Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Kövércsütörtök után sovány- péntek a piaristáknál

Ha lemondunk néhány cigiről mostanában, már böjtölünk egy kicsit. A szegedi piarista gimnáziumban „lelassították" a büfét, húsmentes ételeket rendelnek. Tegnap volt soványpéntek.
A húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt minden keresztény számára a bűnbánat és az önvizsgálat ideje. Hamvazószerda volt a böjt első hivatalos, s szigorú napja, de a hagyomány szerint kövércsütörtökön még lehetett enni egy jó nagyot. Tegnap viszont jött soványpéntek, és ezzel megkezdődött az igazi böjt.

A szegedi piaristák is böjtös ételt rendeltek tegnapra. Szegheő József házfőnök, a Dugonics András Piarista Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta: nem fogyókúra, hanem belső érés a böjt, ezt mondják tanítványaiknak is. A közétkeztetést rávették, hogy kövesse az egyházi előírásokat. Ma már szinte nem is kell mondani, a külső konyhán ismerik az egyház által előírt táplálkozási rendet.

Tegnap egyébként első péntek is volt, így bűnbánattal készültek, az iskola szentmisén vett részt. A menzán pedig gombapörköltet adtak. Böjtben naponta háromszor lehet étkezni, egyszer szabad jóllakni.

Az igazgatóhelyettes úgy fogalmazott: az iskolai büfét „lelassították", hogy ne osszanak mindenfélét a tanulóknak. A gyerekek figyelmét felhívták, hogy egy szerény reggeli, szerény vacsora való ilyenkor. A kamaszok szívesen „nyalakszanak" egész nap, ezért fegyelmezettebb magatartást kérnek a tanárok tőlük. A böjt azonban elsősorban egyéni vállalás, belülről fakadt. Az is egyfajta böjt, ha kevesebb cigarettát szív böjt idején valaki – adott tippet az atya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a szociális otthonokba

Csökkent az idősgondozás állami normatív támogatása az idén. Szegeden a működési költségek kieső… Tovább olvasom