Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Középkeresztet kapott Hatvani László matematikus

A differenciálegyenletek, a tanítás, a szülőváros Csongrád, az egyetemi város és lakóhely Szeged, a munkahely a Bolyai Intézet, kajak, tenisz, kiskert – a most kitüntetett Hatvani László szegedi akadémikus kedvenc helyei és időtöltései.
Nemzetközi visszhangot kiváltott tudományos eredményei, oktatói tevékenysége, iskolateremtő munkássága, jelentős szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a tegnapi állami ünnepségen Hatvani László akadémikust, a Szegedi Tudományegyetem matematikusprofesszorát.

A Csongrádon érettségizett fiatalember matematika–fizika tanár szakos volt a szegedi egyetemen, amikor a számítástudomány hazai úttörő egyénisége, Kalmár László professzor kilenc társával együtt kiválasztotta: tanulják az új tudományt, legyenek matematikusok. Hatvani Lászlónak mégsem a számítástudomány lett a szakmája, hanem az analízis, a differenciálegyenletek a szakterülete. Bár kutatási eredményei nagy nemzetközi visszhangot kaptak, a professzor sosem tagadta, hogy legjobban – tanítani szeret. „Mert fiatalok, friss elmék között lehetek, és ennél kevés csodálatosabb dolog van a világon" – mondta egy korábbi interjújában.

Senki sem gondolhatta néhány évtizeddel ezelőtt, hogy a modern világban a matematika ennyire meghatározó tudomány lesz, a számítógépek nélkül talán ez nem is lett volna így – beszélt a professzor szakmája jelentőségéről, és érveket sorolt, mi mutatja, hogy „menő tudomány" a matematika. Többek között szóba került, hogy egyetlen tőzsdecápa vagy multinacionális vállalat sem nélkülözheti a matematikusokat, a közgazdasági Nobel-díjasok többsége is ebből a szakmából indult, és Bill Gates is a számítástudományból lett gazdag.
Szegedhez való viszonyáról faggattuk, a következő önvallomást tette: „Sok helyen megfordultam a nagyvilágban, de nem találtam magamnak ennél jobb helyet. Mit tegyünk, ilyen vagyok, utazgatás helyett inkább otthon szeretek lenni, a hétköznapok jobban megfelelnek a stílusomnak, mint az ünnepek, és kikapcsolódásként is szívesebben foglalkozom matematikával, mint bármi mással."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grillfesztivál az újszegedi ligetben

Szeged - Javában zajlik az V. szegedi nemzetközi grillfesztivál: egyelőre a csülök fogy jobban, a… Tovább olvasom