Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Közérzetük alapján ítélnek

Újszentiván, Ásotthalom - Ég és föld a hangulatbeli különbség Újszentiván és Ásotthalom között egy évvel a következő polgármester-választás előtt. Újszentiván volt három éve a legaktívabb, Ásotthalom a legpasszívabb falu Szeged környékén.
- Biztosan marad Újszentivánon Putnik Lázár. Annak ellenére, hogy megválasztása előtt is testületi tag volt, és ott alig lehetett hallani a hangját. Akkoriban hiányzott a régi motoros faluvezető helyett a friss lendület. Bár számít a tapasztalat is, ezért nem árt, ha, mint látom, elődje gyakran bejár hozzá a faluházára. Putnik karakán ember, jól becsatornázta a kistérségi és uniós pénzeket, merthogy anélkül ő se boldogulna. Jövőre meg már ő is „régi" lesz, tapasztalt – hallottuk a kisboltot vezető Pokornyi Jánostól. A helyi „információs központban" nem tudnak róla, indul-e bárki is ellene.

Mi számít a választóknak? Rekeczki Károlyné Elvira néni szerint a közérzet. A 84 éves asszony megint a független Putnikra szavaz, azt jutalmazza, hogy szépek az utcák, újak a buszmegállók, járdák. Mivel lehetne még pluszszavazatot szerezni a következő évben? Az utca emberei azt mondták: ha nem kerítenék be a játszóteret, és ha maradna a nyugalom. Ugyanis eltűntek a faluból az éjjeli randalírozók. Horváth Ferencné nem szavazott, és nem is fog, mert nem érzi a jelentőségét. A szegedi munkahelyére siető asszony a nyüzsgő főutcán végignézve azt azért elismerte, hogy szépül a falu. A postán dolgozó, négygyermekes Kadnár Albert pedig egy „nevető harmadikra" vár, akárcsak a nagypolitikában: a Jobbik polgármesterjelöltjére.

84 éves, újszentiváni Rekeczki Károlyné jövőre is Putnik Lázárra szavaz, ezzel jutalmazza, hogy szépek az utcák, újak a buszmegállók, járdák. Fotró: Karnok Csaba
84 éves, újszentiváni Rekeczki Károlyné jövőre is Putnik Lázárra szavaz, ezzel jutalmazza, hogy szépek az utcák, újak a buszmegállók, járdák.
Fotró: Karnok Csaba

Ásotthalom álmos faluközpontjában alig tudtunk valakit szóra bírni. A presszó előtt jópofáskodó férfitársaság állt körül egy Wartburgot, és próbált bennünket lóvá tenni: román feketemunkásnak adták ki magukat. Németh Andrásné azt mondta: pár éve költözött be tanyáról, azt sem tudja, ki a faluvezető. Nagy Péter sem tősgyökeres falubeli, de a réges-régen regnáló független Petró Ferenc ellen szavazott, és jövőre is a konkurenciát választja. Úgy látja, agilisabb első ember abból a kevésből is jobbat „főzne" pályázatok, kapcsolatok révén.

– Ha lett volna jobb, arra szavazunk, de mivel nem szállt versenybe alkalmasabb, megszavaztuk a régit. Gúzsba kötve nehéz táncolni, de azért jövőre is megnézzük, hátha megpróbálkozik Petró ellen valaki jobb – értékelt a vasboltja előtt állókkal együtt Szilágyi Balázsné. Szerintük nem véletlen, hogy polgármesterük aláírta tucatnyi kistelepülés vezetőjével az elvonások elleni tiltakozást. Kevés a lehetőség, nagy a pénztelenség, ezt saját üzletén érzi. Nem csatlakozott a képzeletbeli szavazáshoz egy asszony, aki csak röviden, névtelenül felelt kérdésünkre: igen, Petró. A többiek megmagyarázták: önkormányzati dolgozó, nem mondhat mást.

Az ásotthalmi Szilágyi Balázsné 2006-ban azért szavazott Petró Ferencre, mert szerinte nem volt jobb jelölt. Fotó: Karnok Csaba
Az ásotthalmi Szilágyi Balázsné 2006-ban azért szavazott Petró Ferencre, mert szerinte nem volt jobb jelölt.
Fotó: Karnok Csaba

Petró maradt, Putnik jött

2006. október 1-jén Ásotthalmon a választásra jogosultak 44,85 százaléka voksolt, az 1520 lakosból Petró Ferenc független korábbi polgármesterre 71,36 százalék (1069 fő) kihívójával, Pőcze Leventével szemben, aki ugyancsak függetlenként indult. Újszentivánon a választásra jogosultak 70,47 százaléka voksolt; a régi polgármester, a független Talpai János alulmaradt a szintén független Putnik Lázárral szemben, aki a 890 szavazatból 63,35 százalékot, vagyis 560 voksot gyűjtött össze.

Olvasóink írták

  • 1. Kraftwerk 2009. október 05. 14:16
    „Ha Botkára szavaztak volna,akkor még villamosuk is lett volna a főutcán,nemcsak szép járdák.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetett a Szepark az algyői autósnak

Átutalta a Szepark az algyői Vidács Jánosnak azt a 13 ezer forintot, amelyet megnyert a bíróságon. Tovább olvasom