Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kovács Mihály: Széchenyi tér

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem közismert emberektől is. Városrészt, utcát, épületet, intézményt, kocsmát, parkot, akár járdaszigetet is megjelölhetnek, de a választást meg kell indokolni. Reméljük, érdekességeket – személyeket és helyeket – ajánlhatunk így olvasóink figyelmébe, és azt is, hogy amikor befejezzük, többet tudunk egymásról, és a helyről, ahol élünk.
Nem csupán a rendőrkapitánynak, de sok szegedinek és turistának is kedves ez a környezet. Fotó: Karnok Csaba
– Széchenyi tér, Kárász utca, Klauzál tér – jutott eszébe három hely is Szegedre gondolva Kovács Mihálynak, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetőjének. – Most, hogy gondolatbna végigsétáltam a belvárost, roppant módon tetszik a sétálóutca és a két tér patinás házsora. Nem csoda, hogy Európa-díjas területről van szó, ez látszik is rajta. Rendkívül jól harmonizálnak az épületek a zöld növényekkel. Ráadásul a Széchenyi tér vénséges platánfái az egész életünket végigkísérik.

Amiatt is különösen kötődöm ehhez a területhez, hogy az eredeti végzettségem erdész. Az erdészeknek pedig van egy kedvenc fájuk a platánsorban, amely persze egyébként is híres: a disznós fa. Diákkoromban, amikor Makóról Szegedre kerültem, sűrűn látogattam azt a fát, és az egész Széchenyi teret. Szóval idestova harminchárom esztendeje csodálom ezeket a terebélyes fákat, fürkészem évszázados titkaikat. Noha a város forgalmas, zajos, kiváltképpen az tetszik ebben a részében, a zöld szívében, hogy az „állampolgárok" gyalogosan járják be. Emberi léptékű, elidőzik itt gyerek is, felnőtt is. Sétálnak vagy ücsörögnek, beszélgetnek vagy csendben nézelődnek.

– Tavasszal legszebb a Széchenyi tér – véli Kovács Mihály. – A környező fák a rügybontás után egyre nagyobb árnyékot kezdenek vetni. Bár nem kertész vagyok, azért hellyel-közzel ismerem a növényeket, és érdeklődve figyelem fejlődésüket. Fantasztikus élmény!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vérvételre egy hetet kell várni Szegeden

Az országban példa nélkül álló módon a harmadára csökkentette az OEP a szegedi rendelőintézet… Tovább olvasom