Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Közérzet és énérzet - a péntek este Székhelyié

Írásba adom címmel Székhelyi József nagyjából kétórás önálló estjét láthatják pénteken 20 órától a kisszínházban. Önkényesen szerkesztett best of – mondta a leköszönő direktor a programról.
A havi műsorban szereplő kezdésnél egy órával később, péntek este 8 órától láthatja a szegedi közönség Székhelyi József önálló estjét a kisszínházban Írásba adom címmel. A Madách Színház Stúdióban évekkel ezelőtt nagyjából ötven estén át ment Székhelyi Szófotó című könyvéből egy hangos szerzői könyvbemutató. Az Írásba adom az azóta született Ombudsman a súgólyukban és Diszgráfia című könyvek, valamint az egykori Szófotó-est zanzája. „Önkényesen szerkesztett best of ".

– Nem önfelravatalozás, vagy isten veled Szegedi Nemzeti Színház vagy jaj, te édes, drága Székhelyi, hogy sajnállak én téged hogy elmész, hogy nem vagy többet direktor. Szó sincs erről. Ez egy mai magyar művész hangos gondolkodása. Célzottan dialógus jellegű, csak véletlenül én hangosodom fel – mondta a produkcióról a leköszönő direktor.

Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette

Hozzátette: azt hisszük, magánügy ahogy az egyes ember érez a gyermekével, apjával, hazájával, politikával kapcsolatban. Pedig ez is közügy, hiszen megannyi egyed adja a közösséget, „a közérzet megannyi énérzet. Erről a közérzetről próbál szólni ez az este."

Székhelyi József nem zárta ki, hogy lesz folytatás. Mensáros László példáját említette, aki XX. század című estjét egy alkalomra tervezte, mégis több száz lett belőle.

– Elképzelhetőnek tartom, hogy ha olyan fogadtatásban részesül, és olyan sikere lesz, amilyet remélek, akkor a színház következő menedzsmentje akár bérletszünetben műsorra tűzi.

Olvasóink írták

 • 8. patron 2008. május 27. 22:02
  „JUj


  Felnőtt előadás alatt nem pornót gondoltam, hanem mindössze a mai kor kívánalmai elé menő nem pornográfiát.”
 • 7. patron 2008. május 27. 22:00
  „Pedig a színház egy csoda. Pedig aszínház lehet az élet sava-borsa. Pedig a színház lehet az öröm és emelkedettség forrása.

  A mai tévévilágban mindenképp újítani kellene. Bárdy mesélte, hogy ő annak idején két kardos vívást csinált, adott elő a Hamletben.

  Ha jól tudom, akkor Székhelyi is Hamletként robbant be az élvonalba, bár lehet, hogy ez a berobbanás csak az előszdsz műve volt, mint a Gálvölgyi kimittud nyerése Kern meg a másik évben, ki tudja, hogy milyen körülmények között.

  De ez kitérő. A mai világban a fiatalt be kell csalni a színházba. Régen azért ment be, mert jelmez volt és díszlet, de ma a digitalizált világban újra kellene a Bárdy által említett egykori plusz talán.

  A színház elvesztette hitelességét, mert a főszerepeket nem a legjobbak játszák sokszor. Miskolcon volt olyan előadás egyszer, hogy a hősszerelmes 50 éves volt, míg a csúnya gaz csábító a frissdiplomás Hevér Gábor.
  Láttam már negyven éves Júliát is színpadon. ááááááááááááááááááááááááááááááááááááá


  Talán nem színészeknek kellene vezetni a színházakat, mert ők mást tudnak. Lehetne többlépcsős a színházak szervezete vezetőszínészekkel, látványtervezőkkel, stb.

  A közös végcél pedig motiválhatná őket. A csillogó szemű mosolygó nézők távozása, miután eltört a csuklójuk a vastapstól.  Mindent be lehetne vetni ennek érdekében. Lehetnének felnőtt előadások fiatal színésznőkkel felnőt módra és lehetnének kifejezetten gyerekelőadások, amik hosszú évekre színházrajongókká tehetnék a fiatalokat, és lehetnének sznob előadások is az újgazdag rétegnek. Drágán, hogy a feketén szerzett pénzből visszafolyhasson valami a kultúrába.


  Szerintem van élettere a színházaknak, csak be kel játszani.”
 • 6. Traktato 2008. május 26. 10:18
  „Ez az az ember, aki a fideszdúlás után anyagilag stabilizálta a színházat, nem mellékesen úgy, hogy az önkormányzat neki adott pénzt rá, Korognainak meg nem. Korognai buta és kapzsi janicsár volt, Székhelyi meg csak szimplán tehetségtelen színházigazgató, persze kicsit neki is maga felé hajlott a keze. A színháza pedig nézhetetlen. Tehetséges fiatalok, jah persze. Ezekért a gázsikért biztos sok tehetséges fiatal jön vissza a főiskoláról, hogy mehessen puttyogni az életünk részébe, meg szavalni nőnapra. Boncz gyereket sikerült felfedezni, csak amint annyira kinyílt a szeme, hogy átlátta, itt a fű se nő, meg sem állt Amerikáig. És a legszomorúbb, hogy eztán se lesz jobb. Nem azért, mert Gyüdivel van bajom, csak most meg Juronics lesz a király. Aki nagy tehetségű csávó volt valaha, amíg nem lett önmaga szobra. Most kövület, évente cserélődő táncosokkal, egyetlen dolgot tanult hat-nyolc éve, és az se tánc, hanem marketing.
  Jah, és a színháznak nincs utókora. Az ma van. Amelyik színháznak utókora van, az esetleg az, amelyiket vagy a közönség szeret, vagy a kritika. A kritika okádott Székhelyi színházától. A nézők meg bementek bambán, és kijöttek bambán. Nem lesz itten utókor. Székhelyiből csak a hímvesszőzésre fognak emlékezni Szegeden, nem azért, mert ez fontos, vagy számít, hanem mert ez volt ez egyetlen megjegyezhető dolog, amit csinált. Színház nem volt, gyökeresen el se kúrta, nem rúgott ki tömegével színészeket, mértéktelenül nem is lopott: ennyi, nem több. Egyetlen bebiztosított, közalkalmazott színészünk, megmarad nekünk.”
 • 5. patron 2008. május 23. 19:55
  „Majd jön másik liberális...”
 • 4. Kovács Ilona 2008. május 23. 09:34
  „sosem bocsátom meg, hogy elengedték Székhelyit a színház igazgatóságtól; a béka feneke alatt lévő, fideszdúlás után Színházat csinált, visszahozta a Kortárs Balettet, és, nagyon jó műsort csinált; nem pérdemelte meg a város; majd az utókor méltón fogja elismerni”
 • 3. maci52 2008. május 22. 22:15
  „Ez az ember 100 milliókat keresett Szögeden,ez az ember saját m,agát futtatta.”
 • 2. No.6-Sy 2008. május 22. 21:18
  „Ez az ember, ugye, aki hosszú véres csatákban helyre tette a Szegedi Nemzeti Színházat, amely Korognai Károly kiskirálykodása alatt totál taccsra ment?

  Ez az ember az, ugye, aki rendszeresen kapott emberi ürülékkel teli csomagocskákat olyan emberektől, akik normális emberi módon képetelenek voltak bárminemű kritikát gyakorolni vele és általában a kulturális szemlélettel, a színházi gondolkodással szemben?

  Ez az ember ugye, az, aki pölö színpadra vitte a Dulszka asszony erkölcsét? Minden kedves honfitársam számára kötelezővé tenném a darab megnézést, ha nem tudnám, hogy egy tőzsgyökös magyar számára a kötelező egyenlő az utálttal. Tisztelet a kivételnek.

  Ez az ember az, ugye, akinek volt szeme és tudása arra, hogy fiatal, kezdő és igen tehetséges színészekből egy mára kiválóvá érett színházat varázsoljon Szögedébe?

  Részemről minden elismerésem Székhelyi Józsefnek. Szép volt, direktor úr, köszönjük! A vastapsot momentán én itt csak kottázni tudom. :)”
 • 1. patron 2008. május 22. 20:25
  „Ez az az ember ugye, aki meggyalázta a Himnuszt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a Vértói úti hulladékudvart

Az 1,2 milliárd forintos beruházás elkészült – jelentette be ma délelőtt Botka László… Tovább olvasom