Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 21°C | 32°C Még több cikk.

Közelebb került az Európai Unióhoz Szerbia a vízummentességgel

Röszke - Hazánk és Szerbia is újra megnyitná a röszkei határátkelőt – a szerb külügyminiszter szerint ennek csupán pénzügyi akadályai vannak. Vuk Jeremic volt az első, aki a vízumkötelezettség péntek éjféli eltörlésekor átlépte a két ország határát.
Fél napon belül másodszor érkezett meg szombat reggel a röszkei szerb–magyar határra Vuk Jeremic szerb külügyminiszter. Először péntek éjfélkor, gyalog jött, így ő lett az első szerb állampolgár, aki a vízumkötelezettség eltörlése után beléphetett az Európai Unió területére.

Délelőtt pedig magyar kollégájától, Balázs Pétertől kapott pecsétet úti okmányába. – Régóta dolgozunk közösen azon, hogy ez a pillanat elérkezzen, nagy öröm ez számunkra – fogalmazott Balázs Péter a határátkelőnél tartott sajtótájékoztatón. – Nagy nap a mai, egy újabb lépéssel közelebb kerültünk az Európai Unióhoz. Szeretnénk, ha néhány éven belül már nem is lenne itt határ – fejezte ki reményét Vuk Jeremic.

A szimbolikus gesztusokkal tarkított eseményen ott volt Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter, Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, Snezana Malovic szerb igazságügy-miniszter, Botka László, Szeged polgármestere, Lukács János dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője és Kozma József országgyűlési képviselő, az „Esély a stabilitásra" Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Balázs Péter külügymiszter lépteti be – Botka László társaságában – szerb kollégáját, Vuk Jeremicet az Európai Unióba, vízummentesen. Fotó: Schmidt Andrea
Balázs Péter külügymiszter lépteti be – Botka László társaságában – szerb kollégáját, Vuk Jeremicet az Európai Unióba, vízummentesen. Fotó: Schmidt Andrea

– Mindkét országnak fel kell készülnie arra, hogy az állampolgárok élni fognak a vízummentesség lehetőségével, ezért több határátkelőre lesz szükség – hangsúlyozta Balázs Péter. Kétoldalú szakértői vegyesbizottság ül össze, amely megvizsgálja, hogyan lehet továbblépni. Forgács Imre megerősítette: hazánk szorgalmazza a régi röszkei határátkelő újbóli megnyitását, ez téma lesz a megbeszéléseken.

Miután tárgyalt magyar kollégájával, Vuk Jeremics közölte, szerb részről megvan a politikai szándék a régi röszkei határátkelőhely újranyitására, ennek csupán pénzügyi akadályai vannak. A két ország együtt keresi a lehető legolcsóbb megoldást.

Szerbia: irány az EU

– Meglehetősen erős a politikai akarat arra, hogy Szerbia az Európai Unió tagja legyen. Céldátum azonban egyelőre nincs. Csak annyit mondhatok: be fogjuk nyújtani a csatlakozási kérelmet – fogalmazott Vuk Jeremic Röszkén, majd sietett a belgrádi kormányülésre, amelynek egyik fontos napirendi pontja éppen az uniós csatlakozás volt.

Olvasóink írták

 • 8. Agyalapi 2009. december 24. 13:48
  „Ugye a szerbekkel mindig jól jártunk (lásd 1914)? Mindenesetre ha nálunk költik a pénzüket (ami nincs), akkor jöjjenek.”
 • 7. Teo 2009. december 24. 00:24
  „Sajna Szeged a szerbek bevásárlásai nélkül döglődik.”
 • 6. Tisza 2009. december 23. 14:54
  „Kétségkívül nagy lépés de én telhetlen vagyok. Mikor mehetek már Szabadkára is személyi igazolvánnyal, úgy mint Horvátországba?
  Nem akarom a lejárt útlavalam meghosszabítani!”
 • 5. flexsnake 2009. december 23. 14:53
  „3. jobban fog vigyorogni mint ti :D”
 • 4. bo 2009. december 22. 10:23
  „Nem látom ott lihegni a vámszervek képviselőjeit! Tán nem hívta meg őket senki, pedig az egész komplexum a VP tulajdona.:-)))”
 • 3. Gazficko 2009. december 22. 09:53
  „Kiváncsi leszek,hogy a választások eredménye láttán is így fog-e vigyorogni?

  Örülök a beruházásoknak, csak annak nem hogy ilyen trehány módon valósítják meg.”
 • 2. barkzso 2009. december 21. 20:21
  „Hehe
  Én is éppen ezt akartam írni: úgy vigyorog Vodka et. mint a tejbetök :))”
 • 1. Gazficko 2009. december 21. 19:17
  „Akárhányszor látom Botkát,mindig vigyorog mint a jól lakott napközis.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lapcom Délmagyarország Oscar-díjasai

Szeged - A legjobbakat jutalmazta kiadónk évzáró rendezvényén, szombaton. Köszöntöttük nyugdíjas… Tovább olvasom