Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Kovalcsik arányosított, de nem közölt adatokat

Szeged - Kovalcsik Andrea megyei főjegyző megváltoztatta a Mózes Ervin szegedi címzetes főjegyző által újrarajzolt önkormányzati választási térképet, mert az szerinte nem volt lakosságszám-arányos. Arra vonatkozóan nem találtunk adatot a megyei önkormányzat honlapján, hogyan tette arányossá a megyei főjegyző az ősztől érvényes választási rendszert.
Megírtuk, hogy októbertől a jelenlegi 43 helyett már csak 29 fős lesz Szegeden a városi közgyűlés, mert a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény megváltozott. E szerint ősszel Szegeden 20 egyéni választókerületből és 8 listáról mandátumot szerzett képviselő kezdheti el a munkát a közvetlenül választott polgármesterrel a torony alatt. Első körben a város címzetes főjegyzője, Mózes Ervin rajzolta át az önkormányzati választókerületeket, lévén, hogy eddig 25 körzet volt. Lapunknak nyilatkozva elmondta: a helyi sajátosságok, valamint az arányosság elvét figyelembe véve állapította meg a választókerületek területét. Döntése alapján például Dorozsma két kisebb választókerületéből egy, Újszeged eddigi három kisebb körzetéből kettő nagyobb, a belváros eddigi három körzetéből pedig kettő választókerület lett.

Határozata ellen a megyei főjegyzőnél, Kovalcsik Andreánál hárman nyújtottak be kifogást, köztük – lapunk információja szerint – Rákos Tibor egykori fideszes országgyűlési képviselő és Szabó László, a Fidesz közgyűlési frakciójának képviselője. A megyei önkormányzat honlapján olvasható Kovalcsik-határozat szerint a kifogást emelők elsődlegesen arra hivatkoztak beadványukban, hogy a választókerületek kialakítása során az egyes körzetek lakosságszáma aránytalan. Az is kifogásként szerepelt, hogy Mózes „nem vette figyelembe az egyes városrészek saját önazonosság-tudatát". A megyei főjegyző döntése szerint „a választókerületek kialakítása során úgy kell eljárni, hogy választókerületenként a lakosság száma megközelítően azonos legyen. E szabály érvényesülését minden körülmények között biztosítani kell". A Mózes által újonnan kialakított 20 körzetben a lakosságszám átlaga 8234 fő. Ettől a 20 választókerületi körzet közül 7 esetben pozitív, míg 13 esetben negatív irányban tér el. Hét körzetben a lakosságszám átlagától való eltérés számottevőnek mondható, mivel az átlagtól való eltérés meghaladja a 15 százalékot – olvasható a megyei főjegyző határozatában, ahol nem találtunk adatokat arra vonatkozóan, hogyan arányosította a rendszert Kovalcsik Andrea, aki a fentiek miatt megváltoztatta Mózes választási térképét. Dorozsmán például 2 körzet marad – mindkettő egészen Béketelepig ér. Gyálarétet megosztotta – az egyik felét Móravároshoz, a másikat Alsóvároshoz csatolta. A felsőváros–fodorkerti körzet alakra olyan lett, mint egy kézi súlyzó. A szőregi körzethez csatolta Marostő városrész egy részét. Kovalcsik döntése végleges, nem lehet ellene fellebbezni.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. teebee 2010. július 12. 19:38
  „Nekem ez a kedvenc térképem a körzetekről:
  http://szegedijobbik.hu/irasaink/publikaciok/szegedi-valasztokorzetek.html”
 • 53. balraat 2010. július 05. 23:43
  „Ebből is látszik, hogy a fidesz semmit sem bíz a véletlenre és semmit sem akar a választókra bízni! Szégyen és gyalázat, hogy így próbálnak meg előnyhöz jutni Szegeden. Remélem az emberek akkor már nem lesznek olyan hülyék, mint az országgyűlési választásokon. Eszükbe fog jutni:
  - a kötelező irat kifüggesztés
  - az indoklás nélküli kirúgás törvénybe foglalása
  - a svájci frank és az euró árának egekbe szökése
  - a gyorsan és legtöbbször szabálytalanul kirúgott vezetők hosszú sora
  - a gazdaság élénkítése helyett szabad pálinka főzés megteremtése
  - a szabad sajtót megfojtó médiatörvény
  - Schmidt Pál köztársasági elnökké választása
  - Kubatov lista
  ... és aki akarja folytathatja még a sor!”
 • 52. csak_pontosan 2010. július 05. 23:07
  „Tisztelt Tapasztalt!
  Igzad is lenne, ha az AB nem írta volna a határozatában:

  "Az Alkotmánybíróság továbbá megjegyzi, hogy jelen határozatával az országgyűlési képviselő-választásokra vonatkozó szabályozással összefüggésben állapított meg mulasztásban
  megnyilvánuló alkotmányellenességet, de a határozat indokolásának II. részében kifejtett elvi szempontok értelemszerűen irányadók az Alkotmány 71. § (1) bekezdésében nevesített többi választás esetében is."

  Az Alkotmány 71. § (1) bekezdése:
  ,,Az országgyűlési képviselőket, az Európai Parlament képviselőit, a helyi önkormányzati képviselőket, valamint a polgármestert és a fővárosi főpolgármestert a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással választják."

  Tehát az előző határozat minden fent nevesített választásra vonatkozik!

  Az előző kritikusoknak, akik a létszám és körzet módosítás szükségességét vitatják, idézek még egyet:
  Az Alkotmány 71. § (3) bekezdése kimondja: ,,Az országgyűlési képviselők, az Európai Parlament képviselői, továbbá a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról külön törvények rendelkeznek, amelyek elfogadásához a jelenlevő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges."

  Nos a 2/3-ad megvan, döntöttek az önkormányzati képviselők csökkentéséről, ennek alapján pedig a szavazókörzeteket is meg kell változtatni a törvényből következően és az AB irányelvei szerint. Ennyi!

  (a cikkíró megjegyzi: "Arra vonatkozóan nem találtunk adatot a megyei önkormányzat honlapján, hogyan tette arányossá a megyei főjegyző az ősztől érvényes választási rendszert." Szeretném olvasni, hogy a város címzetes főjegyzője hol tette közzé ugyanezeket, mert a DM-ben nem találom)”
 • 51. Tapasztalt 2010. július 05. 19:34
  „Tisztelt csak pontosan! Csak két apró gondom van azzal, amit irtál: a hivatkozott alkotmánybirósági határozat országgyülési körzetekre vonatkozott, ott tényleg nagy baj van a létszámarányossággal. A másik, amiben egyet is érthetnénk, a megyei föjegyző mellett sem müködöt közre független szakértökből és az érintett több párt képviselőiből álló bizottság. És a konkluzióm: lehet, hogy Alkotmánybirósághoz kéne fordulni a szegedi uj körzetmeghatározás ügyében!”
 • 50. N.P. 2010. július 05. 19:05
  „Tisztelt DM!
  Arcpirítónak és az általam (minden ellenkező jel dacára) szeretett újsághoz méltatlannak tartom, hogy a kommentemet moderálták, mert hivatkozni mertem egy olyan konkurens portálra, ahol korrekt módon térképet is mellékeltek a szöveg mellé!
  Rajzot - és befogom a pofámat!
  Egy térkép elkészítése meghaladja a képességeiket?
  Szóljanak!
  Összedobjuk!”
 • 49. csak_pontosan 2010. július 05. 17:12
  „Mielőtt egymásnak ugrotok, használjátok az internetet is!
  1. Amennyiben a címzetes jegyzői beosztás arányos, akkor miért nincs a körzetek után zárójelben odaírva a választók száma? Vagy nem igazak a fellebbezés adatai? ("A HVI vezető által Szeged megyei jogú városban újonnan kialakított 20 választókerületben a lakosságszám átlaga 8.234 fő. A 20 választókerületi körzet közül 7 esetben +, (+27, +25,+14, +15, +17, + 4, +31 % ) míg 13 esetben - irányban ( -15, -2, -4, -7, -12, -6, -19, -8, -20, -6, -7, -3, -24%) tér el. 7 körzetben a lakosságszám átlagától való eltérés SZÁMOTTEVŐNEK mondható, mivel az átlagtól való eltérés meghaladja a 15 %-ot." )
  Ha a fellebbezés adatai nem helytállóak, szerintem van jogorvoslati út a jegyző részére!!

  2. Csak hogy érthető legyen: idézet a 22/2005. (VI. 17.) AB határozat-ból:

  " -alkotmányos követelmény, hogy az egyéni választókerületekben a választásra jogosultak száma a lehető legkisebb mértékben térjen el egymástól, továbbá az egyes területi választókerületenként megszerezhető országgyűlési képviselői mandátumok száma szorosan igazodjon a választásra jogosultak számához.

  - az egy képviselői helyre jutó választópolgárok száma tekintetében a választókerületenkénti eltérés nem haladhatja meg a 10 %-ot, és semmiképpen sem lépheti túl a 15 %-ot.

  - a választókerületek határvonalainak újbóli meghatározása esetén a következő szempontoknak kell érvényesülniük: elfogulatlanság, a nemzeti kisebbségek hátrányos helyzetbe kerülése lehetőségének kizárása, egy többségében független személyekből álló BIZOTTSÁG véleményének meghallgatása. (A bizottságnak lehetőség szerint legyen földrajzi, illetve szociológiai szakember tagja, a pártok legyenek egyenlő arányban képviselve, illetve szükség esetén a nemzeti
  kisebbségek is."
  (talán az AB fenti határozatát is figyelembe kellene venni - és itt elsősorban azt, hogy mindenkinek lehetőleg EGYFORMA értékű szavazata legyen!)

  Az első beosztás alkalmával kik voltak a BIZOTTSÁG tagjai, kívülállók és a pártok részéről? Ez pl. engem jobban érdekel, mint az, hogy hol lehet szavazni!! Mert gondolom, ha van bizottság és véleményütköztetés, akkor nem biztos, hogy lett volna fellebezés.

  Ahogy látom: Tapasztalt mindent jobban tud, mint más, de nem olvassa és nem tudja elfogadni a
  38. cyt 2010.07.05. 13:34 hozzászólást!! Pedig az fedi, az AB határozatát!! ("lehető legkisebb mértékben térjen el"!!!)”
 • 48. Tapasztalt 2010. július 05. 15:38
  „cyt, ismételten a teljesen egyforma lélekszám mellett érvelsz, minden fontos más szempontot tagadsz, hibásan. A közel egymás melletti, urbanisztikailag összefüggő területekböl is lehetett volna szinte pontosan megegyező lakosságszámu korrekciót végezni. Mózesnél sem voltak jelentös külömbségek, de ö figyelembe vette a városfejlesztési, településszerkezeti, szociológiai, önállósági, közösségi és identitási szakmai szempontokat is, amelyek az eredményes képviselöi munka fontos feltételei pártszinektöl függetlenül.
  De itt nem szakszerü létszámarányosság történt, hanem szavazóköri eredmények alapján kiszedték a körzetekböl azokat a területeket, ahol a szocik jól szerepeltek /pl. sok munka árán is/, és oda nem illö, távoli területrészeket kapcsoltak össze, kizárólag a fidesz eddigi szavazóköri eredményei és érdekei alapján! A lakosságszámok, amire hivatkoznak pedig........hogy is vannak?”
 • 47. sgy 2010. július 05. 15:32
  „Nem tudom, ez a lakosság-számarányos felosztás nem feltétlenül jött össze. Összefüggő, történelmileg, történetileg összetartozó városrészeket szétdarabolni, nem létező új egységeket kidolgozni kicsit Észak- Koreai módszer. Más demokráciákban a hagyományos városrészek önállóm egységeket alkotnak, senkit nem zavar, hogy a belvárosban mindig más a létszám, mint egy külterületen, vagy üdölőövezetben, ezért nem írják át a választókerületi határokat, de lehet, hogy a franciák és a németek nem értik a demokráciát, majd most megtanítjuk nekik... És végül egy személyes ellenérv: Szegény, Újszegedet alakító, felvirágoztató őseim forognak a sírjukban, hogy a volt földjeiket Szőreghez csatolták.”
 • 46. Tapasztalt 2010. július 05. 15:12
  „31. hozzászólás prester 2010.07.05. 13:08

  Most látom, hogy a Marostői városrészt összevissza nyírbálták, pl. a Hargitai utca mentén. Összecsukták a kiskertekkel és Szőreggel az új osztást is, de Pinty utca környéke valamiért a kék zónának kellett. Amúgy hiszi a piszi, hogy ez a 14. kerület ugyannyi embert tömörít, mint mondjuk a 12., aminek fele szinte lakatlan másik felében meg Füvészkert, Népliget , Partfürdő, stb... Még a tízemeletesekkel együtt sincs ez jól. Mindegy fellebbezésnek helye nincs, úgyhogy megszokjuk (ezt is)."
  Kicsit terelgetném a gondolataidat: nem a Pinty u a lényeg, de a Hargitai mentén furcsán kialakitott szegletben ugyan ki lakik? Szerintem máris érted, miért alakitották igy.....”
 • 45. na_mit_talaltam 2010. július 05. 14:54
  „Térkép itt:
  http://maps.google.hu/maps/ms?ie=UTF8&hl=hu&msa=0&msid=103198840198451976466.00048a398db50174d3adc&ll=46.252523,20.114937&spn=0.090212,0.171318&z=12&source=embed”
 • 44. teebee 2010. július 05. 14:44
  „Ez Orbán Lázár forradalma:):):):):):):):):):):)”
 • 43. teebee 2010. július 05. 14:43
  „Forradalmi változások: MDF-es vezetője lesz Székesfehérvárnak, mert a Fidesz magához emelte az eddigi MSZP-SZDSZ-es polgármestert

  Viniczai Tibort, az MDF országos szervezetének társelnökét bízta meg a város vezetésével Warvasovszky Tihamér. A leköszönő polgármestert a parlament múlt héten választotta meg az Állami Számvevőszék alelnökének.

  Ismeri az előtte álló feladatokat, nyolc éve bent van a helyi közgyűlésben az utolsó négy évben pedig alpolgármesterként dolgozik - mondta Viniczai Tibor a Független Hírügynökségnek. A politikus nem hiszi, hogy a következő három hónapban jelentős események történnek majd, legfeljebb olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyeket korábban tapasztalt. Amennyiben a képviselői helyét a közgyűlésben megtartja, azokat az elképzeléseket szeretné véghezvinni, amelyeket vagy elkezdett, vagy el kell kezdeni ahhoz, hogy a város új pályára állhasson.”
 • 42. JobbikSzeged 2010. július 05. 14:17
  „http://www.szegedijobbik.hu/irasaink/publikaciok/szegedi-valasztokorzetek.html

  Itt láthatóak megrajzolva az új körzethatárok.”
 • 41. Tapasztalt 2010. július 05. 14:16
  „cyt, ha te nem látsz eröltetett körzetesitést a térképen, akkor szivesen tovább segitek a nyilvánosságra hozott utcabesorolások szerint:
  A megyei föjegyzönő védettség helyett beleronditott a csatolt települések érdekeibe is.Pl. a csatolt kis délikerti települések közös körzetének megszüntetésével, Alsóvároshoz, Móravároshoz megosztott csatolásukkal. Nesze neked dorozsmai identitás és önállóság Béketelep, Gyulatelep, Bevárosi temető, Izabella hid Dorozsmához csatolásával. Na és Ujszeged nagy részének Szőreghez csatolása....!
  Hogy milyen érdekből és elvtelenül, azt lásd a 35.hozzászólásom végén ....és a sor folytatható sajnos!”
 • 40. Tapasztalt 2010. július 05. 13:59
  „cyt, a településrészek "önazonosság tudatának" fontosságát Szabó László fideszes képviselö emlegeti kifogásoló beadványában, mint olvashattad. Néhány napja még a dorozsmaiak, gyálaiak, szőregiek önállóságát, identitását féltették Mózestöl a hozzászólók. A szegedi főjegyző nem, a fideszes érdek által irányitott megyei beleronditott ezekbe a csatolt kis kistelepülési érdekekbe is, amit a törvény is véd. Hogy milyen érdekből és hogyan, olvashatod elözö hozzászólásaim végén. De a sor folytatódik sajnos, amikre ezek igazak....”
 • 39. prester 2010. július 05. 13:44
  „cyt: Csak ebben a fórumban három térkép lett említve, és nem teljesen azonosak. Az előként feltett googlemaps-es térképen nekem igenis furcsának tünik a Marostői városrész nyiszitelése. Ha a lélekszámok még stimmelnének is, a dinamikus újszegedi (néhány éven belül épült) és még épülő (pl. a Kállay- liget környéke) fejlődő, további beruházásokat igénylő részek egy kalap alá vétele Szőreggel... na az minden csak nem az önazonosság tudat figyelembevétele, de még lobbiszempontból is KO.”
 • 38. cyt 2010. július 05. 13:34
  „Tapasztalt - tudtommal 20 képviselőt választunk. 20 homogén "önazonosulás tudattal" rendelkező ÉS egyben azonos lélekszámot tartalmazó területet NEM LEHET találni egy ekkora városban - de máshol sem. Azt kellene megérteni, hogy (1) 20 önkormányzati képviselőt kell megválasztani (2) Szeged megyei jogú város közigazgatási területén (3) a demokratikus alapelvek alapján (amelynek alapeleme az azonos képvisleti jog). Aki ÉRTI ezt, az belátja, hogy megszámlálhatatlan féle beosztást létre lehet hozni ilyen feltételekkel, de biztosan nincs közöttük egyetlen egy sem, amelyik MINDENKI osztatlan elismerését kiváltaná (már csak az itt hallott kifogások miatt is). Az egyetlen egy alapelv tehát a területi arányosság biztosítása. Lobbizni 1 ember mindig kevés, tehát az "önazonosulás-tudat" egy körzethatár megvonásnál nem írhatja felül a létszámarányosítást.”
 • 37. Tapasztalt 2010. július 05. 13:34
  „nézzük tovább a közzétett körzeti utcabeosztások alapján:
  másik gyönyörü példája az össze nem illö területeknek Újrókus körzete. Semmilyen elv alapján nem illene hozzá az odacsatolt Rókusi templom, Mars tér, Kálvária tér környéke. Persze az odaillö Zsitva sor, Ipoly sor elcsatolva.Ugyanakkor régi Rókus /Kalmár körzete/ szinte érintetlen maradt.i
  Jut eszembe, Botka az újrókusi körzetben is jelentös fölénnyel nyert tavasszal. További konkluziókat és összegzést lásd elöző hozzászólásom végén, ne ismételjem, de folytatható a körzetek sora, amikre sajnos igaz...”
 • 36. cyt 2010. július 05. 13:27
  „prester - én azért előbb szeretném látni a számokat is, mielőtt ilyen véleményt mondanék, mint TE. A térképen pedig ÉN nem látok semmi "eröltetettséget"; ha a számok +/- 10 %-on belül azonosak, akkor nagyon jó az elosztás.”
 • 35. Tapasztalt 2010. július 05. 13:26
  „Akkor néhány tényt és átszabott körzetet mutatnék ismételten azon kevesek számára, akik ezt itt jónak tartják és dicsérik. Lássuk térkép nélkül, a megye által közzétett utcabesorolások szerint:
  Fölsöváros Fodorkerti sulyzó középpen a József A sugáruti villamossin melletti legvékonyabb szakaszán eltörne az iskoláknál, ahol kb egy km hosszon még lakóház sem található. Bezzeg a sülyok a két végén: Északról Fodorkert és Tarján 7.-ik ütem a vill. végállomás környékével még rendben lehetne, a Belváros felöl a nagy uj tulsulyos terület a Klapka tér, Jakab Lajos u környékétöl a Retek utca, Szilléri sgt, a volt cipögyárig.......
  Hát ez azután nem arányos, nincs "önazonosság tudata", településszerkezetileg és szociologiailag össze nem illö területeket eröszakoltak össze. Helyi sajátosságok, lakosságszámok helyett kizárólag a fidesz érdeke döntött. B ezzeg azon szavazókörökhöz tartozó területeket mind elcsatolták, ahol tavasszal Botka L. kiemelkedöen szerepelt mindkét fordulóban./igy lett vékony a sulyzó fogantyuja/. Ennyit a szakszerüségről, igazságosságról, együttmüködésröl és demokráciáról fidesz módra, oszt jónapot!”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmaradt a gázártámogatás

December 31-éig marad a gázár- és távhőtámogatás jelenlegi rendszere, csaknem 11 milliárd forint értékben. Tovább olvasom