Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Közel 28 ezren látták eddig Csontváry legendás képét

Szeged - Néhány napja maradt annak, aki eddig halogatta, hogy megnézze a szegedi közgyűjtemények nyári kiállításait. Technikai okok miatt a Móra-múzeum pillangókiállítása a meghirdetettnél korábban, augusztus 31-én zár be. A várban látható vadászati kiállítás hazai és világrekord trófeái jövő vasárnapig látogathatók.
Két hétig látható még a közművelődési palotában Csontváry Kosztka Tivadar legendás Öreg halász című festménye a miskolci múzeum összesen közel kétmilliárd forint értékű anyagával együtt. A páratlan kollekció bemutatja többek között Csók István, Gulácsy Lajos, Derkovits Gyula, Szőnyi István, Czóbel Béla, Kernstok Károly és Aba-Novák Vilmos remekműveit. A félszáz alkotás közül Csontváry 1902-ben festett Öreg halásza a legismertebb kép. Érdekessége, hogy a portré arcán egyszerre jelenik meg a jóság és a gonosz. A szakemberek tükör segítségével megállapították, hogy a háttér szintén kettős: bal oldalán a békés tenger és a Vezúv látható, jobb oldalán pedig egy koporsóban ülő ördög és a háborgó tenger tűnik elő, pusztító tűzhányóval. A fentebb említett múzeumi kiállításokat eddig közel 28 ezren látták.

A Móra-múzeum tárlatának legismertebb képe: Csontváry legendás, Öreg halász című festménye. Fotó: DM/DV
A Móra-múzeum tárlatának legismertebb képe: Csontváry legendás, Öreg halász című festménye. Fotó: DM/DV

Zsolnay-kiállítás

A Somogyi-könyvtár több mint két hete nyílt Zsolnay-kiállítására majdnem 8000 érdeklődő volt kíváncsi. A pécsi porcelánmanufaktúra 25 millió forint értékű, több mint százötven porcelánból álló tárlata szeptember 5-éig látható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis okmányokkal volt tele a pelus

Határsértőkre, összesen hét főre bukkantak a határrendészek Röszke külterületén szombatra virradó éjszaka. Tovább olvasom