Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Középiskolások élettudományi kutatótábora Szegeden

Szeged - Komoly tudományos konferencia programjába illő előadássorozatot tervezett az idén a Straub-örökség Alapítvány az immár hatodik alkalommal megrendezett középiskolás élettudományi kutatótábor résztvevőinek.
Neves egyetemi oktatók, kutatók, akadémikusok, a biotechnológia szakemberei összesen 33 előadást tartanak az MTA Szegedi Biológiai Központjában és a Szegedi Tudományegyetemen az élettudományi kutatások legújabb és legérdekesebb eredményeiről.

A június 28-tól július 10-ig tartó táborban egyebek között afféle kérdésekre kaphatnak választ a biológia, kémia iránt érdeklődő fiatalok, hogy melyek az értelmiségivé válás kritériumai, mi a különbség az orvos és a kutatóorvos munkája között, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, nélkülözhetetlen része-e életünknek a fájdalom, de hallhatnak a biológiai membránokról, a nemi hormonok hatalmáról, a genomprogramokról csakúgy, mint az alvás titkairól, az immunrendszer működéséről, a heroin, a marihuána és a kokain hatásmechanizmusáról. A délelőtti és délutáni órákat is kitöltő programok során a 78 jelentkezőből kiválasztott mintegy 40 hazai és egy határon túli, zömmel 10., 11. osztályos magyar diák betekintést nyerhet az intézetekben folyó munka rejtelmeibe is, sőt maguk is részt vesznek laborgyakorlatokon. A munkás napok végén, szombaton, vasárnap némi lazításra is nyílik alkalom: a szervezők gondoskodtak a diákok kikapcsolódásáról, közös élményszerzéséről is. A szegedi városnézésen kívül kellemes programnak ígérkezik az Ópusztaszeri Nemzeti Park megtekintése, a Vadaspark és a Füvészkert meglátogatása.

A résztvevők számára ingyenes kutatótábor költségeit a Szegedi Tudományegyetem és a Straub-örökség Alapítvány az általa nyert pályázati pénzből fedezi. A diákokat az SZBK-hoz közeli egyetemi kollégiumban szállásolják el, étkeztetésükről pedig az intézet és az egyetem menzáján gondoskodnak. Nem titkolt szándéka az alapítványnak, mondta el a tábor főszervezője, Karcagi Ildikó, hogy segítsék a szociálisan nehezebb körülmények között élő, kevésbé jól fölszerelt iskolában tanuló diákokat: a tanárok véleménye, a diákok előmenetele, versenyeredményei mellett ezt a szempontot is figyelembe vették.

A kutatók azt remélik: törekvésük eléri célját, s a fiatalok közül többen megszeretik a természettudományokat, a kutató életmódot, s ezt választják hivatásukként is.

Olvasóink írták

 • 1. igazságkereső 2009. június 30. 08:59
  „A tábor főszervezője,Karcagi Ildikó mellett évente visszatérően jelentős részt vállalt és vállal jelenleg is
  Zámbori Ferencné, a Biokémiai Intézet egyik gazdasági ügyintézője!Munkájának - mások mellett- sikerét
  mi sem jellemzi jobban, mint az, hogy szerencsére mind többször kerül megrendezésre egy olyan intézetben,
  mint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, mely jó néhány évvel ezelőtt az EMBO minősítésével az Európai Unió
  kiválósági központja lett.Méltán lehet büszke mindenki, aki ebben a kutatóközpontban dolgozik, és talán nem is véletlen,hogy itt került és kerül immár évek óta a kutatótábor megrendezése.
  További sikert a táborszervezőknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt mulat a Homokhátság

Mórahalom - A Homokháti Sokadalom programjában a héten még lesz termálvíz-konferencia, saslikkóstoló és bazi nagy mórahalmi lagzi is. Tovább olvasom