tüntetni, ráadásul ilyen feldolgozhatatlanul fiatalon (idézet tőle), hogy napokkal korábban lehetett hallani itt-ott), így vele már lét cikk foglalkozott, míg például az újság írójával például egy sem:

  A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjban részesült:

  DARVASI LÁSZLÓ József Attila-díjas író, költő, újságíró műfajgazdag irodalmi munkássága elismeréseként. A magyar irodalom középnemzedékének egyik legjelentékenyebb és legtermékenyebb alkotója. Német nyelven hat könyvét adták ki, de munkáit angol, francia, spanyol, szerb, szlovák, orosz nyelvre is lefordították.

  szóval, a magam részéről minden kedves kitüntetett szegedinek gratulálok!”
 • 13. gróf 2009. március 16. 13:52
  „Persze, hogy nem T. varadipal!

  Sőt én komolyan büszke vagyok a bérszámfejtőre, a gondnokra, a világosítóra...akik ebben a vészterhes, gazdasági nehézséges időben olyan egyedülállóan kimagasló munkát végeztek, amelyet állami kitüntetéssel jutalmaztak. Kár, hogy csak nincs több pénz jutalmakra, mert juthatott volna a titkárnőnek, a takarítónéninek, a portás bácsinak, az udvarosnak...persze csak, ha állami intézményben dolgozik.

  Gratulálok Juronics Tamás Kossuth díjas táncművésznek és Czobor Margit Köztársasági Bronz Érdemkeresztes gondnoknak!”
 • 12. kishuncutka 2009. március 16. 12:18
  „6. hozzászólás alibaba 2009.03.16. 10:28
  Csak a te kedvedért

  Ezzel azt akartam mondani,hogy azért kapta a díjat,mert elismerik mint művészt,amit tett, nagyon sokan,többek között én is .
  Ennyire egyszerű ez.
  Nem kell kombinálni.”
 • 11. IVY 2009. március 16. 12:17
  „Kedves, de hogy jön ide a Családja?”
 • 10. varadipal 2009. március 16. 11:55
  „Elnézést kérek, a tényleg fontos lemaradt:

  Juronics Tamásnak szívből gratulálok, munkájához sok sikert, családjának egészséget és sok örömöt kívánok.”
 • 9. varadipal 2009. március 16. 11:52
  „Kedves Gróf úr!
  Az Ön által felsorolt szakmák képviselői azért nem kaptak állami elismerést, mert nem volt aki javasolja őket.
  Régebben volt javaslat is és elismerés is:
  Sztahanov díjas esztergályos,és szövőnő, még országgyűlési képviselő is lett belölük./ 350 %-ra teljesítették az ötéves tervet, igaz, hogy 42-en dolgoztak a keze alá./ A normást meg kirúgták, mert szabotálónak bélyegezték az alacsony norma miatt.
  Realista kőszobrász is volt Kossuth díjas, ő süttői mészkőböl nagyon értékes Sztálin szobrokat faragott nagy szériás sorozatban, és baromi gyorsan, hogy minden pártsejtnek és az összes tanácsházára jusson.
  Úgye nem ilyen elismerésre gondolt?”
 • 8. gróf 2009. március 16. 11:05
  „Nem azon kell csodálkozni, hogy a Juronics miért kap állami kitünttést (bár az összeget sokallom), hanem, hogy egy bérszámfejtő, fővilágosító, jelmezes...miért kap.
  Miért nem kapnak a bolti eladók, az esztergályosok, a lakatosok, a szakácsok, cipészek???

  Az oktatási és kulturális miniszter a Magyar Köztársaság Elnöke megbízásából 2009. március 15-e alkalmából, kimagasló színvonalú munkájáért a

  Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt

  kitüntetést adja át:

  CRISAN GITTÁNAK,

  a Magyar Táncművészeti Főiskola bérszámfejtőjének,
  CSOBÁNCZI JÓZSEF ISTVÁNNÉNAK,

  a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium intézményi gondnokának,
  CZOBOR MARGITNAK,

  a Vígszínház művészeti titkárának,
  DUDÁS ZOLTÁNNÉNAK,

  a Radnóti Miklós Színház jelmezfelelősének,
  LACZKÓ ALBERTNEK,

  a Nemzeti Táncszínház Kht. fővilágosítójának,

  http://www.okm.gov.hu/main.php?folderID=1700&articleID=232627&ctag=articlelist&iid=1”
 • 7. bambinaXX 2009. március 16. 10:33
  „GRATULÁLUNK Tamás!!!!”
 • 6. alibaba 2009. március 16. 10:28
  „Gratulálok a díjhoz, megérdemli

  Kishuncutka mit akarsz mondani a következővel:

  Minden elismerés!!-de ezért kaptad a díjat is!!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi-díjasok: Csirik János és Penke Botond

Szeged - Szegedi művészek és tudósok a legmagasabb állami kitüntetéseket kapták meg március 15.… Tovább olvasom