Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Köszöntöttük Szeged legidősebb asszonyait

Szeged - Felkerestük és köszöntöttük Szeged legidősebb asszonyait: a 102 éves Gyarmati Dezsőnét, a 100 éves Daru Andrásnét és a 101 éves Weigel Endrénét, hiszen holnap a nőket ünnepeljük.
A fotózás előtt frizurát igazítanak, egyikük csak a napi szépítkezés után olvassa el lapunkat, míg másikuk mindmáig szeret csinosan öltözködni. Lánykorukról, a szerelemről és a családról meséltek, emlékeikben felidézték, hogyan udvarolt a szeretett férfi, milyen kalandokat éltek meg együtt.

– Női identitástudat? Á, ilyesmiről akkoriban szó sem esett. A „régi" asszonyok belenőttek egy életformába, és nekik úgy volt jó. Nem azonosultak eszmékkel, nem törődtek önmegvalósítással, csak arra koncentráltak, hogy elvégezzék a feladatukat: összetartsák a családjukat – válaszolt Mária, annak a 102 éves asszonynak a lánya, akit arról kérdeztük, hogyan élte meg a nőiességet fiatalasszonyként. Az idős hölgy számára ugyanis idegen volt kérdésünk. Szeged legkorosabb matrónái emlékeztek kedvünkért fiatalságukra, a szerelemre és az anyaságra.

Bimbózó rózsát csent kedvesének

Gyarmati Dezsőné Margit néni 1907. november 14-én született. Abban az évben, amikor Galamb József megtervezte a híres Ford T-modellt, és Mikszáth Kálmán befejezte a Noszty fiú esete Tóth Marival című regényét. Margit néni átélte mindkét világháborút, és túl a százon is mosolygós szemekkel fogadott bennünket. Megfésültette hófehér haját, miközben fotóztuk, igazi nőként viselkedett: folyton igazgatta frizuráját, és aggodalmaskodott, hogy a fotós akkor kapta le, amikor megmozdította az arcát. A nőnapi virágcsokornak nagyon örült, ráncos, mégis finom, puha kezével megszorongatta a miénket.

A 102 éves Gyarmati Dezsőnének a rózsa...
A 102 éves Gyarmati Dezsőnének a rózsa...

– Emlékszem, hogy még a mandzsettája is leszakadt, amikor benyúlt két kerítésgerenda között egy ház kertjébe, hogy virágot csenjen nekem. A vörös, bimbózó rózsánál nincs csodálatosabb. Nagyon szerelmesek, de nagyon szegények voltunk. Sokszor álltunk sorba a híd lábánál, ünnepnapokon nem kellett hídpénzt fizetni azért, hogy átsétáljunk a túlpartra. Ilyenkor nagyon boldogok voltunk – mesélte Margit néni a múltról és Dezső bácsiról, aki első pillantásra beleszeretett az éjfekete hajú, mindig tiptop fiatal lányba.

Véletlenül keresztezték egymást útjaik: Margit a Faragó utcából járt a varrodába dolgozni, Dezső bácsi pedig a Petőfi Sándor sugárúton lakott. Munkából hazafelé találkoztak. – De szép ember volt a férjem! Mindig hazakísért, sokat sétáltunk, sötétedésig beszélgettünk. Három-négy évig udvarolt, nem akartam hamarabb férjhez menni, mint a nővérem, így maradhattam csak a családi házban – osztotta meg velünk az idős néni. Miközben a fiatalságán merengett, elkomorodott az arca. A férje súlyosan megsebesült a háborúban, a szövődmények miatt 59 éves korában elhunyt. „Nem nevelek kisasszonyt" – mondta mindig Margit néni édesanyja. Pedig ő olyan jó tanuló volt, hogy ingyen felvették volna az apácákhoz. Tanítónő lehetett volna, de végül varrónőként dolgozott.

Aknamezőre is követte szerelmét

– Vajda Attila az első számú olimpiai bajnok Janics Natasát is mindig megnézem a tévében – jelentette ki határozottan Daru Andrásné Ilonka, aki két dédunokájával, unokájával és annak feleségével él egy házban. Pancsován született, két évig élt édesanyjával vagonokban, mert a háború után kitoloncolták őket a mai Szerbia területéről. A szegedi asszony tavaly decemberben töltötte be 100. életévét, és bár soha nem sportolt, a közvetítéseket imádja nézni. A drukkerek is megirigyelhetnék a Pick Szeged iránti rajongását. A szépítkezés után minden reggel újságot olvas. Az első betűtől az utolsóig „elfogyasztja" a Délmagyarországot, melynek már több mint 50 éve előfizetője. – Más újságok csak a válásokról és a szeretőkről írnak, a mi lapunk azonban nagyon tárgyilagosan tájékoztat – fogalmazott az idős asszony, aki beszélgetésünk alatt folyamatosan viccelődött. Megkérdezte tőlünk, szeretnénk–e hozzá hasonló kort megérni. Naivan válaszoltunk: – hát persze. Ő azért figyelmeztetett: pedig fárasztó 100 évesnek lenni!

...a 100 éves Daru Andrásnénak a gyöngyvirág...
...a 100 éves Daru Andrásnénak a gyöngyvirág...

– Nagyon jó férjem volt! Nyolc évig hűségesen udvarolt. Szívburokgyulladástól szenvedtem, türelmesen várta a gyógyulásomat. Minden férfit elzargatott a közelemből, hatalmas virágcsokrokkal kedveskedett nekem. Mindig is a gyöngyvirágot szerettem, az illata miatt – terelte a szerelem témához a beszélgetést Ilonka néni, aki mindig vasakaratú, de vidám nő volt. Közben elmosolyodott, eszébe jutott, vőlegénye még szerenáddal is megpróbált kedveskedni neki. Felmászott a gázállványra, de a romantikus pillanat balul sült el: beleesett a meszesgödörbe.

Betegsége miatt nem lehetett saját gyermekük, a bátyja kislányát fogadták örökbe. Ilonka is sok áldozatot hozott szerelméért: kedvese szolgált a második világháborúban, ő pedig négy éven át követte vonattal, kocsival az állomáshelyekre, ahol nemegyszer aknamezők veszélyeivel is meg kellett küzdeniük.

A fehér szegfű jó kedvre derítette

– Imádtam a gyerekeket, mert ők még őszinték – fogalmazta meg a 101 esztendős Weigel Endréné, miért választotta hivatásául a tanítást. Irénke néni Kiskunmajsán született 1908 februárjában, 30 évig ott tanított, és tíz évig iskolaigazgató is volt. Szatymazon tette le a „lantot". Látogatásunkkor az ablakpárkányon csipegető rigókban gyönyörködött. Világéletében rajongott a természetért. A pedáns asszony mindig szeretett sikkesen, csinosan öltözködni.

...a 101 éves Weigel Endrénének a fehér szegfű a kedvence. Fotók: Frank Yvette
...a 101 éves Weigel Endrénének a fehér szegfű a kedvence. Fotók: Frank Yvette

Nővéreivel gyakran kézimunkáztak: az oltárterítőkért és a papi reverendákért kapott összegen taníttatták őt. Heten voltak testvérek, 13 éves volt, amikor teljesen árvák lettek. Irénke néni nagyon vallásos életet élt, arról, hogyan lehetett meghódítani, nem beszélt mondván – nem illik, fehér szegfűvel viszont bármikor ki lehetett engesztelni. Soha nem tudta elképzelni, hogy otthon maradjon. A három gyermekkel és három unokával büszkélkedő Irénke hivatásának élt.

Mi a hosszú élet titka?

– Mindent úgy kell elfogadni, ahogyan azt az élettől kapjuk. A rosszban is mindig meg lehet találni a jót. Szerettem egyenes úton járni, tiszteltem az igazságot az életben úgy, mint a politikában. És természetesen minden reggel tornázom – fogalmazta meg Daru Andrásné Ilonka néni, hogyan kell kiegyensúlyozottan élni. Gyarmati Dezsőné Margit néni a szenvedélyektől mentes, fizikai munkában gazdag hétköznapokban és a mértéktartó étkezésben látja a hosszú élet titkát, ahogy Weigel Endréné Irénke néni szintén az önmegtartóztató életet, valamint a hitet említette.

Olvasóink írták

  • 1. török 2009. március 07. 22:25
    „Mértéktartás? Hit? Szenvedélyek mellőzése? Dolgos élet? Mozgás?

    Ezek szerint a mai fiatalok sosem lesznek ennyi idősek. Örülhetnek, ha a 60-ig eljutnak. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsófia csak szoknyában teniszezik

Szeged - A megye legszebb sportolónője címért versenyező tíz jelölt közül mindennap bemutatunk… Tovább olvasom