Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Követelést is foglal az adóhatóság

Az adóhatóság az adótartozás behajtása érdekében nemcsak ingó és ingatlan vagyontárgyat, hanem az adóst harmadik személlyel szemben megillető követelést is lefoglalhat.
A foglalás a harmadik személyhez, mint a követelés kötelezettjéhez címzett közokiratnak minősülő felhívással történik, és nemcsak lejárt, hanem jövőbeli esedékességű követelésre is vonatkozhat. A követelés kötelezettje köteles az erre a célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével nyilatkozni arról, hogy a követelést elismeri-e, az mikor esedékes, illetve tart-e valaki igényt a követelésre és milyen jogcímen.

A harmadik személy a felhívás kézbesítése után a követelést sem az adós, sem más javára nem teljesítheti, hanem köteles annak összegét legkésőbb az esedékesség napján befizetni az adóhatóság végrehajtási letéti számlájára, fizetési könnyítés nem gyakorolható. Ha a harmadik személy a követelést nem ismeri el, vagy a fenti tartalmú nyilatkozat megtételét elmulasztja, az adóhatóság pert indíthat ellene követelés behajtása iránt.

Amennyiben a követelést elismeri, de azt esedékességkor nem, vagy nem a jogszabályban előírt módon teljesíti, az adóhatóság határozattal kötelezi a megfizetni elmulasztott összeg erejéig az adótartozás megfizetésére, amely határozat mint végrehajtható okirat alapján az adóhatóság a teljes vagyonára megindítja a végrehajtási eljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Balogh Elemér

Megválasztotta az Alkotmánybíróság tagjának tegnap az országgyűlés Balogh Elemért, a Fidesz… Tovább olvasom