Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Kossuthtól a cefeidákig

Az igazán érdekes szakdolgozathoz jól hangzó cím, izgalmas téma, alapos kutatás és bő pénztárca szükségeltetik – tudtuk meg végzős egyetemistáktól.
Csonka Ferenc könyvkötőnek is sok dolga akad a szakdolgozatok leadásának időszakában. Fotó: Karnok Csaba
Egy jó szakdolgozat figyelemfelkeltő címmel bír. Ilyen szempontból előnyben lehetnek például a csillagászok: a II. típusú cefeida csillagok légkörének kinematikájáról vagy a galaktikus nyílthalmazok fotometriai vizsgálatáról készült diplomamunka máris siker. Egy fogorvoshallgató szintén érdekfeszítő értekezést folytathat például a szájpenészről.

Izgalmas vagy aktuális témát érdemes választani, a gazdaságtudományi karon diplomázók esetében a humán erőforrás, a logisztika vagy az outsourcing szavak említése momentán szinte kötelező. A végzős, történelem szakosBús Editis érdekfeszítő témájában bízik: 1848. március 15-ének utóéletét vizsgálja 1920 és 1940 között.

– Az érdekelt, hogyan ünnepelték a forradalmat a Horthy-rendszerben, mennyire politizálta át a hatalom. Ezért kevés szakirodalmat használok, inkább a kor hangulatát jobban átadó újságcikkeket vizsgálom – meséli. A korabeli országos napilapokat csak az Országos Széchényi Könyvtárban találja meg, ezért legalább húszszor kell a fővárosba utaznia. Ez alkalmanként 2500 forintjába kerül, a könyvtárba pedig fél évre 1500 forint a beiratkozási díj.

Két-háromezer forintért kötik be

Belbecs mellett a külcsínre is illik adni: a szakdolgozat igényes bekötése szintén alapkövetelmény. Szegeden számos fénymásoló, könyvkötő vállalkozás foglalkozik ezzel. Az árak 1500-2000 forint között ingadoznak, ebben néhol már a feliratozás is benne van. A betűk egyszerű aranycímkével vagy dombornyomással kerülhetnek a fedőlapra. Előbbiért 200, utóbbiért 3 sorig 800, utána pedig soronként 150 forintot kell fizetni. Akad, akinek öt példányt kell készíttetnie, ő tehát akár 15 ezer forintot is fizethet. A legtöbben legalább egy héttel a leadási határidő előtt jelentkeznek, de sokan az utolsó pillanatra hagyják a köttetést: így az átlagos egy nap helyett expressz sebességgel egy óra alatt is elkészülhet a mű.

– Egyszerűbb lenne egy hónapra felköltöznöm, az albérlet kevesebből kijönne. Ennyi idő alatt elkészíthető egy diplomamunka. Igaz, ismerek olyan végzőst, aki hónapok óta kutatja a Csernobillal kapcsolatos iratokat.

Hollósi Szandramindkét szakján most készíti záródolgozatát. Angolon egy Bronte-regény posztmodern feldolgozását fogja elemezni, még hezitál az Üvöltő szelek és a Jane Eyre között. Problémásnak inkább a népszerű Michael Cunningham-regény, Az órák szimbólumainak, motívumrendszerének elemzése ígérkezik. A regényről ugyanis Szegeden egyáltalán nincs anyag, Budapesten is kevés.

– Azt tervezem, hogy Londonból szerzek szakirodalmat. Egy ismerősöm éppen ott van, lefénymásolná és elfaxolná, vagy beszkennelné és úgy küldené el a könyvtári anyagot. Még az is lehet, hogy magam megyek, párezer forintért találok repülőjegyet, és néhány napot rááldozok – mondja Szandra.

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs lelet a pincében

Szenzációs leletre bukkantak a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei. A volt Juhász Gyula művelődési… Tovább olvasom