Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Közel húszezerbe kerül az óvodakezdés

A kezdés előtti értekezleteken szembesültek a hároméves gyermekek szülei azzal, hogy mennyibe kerül az óvoda. Közepes minőséggel számolva közel húszezer forintot kell a szülőknek a gyerekekre költeni. Ebből csak az étkezés költsége hatezer forint havonta.
Közel ugyanannyian iratkoztak be Szegeden az ötvenhárom önkormányzati fenntartású tagóvodába, mint tavaly. Rákosné Szilágyi Évától, a szegedi óvodák igazgatóságának tanügyi igazgatóhelyettesétől megtudtuk: 2007. augusztus végétől 1300 kisgyermek kezd oviba járni.
A beiratkozások után az első szülői értekezleteket is megtartották az óvodákban. A szülőknek azzal kellett szembesülniük, hogy gyermekeik óvodába íratása nem kevés kiadással jár. Mintegy húszezer forinttal kell annak az anyukának számolni, akinek a hároméves kisgyermeke óvodába indul. A legnagyobb tételt a januárban nyolc százalékkal megemelt háromszori étkezési díj jelenti. A gyerekeknek naponta 288 forintot kell fizetniük, ami havonta körülbelül hatezer forintot jelent. Ezt a teljes árat az 5083 óvodás közül 3207-en fizetik jelenleg.

– Ötvenszázalékos térítési díjban 887-en részesülnek, míg teljesen ingyenesen 685-en étkezhetnek Szegeden – mondta Rákosné Szilágyi Éva. Hangsúlyozta: az óvónők semmit nem kérhetnek a szülőktől, és pénzt sem szedhetnek be. A szülői munkaközösség vezetői határozzák meg és szavaztatják meg a szülőket, hogy miket vigyenek a gyerekek az óvodába. A fogkrém, a fogkefe, a toalettpapír és a zsebkendő a legáltalánosabb, amit a gyerekek rendszeresen visznek kistáskájukban.

Takarítási szünet

Június végétől szünet lesz a szegedi óvodákban, mert az ötvenhárom önkormányzati tagintézményt négy hét alatt alaposan kitakarítják. A másfél hónap alatt minden óvodának lesz párja, így ha az egyikben takarítanak, a másikba elvihető a kisgyerek.

– Elképesztő, hogy annyira nincs pénzük az óvodáknak, hogy még a mosóport is a dadus viszi – hívta fel figyelmünket egy anyuka. Pozsár Éva, a szegedi óvodák igazgatóságának általános helyettese elmondta: az óvodák általában jól felszereltek, de a megnövekedett fenntartási költség miatt már nem jut központi pénzből a termek szépítésére, gyermekjátékok vásárlására. Általában az óvodai alapítványok és pályázatok segítségével van lehetőség fejlesztésre. Az igazgatóság az elmúlt két évben tizenegymillió forintot nyert pedagógus továbbképzésre és eszközvásárlásra.

Sok szülő azzal sem ért egyet, hogy az óvodákban vegyes csoportokat alakítanak ki, és felduzzasztják a létszámot. A nagycsoportosokhoz hozzácsapják a hároméveseket. A szülők úgy gondolják, hogy az iskolába induló hatévesek ezt megsínylik, mert az óvónők figyelmének nagy részét lekötik a kicsik. Az anyukák attól tartanak, hogy az iskolába készülő gyermekük nem kapja meg azt az átfogó felkészítést, ami szükséges lenne a zökkenőmentes iskolakezdéshez. Erre nagyon sokan akkor döbbentek rá, amikor május elején meghallgatták az anyák napi műsorokat. Több anyukától is hallottuk: az óvónők nem tudtak annyit foglalkozni a gyerekekkel, mint korábban. Úgy fogalmaztak: nem az óvodapedagógusokkal van baj, hanem az egyre nagyobb létszám miatt nem tudnak egy gyerekre elég időt szánni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világsikerről álmodik a szegedi rap- és R'n'B énekes

Zenét szerez és énekel a szegedi Barkóczy Dávid, művésznevén Dave Gringo, aki egy évig élt Kanadában… Tovább olvasom