Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kossuth szeme ma is mindent lát

Szeged - Kossuth Lajost és Ferenc Józsefet csak erőszakkal lehetett volna egy asztalhoz ültetni, de képeik jól megférnek egymás mellett Szeged és Hódmezővásárhely közgyűlési termeiben. A városi üléstermek portrésorai arról mesélnek, az ősök máshogyan viszonyultak egymás politikai meggyőződéséhez.
„Amely percben Magyarországon akadna ember, aki urává akarna lennie e nemzetnek, aki bármely hatalmat mástól, mint e nemzet képviselői testület kezéből akarna venni, azon emberre, uraim, vigyázzanak önök, az egész nép, és soha semmi esetben ne tűrjék, ne engedjék azt, hogy e nemzet felett más határozhasson valaki, mint e nemzet maga." Történelmi pillanatban, 1849. április 14-én, Magyarország függetlenségének kimondásakor hangzottak el ezek a mondatok Kossuth Lajos szájából. A kormányzó-elnöknek már akkor komoly kultusza volt, az újságok megírták, hogy maga váltotta le az elfáradt katonát, így leckéztetve meg az őrség parancsnokát. A köztisztelet a szabadságharc vérbefojtása után csak erősödött, és miután az emigrációban élő politikus elveszítette állampolgárságát, egy sor magyar település választotta díszpolgárává. Egy-egy városházi ülésteremben erre a döntésre is emlékeztet fölirat a Kossuth-portré mellett, alatt. A világszerte legismertebb magyar politikus képe látható a szegedi, a hódmezővásárhelyi, a szentesi és a csongrádi ülésteremben is – az azonban nagyon érdekes, milyen társaságban. Nemcsak az látszik a termekben sétálva, hogy a kultuszteremtés a 19. század találmánya, hanem az is, hogy akik egymás mellé tették ezeket a portrékat, egyensúlyt találtak a politikai ellenfél elveinek, ikonjainak tisztelete és saját elképzeléseik határozott érvényesítése között. A város „kifelé azt üzente", itt megfér egymással a törvényes hatalom tisztelete és a haladó elvek iránti elkötelezettség.

Kossuth-portré a vásárhelyi városházán. A mainál nagyobb közéleti toleranciáról mesél. Fotó: Karnok Csaba
Kossuth-portré a vásárhelyi városházán. A mainál nagyobb közéleti toleranciáról mesél. Fotó: Karnok Csaba

A legváltozatosabb összeállítás Szegedé. Az angolszász, szabadpiaci elveket valló Széchenyi István, a protekcionista, védővámos gazdaságpolitikát szorgalmazó Kossuthtal, a kiegyezést előkészítő Deák Ferenccel, s Andrássy Gyula miniszterelnökkel együtt tagja volt annak a politikai elitnek, amely a polgári átalakulást elindította, de nagyon eltávolodtak egymástól. Ferenc József és Erzsébet királyné ebbe a képbe eszmei alapon nem illik bele. Viszont így minden képviselőnek volt honnan erőt, ötletet, szónoki fordulatot merítenie munka közben. Jellemző, hogy Hódmezővásárhelyen 1903-ban a nagygazdák festtették meg Tornyai Jánossal Deák Ferencet, mert nekik az ő példája volt a szimpatikus.

Az is tanulságos, hogyan változik egy ilyen panteon. Vásárhelyen ma Kossuth, Ferenc József, Erzsébet királyné, II. Rákóczi Ferenc, Deák Ferenc és az egykori földesúr, Bercsényi Miklós áll sorfalat. – Ferenc József és Sissy 1951-ig megfért a vásárhelyi városháza dísztermében, akkor viszont kikerültek innen, helyükbe Táncsicsot, Szántó Kovácsot és Petőfit festtették meg – emlékeztet Kőszegfalvi Ferenc vásárhelyi helytörténész. – Aztán 1991-ben a közgyűlés döntése nyomán visszakerült a királyi pár. Petőfi a Petőfi művelődési központba került át, Táncsics és Szántó Kovács viszont kiszorult az előszobába.

Csongrád, Szentes, Makó: tiszta képlet

Csongrádon ma Bedő Tamás MSZP-s polgármester jobbjáról Rákóczi Ferenc fejedelem, balról Kossuth Lajos nézi az eseményeket. A szentesi városháza üléstermét Kossuth és a korábbi polgármesterek, képviselők képei díszítik. Makón Szekeres István grafikusművész hármasképe ékesíti a termet – nincsenek portrék. Az első szabadon választott képviselő-testület tablóját is átvitték a múzeumba.

Olvasóink írták

  • 1. IVY 2009. július 28. 17:13
    „Kossuth apánk forog is a sírjában attól, ami manapság ebben az országban zajlik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útjavítás

Szeged - A MÁV Zrt. szegedi szakaszmérnöksége burkolatot javít Szegeden az 5-ös számú főút és a… Tovább olvasom