Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Középiskolások nyeregben és a volán mögött

Szeged - Középiskolásoknak szervezett közlekedésbiztonsági versenyt a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szombaton a Közlekedési Felügyelőség tanpályáján a Kereskedő közben.
A Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság idén tizenötödik alkalommal rendezte meg a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupa megyei döntőjét. A 15-19 éves diákok teszteket töltöttek ki, majd gyakorlati tudásukat tehették próbára kerékpáros, segédmotoros-kerékpáros és személygépkocsi kategóriában. A verseny helyszíne a Közlekedési Felügyelőség Kereskedő közben lévő tanpályája volt.

Egy évtizeddel ezelőtt még illegális gyorsulási futamokat rendeztek a viszonylag hosszú, egyenes szakaszon szombat esténként a fiatalok, míg a rendőrség rendszeres razziákkal le nem szoktatta őket erről. Most szombaton nem lehetett hallani sem leszabályozásig pörgetett motort, sem fékcsikorgást. Csak a szél süvített és a kóbor kutyák ugatták egymást egy tüzelő szuka nyomában.

Középiskolai közlekedési verseny a Kereskedő közben. Fotó: Kuklis István (galéria)

Motorbőgésből egy 50 köbcentis Yamaha Jog és egy dízel Skoda Octavia jutott a fiataloknak. De ők nem bánták. Lelkesek voltak és ügyesek.

A verseny előtt Vad Róbert rendőr őrnagy, a balesetmegelőzési bizottság titkára elmondta, ezt a korosztályt a legnehezebb megszólítani, ezért bízik abban, a versennyel sikerül eljuttatniuk az üzenetet a fiataloknak: inkább itt hibázzanak, mint az úton. – Egymás és a saját hibáikból is tanulhatnak – mondta az őrnagy.

A verseny célja hivatalosan az volt, hogy a középiskolásoknak egy olyan ismeretanyagot adjanak át, mely hasznukra lehet a helyes közlekedési magatartás kialakításában.

Az első kerékpáros versenyző esetében úgy tűnt, már minden szükséges ismeretanyaggal rendelkezik. Még a rendőrök is meglepődtek, amikor a fiatalember a lassú szakaszokon úgy kanyarodott, hogy a hátsó kereket egy picit megemelve állította irányba a biciklit. A Csonka János Műszaki Szakközépsikola diákja, Gyuris Viktor azt mondta, számára nem volt kihívás a pálya, ami nem csoda, hiszen 2010 óta triál bicilkizik. Tavaly előtt első helyezést ért el.

Középiskolai közlekedési verseny a Kereskedő közben. Fotó: Kuklis István (galéria)

A déris Molnár Tamás rutinosan bukósisakkal a fején várt a sorára. Ő kismotor kategóriában indult. – Majdnem motoron születtem – indokolta kétkerekűek iránt érzett rajongását. – Édesanyám nyolc hónapos terhes volt velem és még akkor is motorozott – mesélte.

Az autós kategória egyetlen női versenyzője Kunszentmártonról érkezett. Horváth Mirtill a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákja. Egy éve van jogosítványa, szeret vezetni, sokat vezet, sőt az autókat is szereti.

Eredmények

Személygépkocsi vezető kategória


1. Barakonyi Tamás (MK Csonka János Tagintézménye)
2. Ulita Florin Denis (ISZSZI Déri Miksa agintézménye)
3. Kispéter Krisztián(SZKKS Krúdy Gyula Tagintézménye)

Segédmotoros-kerékpár vezető kategória

1. Szilágyi Károly (Deák Ferenc Gimnázium)
2. Csonka Attila (SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium)
3. Konkoly László (SZMK Csonka János Tagintézménye)

Kerékpáros kategória

1. Acsai-Varga Kitti (Deák Ferenc Gimnázium)
2. Tóth Helga (Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola)
3. Vajdics Gábor (SZMK Csonka János Tagintézménye)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi földrajzverseny Szegeden, a 28 legjobb csapattal

110 középiskolás csapat 28 legjobbja mérte össze tudását a hétvégén a negyedik, Jakucs Lászlóról elnevezett Nemzetközi Földrajzversenyen a Szegedi Tudományegyetemen. Tovább olvasom