Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Közgazdásznak készül az osztály

Jól fizető állásban reménykednek a mostani gimnazisták, továbbtanulásukat ez befolyásolja leginkább. A Tömörkény gimnázium egyik végzős osztályában csupán egy diák készül tanárnak. Közgazdásznak annál többen.
Busa Gabriella. Fotó: Schmidt Andrea
Biztos állás vagy reménybeli karrier, barátok javaslata vagy családi nyomás, tudatos döntés vagy pillanatnyi fellángolás? Azaz: mi alapján választanak egyetemet, szakot a mostani végzős középiskolások? Hogy megtudjuk, a szegedi Tömörkény István Gimnázium 12. A osztályának osztályfőnöki óráját zavartuk meg.

– Mi lesz itt, felvilágosító óra? – kérdezte az egyik diák, és nagyjából igaza volt, csak éppen mi kértünk felvilágosítást tőlük. Kiderült, a diákok nem időt nyerni szeretnének az egyetemmel. Karrierálmuknak és anyagi elvárásaiknak megfelelően választanak szakot. A legtöbben közgazdászként képzelik el magukat, de sokan szimpatizálnak az idegenforgalommal is.

– A bankszakma, a pénz érdekel. Manapság mindent a pénz határoz meg – indokolt Daróczy Barnabás. Kós Dániel hozzátette: ha minden jól megy, ketten közös vállalkozást indítanak. A fiúk nem Szegeden tanulnák meg a pénzcsinálást, Pestre vagy Dániába készülnek. Pest azért vonzó, mert „a gazdaság központja és könnyebb munkát találni, mint Szegeden", Dánia pedig azért, mert ingyen tanulhatnának az északi országban, csupán a kollégiumi díjat kellene fizetniük. Dániába menne Lukács Szandra is, turisztika szakra. Szerinte aki külföldön tanul, önállóbbá válik, később pedig több lehetősége lesz elhelyezkedni.
– Nem félnél 18 évesen egy idegen országba költözni? – kérdeztük Szandrát, aki közölte, most még nem fél, de augusztusban, indulás előtt már biztosan.

Családi kérésnek enged Kónya Barbara, amikor a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karára jelentkezik. Ő ugyan szívesebben lenne fodrász vagy kozmetikus, de közgazdász édesapja ragaszkodik a közgazdász diplomához. A lány azonban nem zárja ki, hogy egyetem után kitanulja valamelyiket a két álomszakma közül.

Karrier helyett szép lányok

A távoli, bizonytalan karrier helyett a közeljövő örömeire koncentrál az a fiú, aki a kérdésre, hogy mi alapján választ egyetemet, így válaszolt: oda megyek, ahol a legszebbek a lányok. Egy másik diák határozottan jelentette ki: nem nyilatkozom. Osztálytársai szerint ügyvédnek készül.

Már meglévő sportkarrierje befolyásolja Busa Gabriellát, aki kick-box junior világbajnokságon volt már első, második, harmadik, felnőtt mezőnyben pedig ezüstérmet kapott. Ő csak abban biztos, hogy Budapestre megy, mert arra számít, sportolóként ott többre viheti.

A kevésbé pénzes szakmát választók indoka: az elhivatottság.
– Kérdezd Esztert, ő valami színésznőféle akar lenni – javasolta Barnabás és Dániel, amikor azt kértük, mutassanak valakit, aki nem közgazdásznak készül.

– Nem színész, hanem rendező vagy dramaturg lennék – helyesbített Klatka Eszter, aki tíz éve biztos benne: színházban szeretne dolgozni. A szegedi bölcsészkar magyar szakának színháztörténeti szakirányára felvételizik, ahol „állítólag jó tanárok vannak". Esztert unokatestvére, a Szekszárdon színészkedő Kispál Gergely, és a a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Márkus Judit biztatja. Szülei kevésbé lelkesek.
– Azt mondják, a színház világa bizonytalan. De engem éppen ez vonz.

Kiss Imola igazi kakukktojás, az osztályból ő az egyetlen, aki – ha minden jól megy – szeptembertől tanárnak tanul. Német–történelem szakra készül. S hogy miért?
– Vannak példaképeim – sandít osztályfőnökére, majd hozzáteszi: hisz abban, hogy a rossz gyerekeket is meg lehet fogni, lehet tanítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerzetesek ünnepeltek

Négy női és hat férfi szerzetesrend tagjai tevékenykednek Szegeden és a környező városokban:… Tovább olvasom