Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Szegeden egy új romániai fémbánya ügyében

Szeged - Közmeghallgatást tartottak egy tervezett romániai fémbányával kapcsolatban csütörtökön Szegeden, a fórumon a természetvédők és a magyar környezetvédelmi hatóság is több kifogást emelt a román fél által rendelkezésre bocsátott írásos anyagokkal kapcsolatban.
Az új arany-, ezüst- és fémércbánya a romániai certeji kerületben, a Maros vízgyűjtőjén nyílna, ezért az azt felügyelő hatóság, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (ATI-KTVF), továbbá a helyi CSEMTETE Természet és Környezetvédelmi Egyesület képviselői is részt vettek a közmeghallgatáson.

A környezetvédők egyebek között kifogásolták, hogy a rendezési tervhez készült anyaghoz nem csatolt pontos helyszínrajzot a román fél, továbbá a feltüntetett beavatkozási határértékekről nem lehet tudni, hogy az egykori román mértékek vagy uniós szabványok szerintiek, illetve hiányolták a bánya pontos adatait.

Az ATI-KTVF szakemberei hangsúlyozták: mostani anyag egy rendezési tervhez készült, és nem elégséges egy nemzetközi hatásvizsgálati eljárás lefolytatásához.

A megbeszélésen felmerült kérdéseket továbbítják a román félnek.

A beruházás célja az interneten is hozzáférhető anyag szerint, az arany- és ezüstbányászat fejlesztése és kiterjesztése Certeu de Sus önkormányzat szomszédságában, Hunyad megyében. Az engedély jogosultja a kutatási és feltárási tevékenységre a SC Devagold SA.

A certeji övezet olyan terület, ahol az aranybányászat már a középkorban kezdődött, és a XVII században teljesedett ki. A kiterjedt feltárás és a szisztematikus kiaknázás 1832 után indult el.

A projekt célja, hogy fejlessze és kiterjessze az arany- és ezüstbányászati tevékenységet, amely a területen folyt 2007-ig. A projekt több mint 3 millió négyzetméterre terjedne ki, amelyet csaknem 1,6 millió négyzetméteres védelmi zóna egészítene ki. A körzet 140 kilométerre van a legközelebbi országhatártól, Magyarországtól.

A tervezett bányászati módszer külszíni fejtés, a feldolgozáshoz cianidot is használnának. Az ipari vizet a Maros folyóból szivattyúznák ki.

Olvasóink írták

  • 2. ja 2009. szeptember 24. 18:22
    „A vizet a Marosbol szivattyuzza,az rendbenvan de hovateszi a szennyezet vizet.Azért azt is elárulhattavolna a
    "kedves aranyos szomszéd"”
  • 1. keiner 2009. szeptember 24. 18:07
    „Hát, 140km a határtol, szóval ez érdekes. Kinek ál érdekében a magyar részek visszakövetelés?! Talán olyan cégnek, aki szintén szeretne ott banyaszni? És a butá embereket felhasználja a cél érdekében?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberben lesz a Mezzo fesztivál döntője Szegeden

Szeged - November elején rendezik Szegeden az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval… Tovább olvasom