Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Közel ezer palack fogy pincénként a Borfesztiválon

Szeged - A bódéban és a szálláson tárolják a borászok a fesztiválra szánt nedűket, maguk után hozatják otthonról a tartalékot. Találkoztunk olyannal, aki a kis faépületben alszik 10 napon keresztül. Megnéztük mi folyik a Borfesztivál pincészeteiben.
- Tavaly 80 karton fogyott, mindegyikben 12 palack van – mondja Szende Gábor. A fiatal villányi borásznak ez a harmadik szegedi Borfesztiválja, második generációs, édesanyjáék 12 esztendeje települtek ki először a Széchenyi térre.

Így hangoltak pünkösd hétfőn az esti borfesztiválra - GALÉRIA

Szende Gábor tapasztalatai szerint a rozé és a fehér legnépszerűbb nedű ilyenkor, de talán az elsőből fogy a legtöbb. Mint mondja, a nagy melegben fröccsként isszák a vendégek. A borokat nem raktárban tartják, a pincesoron található fabódékban tartják a palackokat, valamennyit a szállásukon is előkészítenek.

Bódélakó

- Itt a hálózsákom és a lavórom a polcon, a tisztálkodási eszközeimet a kocsiban tartom, minden napra hoztam váltóruhát – mondja egy neve elhallgatását kérő férfi a XIX. Borfesztiválon. A borász a saját bérelt bódéjában alszik, így spórol, a szegedi szállásokat drágállja.  

- A második hétvége előtt számolom át, hogy mekkora fogyasztás volt, mennyi borra lehet még szükség. Ilyenkor hazatelefonálok, otthonról jön az utánpótlás. Összebeszélünk más villányi pincészetekkel, és egyszerre hozatjuk a muníciót – avat be a fiatalember.

Nemcsak emiatt tartanak össze a Borfesztivál pincészetei, a közös ellenség is összekovácsolja őket, ami nem más, mint az eső. – Sajnos nem tudunk ellene mit tenni, ha jön, akkor jön. Abban bízunk, hogy inkább hétköznap esik, akkor amúgy sincs akkora forgalom, mint hétvégén – meséli.

Pünkösd hétfő a borfesztiválon - GALÉRIA

Szende Gábor sok vendéget arcról ismer, hiszen többen évről-évre visszatérnek hozzájuk. Azt mondja, egyetlen évet sem szabad kihagyni, hiszen a fő sorra csak „kihalálos" alapon lehet bekerülni, ha valaki egyszer nem jön el, utána elveszíti a helyét. Az általunk megkérdezett más pincészetek hasonló borfogyásról és előkészítésről számoltak be. Azaz, a legtöbben maguk után hozatják a palackokat, ha fogyóban a készlet.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. zodatt 2013. május 21. 20:35
  „Nem csalódtam a kommentekben: drága, útban van, hangosak, alkoholisták... :-)) Költözzetek kertvárosba, maradjatok ott, igyatok dínom-dánomot meg láfijesztát, ne gyertek be. Végre van valami kis mocorgás a belvárosban. Gerééknél 1500 ft egy üveg Olaszrizling, Nyakasnál 1400-ért nagyon finom száraz fehérbort vettünk. Ez 2900 ft és két üveg elég jó bort kapsz érte, persze el lehet menni Hajósra venni termelőtől 5-700 ft-ért egy litert, de itt fizetnek a bódéért (úgy tudom nem keveset), ennek van egy jó borfesztivál hangulata, stb. Mindig károgtok, már látom hétvégén jönnek a "hangos az utcazene", "miért nem a Depeche Mode jön ingyen?" és hasonló hozzászólások. :-)) Volt már olyan rendezvény, ami megfelelt nektek?”
 • 22. csonakos 2013. május 21. 20:17
  „21. macs 2013.05.21. 12:46
  Van! 67 forint az üvegek betétdíja! Nem is kevés! hamarosan a kormány a pet palackokra is betétdíjat szed! Már tervezés alatt a bevezetése.”
 • 21. macs 2013. május 21. 12:46
  „20. rt0831,
  visszaváltani csak a betétes üveget lehet, vagy tévedek? Sőt, van még betétes üveg?”
 • 20. rt0831 2013. május 21. 12:36
  „Vasárnap délelőtt végigsétáltam a borfesztiválon,akkor szedték össze az asztalokról az üres üvegeket.
  Volt olyan asztal ahol 27 üres fél literes és hét és féldecis üveg volt.Ezeket az üvegeket kukába dobálták,majd jött a kukásautó és elvitte.Nem tudom hány üveg maradt épen,miután beöntötték az autóba.
  Nem éri meg a bortermelőknek,hogy az üres üvegek összeszedjék és újra hasznosítsák?
  Vagy engednék oda a hajléktalanokat,hogy összeszedjék és egy kis kajapénzt csináljanak maguknak a visszaváltással.”
 • 19. nyuszituro 2013. május 21. 10:56
  „Délután mentünk ki, akkor nem volt még eszeveszett tömegnyomor, és ittunk négyen egy üveg bort 1400 forintért. Kényelmesen le tudtunk ülni, volt vécé is, tudtunk beszélgetni. Mi kell még?”
 • 18. acidrain 2013. május 21. 10:53
  „A kolbász kenyérrel irreálisan drága sok éve már.”
 • 17. bambulla 2013. május 21. 09:44
  „15. papsajt
  ebből is látszik, hogy neked nem minden papsajt :)))))”
 • 16. kormoska 2013. május 21. 09:39
  „Sokszor,sokan írták,hogy nincs az embereknek pénzük....!
  Ugyan már.
  Piára,kürtös kalácsra meg sült oldalasra mindig lesz zsé,legföljebb nem eszik utána család pár napig.
  Annyian tömörülnek össze,hogy már lehetetlen kulturáltan fogyasztani,egymás szájába érnek az emberek kosz-piszok mindenütt.
  Ez már nem fesztivál hanem egy BALKÁNI PIACTÉR!”
 • 15. papsajt 2013. május 21. 09:08
  „3 helyen kóstoltunk bort 1-1 decivel, ebből 2 helyen meleg volt az ital.
  550Ft/dl árnál jól esett volna ha pincehideg.

  Viszont a Klauzál téren káromkodunk piszkosul,hogy ki volt az a zsenáj, aki középre rakatta a bódékat.
  Ott tömörült a tömeg a Széchenyi tér felől és a Karász utca felől jövet, alig lehetett átjutni. A kolbászos pultnál kóstolni akartunk, de a folyamatos lökdösődés hatására ott hagytuk az egészet. A színpadok közelében nem lehetett megállni hallgatni a zenét, mert nem volt neki tér hagyva. Néhol akkora volt a hangerő,hogy a pultos nem hallotta ,mit kérnek a vendégek. Persze a vendégek sem tudtak beszélgetni a padokon, ahol hangos volt a zene. szóval egy szórakozás maradt: inni,inni,inni”
 • 14. Zsuzsa138 2013. május 20. 23:29
  „Kedves Grafika88. Teljesen korrekt áron adják az üveg bort, semmivel sem drágább, mint az üzletben. Sőt. Szerencsére itt nem azt árulják, mint a boltban. Dankó, Koccintós. Ár-érték arány teljesen rendben. Ez a rendezvény a legjobb, ami Szegeden történik.”
 • 13. vimvirepellere 2013. május 20. 23:02
  „Így népszerűsíteni az alkoholfogyasztást, meg a részegeskedést, felháborító! ;) :))))) Van itt pénz ha megéri évről évre idejönni, nagy a jólét és dübörög a gazdaság. :) Sok alkoholista.”
 • 12. queenmargareth1 2013. május 20. 21:51
  „na, ne túlozzunk, veszel jó, vagy közepes minőségű bort 1000 ft-átlag induló árral.nem mindjárt 25 éveset kell venni:)”
 • 11. bambulla 2013. május 20. 21:46
  „Ízirájder
  az 1400 Ft-os bor drága lenne?
  nemtom milyen vendéglátó helyekre jártok , de kb. mindenhol 3-500 Ft a bor decije
  mindig mindenki mondja , hogy a vállalkozók sírnak
  miért ti nem sírtok hogy ennyibe meg annyiba kerülnek a dolgok
  ti is ugyanígy sírtok
  nem sok a kölönbség”
 • 10. vári 2013. május 20. 21:25
  „grafika88
  Milyen bor? Merthogy a boltban van tablettás szintű, cukrozott lötty 400 Ft-ért, meg többezres Gere, Teleki és tsai egyaránt.”
 • 9. exmakai 2013. május 20. 21:15
  „8.Ízirájder
  Kérlek olvasd el a szövegemet, mielőtt véleményt nyilvánítasz!
  Nem azt írtam, hogy minden jármű elől le kellene zárni a Széchenyi tér Kárász felöli oldalát,
  hanem csak az "autók elől". Ezzel pontosan azt érnénk el, hogy a buszok-trolik könnyebben átérnének a téren a Mars tér fele, és a zebrán átkelők is zavartalanabbul haladnának. Más. A bódékat jövőre pakoljátok el a Klauzál térről. Nem lehet tőlük normálisan sétálni a Kárász utcán. Még az oroszlános szökőkút előtti színpadot sem lehet tőlük látni. Más. Fessétek már le hidat az újszegedi oldalon, ha már ilyen horribilis összegekért adjátok ki a reklámmolinókat. Köszi!”
 • 8. Ízirájder 2013. május 20. 20:24
  „Azért elég sokan pluszban zárnak, csak a magyar vállalkozó sírni szeret, azt úgy sem mondja el, hogy mennyit kaszált. Ja és ha ingyen kapnák a helyet, szerintetek ők mennyivel olcsóban adnák a bort? Semennyivel :)

  1. Attól függ milyen bor. Egy sima bor tuti nem több ezer Ft, 1400-tól indulnak, persze az sem olcsó.
  6. Ezt gondold át még egyszer. Azon túl, hogy megállna az élet, vajon ki fizetné a buszok-trolik terelőútvonalát? A borászokat pedig valószínűleg senki nem kényszeríti, hogy ide jöjjön. Ha sokallja a bérleti díjat, akkor mehet 100 másik helyere, mégis itt van.”
 • 7. fakenubafuramiti 2013. május 20. 20:07
  „Eső ide vagy oda, pár Isteni bort vásároltam és kóstoltam, a fehérek közül a Tokajicum Borháznál ittam egy furmintot ha jól emlékszem darázskő volt a neve és tán az egyetlen furmint amit vakteszttel a Svédek kiválasztottak + egy hárslevelűt az is világbajnok volt. Valamint nekem a Tringa borai voltak még nyerőek a vörösek közül. Ajánlom mindenkinek őket, jó árak és profi minőség.”
 • 6. exmakai 2013. május 20. 19:36
  „Le kellene zárni a Széchenyi tér Kárász utca felöli oldalát az autók elől a borfesztivál ideje alatt. Egyszer még elütnek valakit az autósok a zebrán. Állandó a dugó, a buszok se tudnak haladni, van, amikor a villamosig visszatorlódik a forgalom.”
 • 5. roxper 2013. május 20. 19:32
  „Ennél nagyobb forgalomra gondoltam, így már tényleg el tudom hinni, hogy alig zárnak haszonnal, vagy már ha nullára kijönnek az is sikeres év, mert tavaly is egy közepes bódé bérleti díja 200e forint volt...”
 • 4. Zotya100 2013. május 20. 19:30
  „Ahogy csonakos mondja! Iszonyat drága a "helypénz", gondolom azok bevételéből fedezik a zenei és egyéb fellépők gázsiját, ami szintén nem két fillér. Palackosat én sem vennék itt, arra jó a bolt, de a helyszínen felhajtani pár decit, az a hangulathoz tartozik.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormány: legyen újra háztáji gazdálkodás!

A háztáji gazdálkodás újbóli elterjesztését tűzte ki célul a Vidékfejlesztési Minisztérium új… Tovább olvasom