Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Kossuth, Szent István, halas fiú

Szeged - Kossuth Lajosról és Szent Istvánról megyénk minden nagyobb városában mintáztak köztéri szobrot, de utóbbiról még a 3300 lelkes Földeák is megemlékezik. Halas fiúból szintén akad több is a megyében. A kistelepüléseken leggyakoribbak a világháborús és az 56-os emlékművek – ezek megformálása általában százezres tételnek számít.
Több mint ezer köztéri szobor és emlékmű található Csongrád megyében. Ezeknek jó része, közel hétszáz Szegedet díszíti – a Dóm téri Panteon 102 alkotását is számítva kijelenthető: csak Budapesten van hazánkban ennél több köztéri műalkotás. Igen ritka – a megyében például egyedülálló –, hogy egy város még körforgalmait is szobrokkal díszítse, ám Hódmezővásárhely éppen erre készül. – Már így is több mint száz köztéri emlékmű található itt – tudtuk meg Molnár Melindától, az önkormányzat kulturális referensétől.

Mihály Illés, a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. vezetője ezen alkotások közül Pásztor János A korsós lány című szobrát és a városháza előtt álló első világháborús emlékművét emelte ki. A jelentős megyei szobrok listájához Somogyi József két alkotását is említette: a nagy vitákat kavart Szántó Kovács János-szobrot, valamint a makói József Attila Múzeum előtt álló Megfáradt embert.

Szent István-szobor Szegeden... Fotó: DM/DV
Szent István-szobor Szegeden...
Fotó: DM/DV

Megyénkben is jelentős a kultusza a Mihály Illés által csak „nagyon nagy nagyokként" aposztrofált Kossuth Lajosnak és Szent Istvánnak. Ezekből az alakokból minden nagyobb városunkban akad. Sőt utóbbinak – különösen szép makói lovas szobra mellett – az alig több mint 3300 lakosú Földeák is emléket állított 2007 novemberében: lakossági összefogással, közadakozásból állíttatták, a templom felszentelésének 150. évfordulójára.

Ugyancsak jeles jubileumra készült alkotások Ópusztaszer és Árpádhalom a honfoglalásnak emléket állító kompozíciói – elég, ha az Árpád-emlékművet vagy Makovecz Imre életfáját említjük.

...Hódmezővásárhelyen... Fotó: DM/DV
...Hódmezővásárhelyen...
Fotó: DM/DV

A megye kistelepülésein pedig elsősorban első és második világháborús, valamint 56-os emlékművek találhatók. Utóbbiból például Nagymágocson is talál az érdeklődő. A művelődési ház előtt Petőfi Sándor, a Károlyi-kastély előtt pedig a Halas fiú márványfigurája áll – Szegeden is találunk hasonló nevű alkotást. Mellette A szabin nők elrablását is megörökítették, nem beszélve a nőről a rózsakertben. Csanádalberti egyik ápolt parkját pedig első világháborús katonaszobor díszíti.

Röszkén mindkét világégésnek emléket állítottak: az elsőnek a művelődési ház parkjában, a másodiknak a templomkertben. Október 23-án egy Nagy Imre-dombormű előtt hajt fejet a település, amely védőszentje, Szent Antal előtt is szoborral tiszteleg. Borbásné Márki Márta polgármester pedig felhívja a figyelmet a megyénkben ugyancsak gyakori, főleg a tanyákon jellemző keresztekre is – ezeket általában hívek adományainak köszönhetően állítják.

...és Makón. Fotó: DM/DV
...és Makón.
Fotó: DM/DV

Múltat s jövőt mutat

– Sokkal többet ér egy emlékmű, mint amennyibe kerül. Megmutatja településünk számára, hogy van múltunk és jövőnk is – fogalmaz Nagy Attila, Üllés első embere. A községben második világháborús emléktábla és az „elődök emlékére" készült kereszt is áll, a főteret pedig a saját költségvetésből, mintegy 100 ezer forintból készített millenniumi emlékoszlop díszíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencre ébred fel a szegedi korzó

Szeged - Másfél óra alatt támad fel a szegedi korzó – ezt figyeltük meg tegnap reggel fél nyolc és kilenc óra között a Klauzál téren és a Kárász utcán. Tovább olvasom