Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 13°C Még több cikk.

Kötelező adatközlés

Április végéig valamennyi munkáltató és egyéni vállalkozó köteles adatot szolgáltatni a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak.
A foglalkoztatók, egyéni vállalkozók és egyéb szervezetek, amelyek a múlt évben biztosítottakat foglalkoztattak, április 30-áig kötelesek a nyugdíjbiztosítási igazgatóságnak adatot szolgáltatni munkavállalóik szolgálati idejéről és jövedelmi adatairól. Vérné Beinschróth Zsuzsanna, a megyei igazgatóság nyilvántartási osztályvezetője szerint az ügyfeleket megtéveszti, hogy az adóhivatalnak is új típusú bevallást kell küldeni. A 38 ezer Csongrád megyei foglalkoztató egyharmada még egyáltalán nem jelentkezett.

Idén és még jövőre is április végéig kötelező az úgynevezett Nyenyi-adatszolgáltatás. A nyugdíjbiztosítási ellátás – például az öregségi, rokkantsági vagy hozzátartozói ellátás kiszámítása – a pontos és határidőben teljesített foglalkoztatói adatszolgáltatáson múlik. A nyilvántartási osztály látja el adatokkal az igényeket elbíráló nyugdíjosztályt. Ha nem érkeznek be a dokumentumok, az igénylők kiszolgálása lelassul, az ellátás megállapítása és folyósítása késik.

Az adatszolgáltatás valamennyi foglalkoztató számára két részből áll, a szükséges nyomtatványok az országos nyugdíjbiztosítási igazgatóság honlapján (www.onyf.hu) letölthetők. Első lépés a regisztráció, azaz a foglalkoztatóknak postán vagy személyesen kell kérniük a számítógépes nyilvántartóprogramot. Bejelentik, hány alkalmazottjuk volt, kitöltik a regisztrációs lapot, és postán megkapják a floppyt a programmal. Április 30-áig nemcsak a regisztrációnak kell beérkezni, hanem az adatoknak is. Aki nem foglalkoztatott biztosítottat, annak nemleges jelentést kell kitöltenie.

Április 24-étől május 2-áig a nyugdíjbiztosítási igazgatóság és a szentesi osztály hosszabban tart nyitva: hétfőtől csütörtökig 8-tól 16 óráig, pénteken 13-ig fogadnak ügyfeleket. A késést mulasztási bírsággal szankcionálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városiasodó állatvilág

Nemcsak az ember városiasodik – hanem az állatok is. Egyre újabb állatfajok fedezik föl az… Tovább olvasom