Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Közbeszerzés, egy meghívott

A Közbeszerzési Döntőbizottság megbüntette Szeged önkormányzatát, mert csak egy ajánlatot kért csapadékvíz-elvezetés kiépítésére. A város a szennycsatornát fektető Hídépítőre bízta az esővizes árkok betonozását is. Az önkormányzat szerint ez kiegészítő beruházás: a büntetést nem fizették ki, bíróságra kerül az ügy.
Alsóvároson épül a csapadékvíz-elvezető csatorna – a munkát a Hídépítő Rt. kapta Fotó: Karnok Csaba
Hivatalból kezdeményezett eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság Szeged önkormányzata ellen. Erre azért került sor, mert a testület elnöke szerint „megalapozottan feltételezhető volt a Közbeszerzési Törvény szabályainak megsértése".

Esővíz, szennyvíz: szervesen összefügg

Az esővíz-elvezetést Alsóvároson és Baktóban azért kell külön megoldani, mert a szegedi csatornázási pályázatba ez már nem fért bele. Belefért viszont az útépítés, hivatalosan azért, hogy szilárd burkolatú szervizúton gurulhassanak a csatornatisztító gépek. Az útépítések nyomán azonban kiderült: a csapadékvizet is el kell vezetni, ezt a közlekedési hatóság előírta. Az önkormányzat a vizsgálódó bizottságnak kifejtette: előre nem látható, a csatornázás műszaki átadását is veszélyeztető tényezők merültek fel, meg kellett építeni a betonárkokat. A város szerint az esővizes árkok a csatornázással „szervesen összefüggő" beruházást jelentenek. 48 kilométeren nyílt árok, zárt csapadékvíz-elvezető csatorna és burkolattal ellátott folyóka épül. Ha másik cég építené a vizesárkot, akkor a vadonatúj utakat több helyen föl kellene bontani, a munkagépek forgalma miatt az új utak és a csatornák garanciájával is gond lenne – így az önkormányzat.

Cégcserebere

Hitelből árkolnak

A jogsértés minimális voltát igazolja, hogy a beruházás értékének egy százalékát teszi ki a bírság összege. Mindenképpen elvégeztetjük a munkákat, mert emiatt nem akarjuk még egyszer feltúrni a várost – mondta Solymos László. A városüzemeltetési alpolgármester hozzátette: a három és fél milliárd forint értékű önkormányzati hitelcsomag része a beruházás, továbbá csatornamű-társulati hitelből, illetve a környezetterhelési díjból származó forrásból épül az esővíz-elvezetés. A munkát 2006. június 30-áig kell befejezni, értéke 670 millió forint. A büntetést nem fizették ki – tudtuk meg Solymostól –, a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát megtámadták, a bírósági tárgyalásra februárban kerül sor. Megkerestük a Hídépítő Rt.-t is, de a vezérigazgató jelezte, a történtekkel kapcsolatban nem kívánnak nyilatkozni.  
A város elismerte: korábban azt hitték, a meglévő árokrendszer megfelel a csatornázás után is. Az önkormányzat szerint az esővíz-elvezetés kiegészítő beruházás, elválaszthatatlan a csatornázástól, ezért a csatornázó CULVERT 2003. konzorciumot kérték fel a munka elvégzésére. (Ennek vezetője a Hídéptő Rt., tagja az Alterra Kft. és a Betonút Rt.) Az ajánlatot azonban végül a Hídépítő Rt. nyújtotta be, ám a város az eljárás nyertesének mégis a CULVERT 2003 Konzorciumot hirdette ki, igaz, aztán a Hídépítő Rt.-vel kötött szerződést. Ezt a bizottság is kifogásolta.

Árulkodó terv, időzavar

A Közbeszerzési Döntőbizottság azt vizsgálta, hogy kiegészítő beruházásnak minősül-e a csapadékvíz-elvezetés. Szerintük egy 2001-es terv már tartalmazta az esővizes árkok megépítését, ezért nem fogadták el azt, hogy ennek szükségességét csak a csatornázás közben vette észre a város. Nem találták bizonyítottnak azt sem, hogy a csatornázás befejezéséhez az esővíz-elvezetést meg kell oldani, ugyanis a csatornázást Alsóvároson már tavaly októberben befejezték, az árkokra vonatkozó közbeszerzést meg az idén írták ki. Ráadásul kiderült: a város olyan helyen is építtet árkot, ahol nem építtetett utat. A Közbeszerzési Döntőbizottság kimondta: a verseny kizárásával kért ajánlatot Szeged önkormányzata. Ötmillió forintra büntették a várost, egyben megállapították: az eljárást lezáró szerződés folytán a jogsértés nem orvosolható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pont kerülhet a pofozkodás végére

Újra meghallgatnak két villamosvezetőt, ami után lezárják a gyermekbántalmazással kapcsolatban… Tovább olvasom