Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Verespatak-ügyben

A tervezett verespataki aranybánya-beruházással kapcsolatban tartanak közmeghallgatást hétfőn délután 4-től Szegeden, az egyetem tanulmányi és információs központjában.
A Magyar Természetvédők Szövetsége, a Greenpeace, a Védegylet, és a Csemete egy újabb cianidmérgezés elkerülése és Verespatak megmentés érdekében a lakosság aktív részvételét kéri a közmeghallgatáson. Mint emlékezetes: a hat évvel ezelőtti, nagybányai ciánmérgezés következtében szinte teljesen megsemmisült a Tisza élővilága. A károkért máig nem fizetett kártérítést az ausztrál–román vegyesvállalat. Az eset után a független nemzetközi szakértői bizottságok félszáz lehetséges mérgezési veszélyforrást azonosítottak a Tisza romániai vízgyűjtő területén. Ezek közül azóta egyetlenegy sem szűnt meg – viszont új veszélyforrás létesítése került szóba Verespatakon. Ez a hat évvel ezelőttinél negyvenszer nagyobb szennyezést okozhat.

A WWF (Világ Természetvédelmi Alap) természetvédelmi szervezet az e napokra szervezett víz világhét kapcsán fölhívja a figyelmet: a szennyezetlen vizek mennyisége ugrásszerűen csökken, és ha ez a tendencia nem változik meg, a vízhiány a Föld legnagyobb problémái közé fog tartozni, a nem is olyan távoli jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadtéri ráadása: Csoportterápia

A szabadtéri „levezető programjaként" szombaton este fél 9-től az újszegedi szabadtéri… Tovább olvasom